Σελίδες

18/3/08

40 εκκλησίες: Δεν θα μας πάρετε τον τελευταίο ελεύθερο χώρο

40 Εκκλησιές
Δεν θα μας πάρετε τον τελευταίο ελεύθερο χώρο

GreenAttack Θεσσαλονίκης

Άλλος ένας ελεύθερος χώρος απειλείται, αυτή τη φορά στις 40 Εκκλησιές.
Τι κι αν στη Θεσσαλονίκη το πράσινο που αντιστοιχεί ανά κάτοικο είναι 6 φορές μικρότερο από τα διεθνή αποδεκτά όρια;
Τι κι αν οι 40 Εκκλησιές είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πόλης μας;
Τι κι αν η ίδια συνοικία έχει υποστεί και στο παρελθόν επικίνδυνες παρεμβάσεις με μπάζωμα του ρέματος, για χάρη της «οικιστικής ανάπτυξης», δηλαδή για χάρη των κερδών των εργολάβων;
Σήμερα, και η τελευταία ελπίδα των κατοίκων της περιοχής για έναν ελεύθερο χώρο στη γειτονιά τους, κινδυνεύει να εξανεμιστεί.

Ιστορικό και ευθύνες

Πρόκειται για ένα χώρο 1400τμ περίπου, το τελευταίο κομμάτι του ρέματος της περιοχής που γλύτωσε από το μπάζωμα. Με βάση την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου του 1994, ο χώρος αυτός προορίζονταν για πλατεία, χώρο πρασίνου και Πολιτιστικό Κέντρο. Οι ιδιοκτήτες όμως της συγκεκριμένης έκτασης είχαν άλλα σχέδια. Αξιοποιώντας την αδράνεια του Δήμου και πριν καν περάσουν τα 15 χρόνια που προβλέπει ο νόμος για τον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης, πέτυχαν τον περασμένο Δεκέμβριο να βγουν οικοδομικά τετράγωνα. Δηλαδή εκεί που θα περιμέναμε πράσινο και Πολιτιστικό Κέντρο, θα ξεφυτρώσουν πολυώροφες πολυκατοικίες, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην περιοχή.

Ο Δήμος και η Νομαρχία δηλώνουν πως «θα ήθελαν» ο συγκεκριμένος χώρος να παραμείνει ελεύθερος. Δεν λένε όμως κουβέντα για την αδράνειά τους τόσα χρόνια. Γιατί δεν προχώρησαν στην απαλλοτρίωση του χώρου; Γιατί δεν έκαναν κανένα έργο στην περιοχή ώστε να μην υπάρχει αυτή η εικόνα εγκατάλειψης; Σήμερα οι «τοπικοί άρχοντες» πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλο. Ο εκπρόσωπος του Δήμου μάλιστα δηλώνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να προχωρήσει η απαλλοτρίωση την ίδια στιγμή που ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ σε έργα βιτρίνας και φιέστες. Πίσω απ’ αυτό το κρυφτούλι όμως κρύβεται η ουσία της πολιτικής τους: μιας πολιτικής που θεωρεί τους ελεύθερους χώρους «άχρηστους» αφού δεν αποφέρουν κανένα κέρδος, μιας πολιτικής που τελικά υποκύπτει στις πιέσεις των εργολάβων και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ελεύθεροι χώροι: δεν είναι «άχρηστοι»

Για όλους εμάς όμως οι ελεύθεροι χώροι μόνο άχρηστοι δεν είναι. Τους θέλουμε γιατί χρειαζόμαστε το οξυγόνο των δέντρων. Τους θέλουμε γιατί χρειαζόμαστε να βλέπουμε και πράσινο πέρα από το γκρίζο των τσιμέντων. Τους θέλουμε γιατί χρειαζόμαστε στις γειτονιές μας ανοιχτούς χώρους όπου θα μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε, να συζητάμε, να διασκεδάζουμε. Για να μπορούμε να κάτσουμε κάπου χωρίς να πληρώσουμε. Για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά και να μην είναι αναγκαστικά κλεισμένα στο σπίτι…
Γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει η οικοπεδοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην «καλή θέληση» κανενός. Ούτε σε υποσχέσεις που δίνονται στο πόδι, για να γίνουν αρεστοί κάποιοι.

Να διεκδικήσουμε να λήξει το θέμα άμεσα!
Να περάσει ο χώρος σε δημόσια ιδιοκτησία άμεσα και τελειωτικά!
Να φτιαχτεί Πολιτιστικό Κέντρο στο εγκαταλελειμμένο κτίσμα και να δημιουργηθεί πάρκο στην υπόλοιπη έκταση!


Η γειτονιά στο πόδι

Με ανοιχτές διαδικασίες που θα συμμετέχουν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της περιοχής, να προχωρήσουμε σε δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις. Με τοπικές πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο και ενημέρωση ολόκληρης της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, μπορούμε να σώσουμε έναν ελεύθερο χώρο που κινδυνεύει.
Μόνο με μαζική πίεση, μόνο αν είμαστε αποφασισμένοι μπορούμε να πετύχουμε
.

GreenAttack Θεσσαλονίκης