Σελίδες

7/7/10

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: 10 χρόνια υποσχέσεις ... 10 χρόνια κοροϊδία!

Τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά για το πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού...

Ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ήταν η μετατροπή του συνόλου της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο...

«Εάν οι εκτάσεις του πρώην αεροδρομίου δοθούν, σύμφωνα με το αίτημα όλης της κοινωνίας και των περισσότερων κομμάτων, αποκλειστικά για τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου χωρίς πρόσθετη δόμηση, η έκταση αυτή μπορεί να αποτελέσει ανάσα ζωής για όλο το Λεκανοπέδιο...

«Η περιοχή του πρώην αεροδρομίου πρέπει να αποτελέσει χώρο πάρκου υψηλού πρασίνου και όχι χώρο εμπορικών και οικιστικών δραστηριοτήτων

Δηλώσεις Σπύρου Κουβέλη 31/7/2009 και 4/6/2009

... και τι λέει ως κυβέρνηση

Η κυβέρνηση σχεδιάζει το μέλλον των 5.300 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου, με κριτήριο την οικονομική τους εκμετάλλευση.

«Το Ελληνικό .... είναι ίσως ένα από τα πιο ακριβά οικόπεδα της Ευρώπης... στην Ευρώπη τα οικόπεδα που έχουν πολύ μεγάλη αξία προσελκύουν νέου τύπου επιχειρηματικότητες…». Τ. Μπιρμπίλη, Συνέντευξη στον Αθήνα 9,84 στις 17/6/2010.

Το Υπουργείο Οικονομικών, προβάλλοντας το χρέος και το έλλειμμα της χώρας, σχεδιάζει το ξεπούλημα ενός μεγάλου κομματιού.

«Ορισμένα συγκεκριμένα ακίνητα,  τα οποία κατέχει το Δημόσιο, είναι το Ελληνικό... δημιουργούμε ειδικούς φορείς διαχείρισης... για να μπορέσουμε να πάμε σε μία σωστή οικονομική αξιοποίηση ήπιας μορφής». Γ. Παπακωσταντίνου, Συνέντευξη Τύπου, 2/6/2010.

Όσο για το πάρκο, περιορίζεται στην απολύτως απαραίτητη έκταση για ... το «ξεκάρφωμα».

«Μπορεί να γίνει και Μητροπολιτικό πάρκο - σε μικρότερη έκταση βεβαίως από αυτή που είναι τώρα το τέως αεροδρόμιο του Ελληνικού - και ταυτόχρονα να υπάρξουν και αναπτύξεις... επενδύσεις ειδικού χαρακτήρα, καινοτομικές, τέτοιου είδους που και έσοδα θα φέρνουν στον Προϋπολογισμό και την συντήρηση του πάρκου θα επιτρέψουν». Συνέντευξη του Υφυπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη στον REAL FM 97,8 στις 24/6/2010.

Γιατί χρειαζόμαστε ένα πάρκο υψηλού πρασίνου στο Ελληνικό;

Το πράσινο δεν είναι απλά πιο όμορφο, ή πιο ευχάριστο από το τσιμέντο. Οι μεγάλες εκτάσεις πρασίνου (και με πράσινο δεν εννοούμε γκαζόν):

- φιλτράρουν τον αέρα συγκρατώντας μεγάλο μέρος των αέριων ρύπων των μεγαλουπόλεων, που ευθύνονται για πονοκεφάλους, ζαλάδες, αίσθημα κόπωσης κοκ μέχρι ασθένειες του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, ακόμα και καρκίνους.

- Λειτουργούν σαν φυσικά κλιματιστικά, μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κάνοντας πιο ήπιους τους χειμερινούς. Σε μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα, η δημιουργία μεγάλων πάρκων υψηλού πρασίνου βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου των «θερμικών νησίδων». Οι «θερμονησίδες» δημιουργούνται λόγω της συγκέντρωσης πολλών τσιμεντένιων κτηρίων μέσα στα αστικά κέντρα. Τα τσιμεντένια κτίρια λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές που σε συνδυασμό με τους στενούς δρόμους, εμποδίζουν τη διέλευση ρευμάτων αέρα που θα μπορούσαν να δροσίσουν την ατμόσφαιρα και εμποδίζουν τη θερμότητα να διαφύγει. Με αυτό τον τρόπο οι ζεστές μέρες και οι καύσωνες γίνονται εντονότεροι και εκτενέστεροι σε διάρκεια.

Μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων (2007: 49.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν στην Πάρνηθα – 2009: 210.000 στρ. αποτεφρώθηκαν στην Β.Α. Αττική κοκ) η ατμοσφαιρικής ρύπανση και η θερμοκρασίας του Λεκανοπεδίου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Συνεπώς, η δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου στο σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού (αλλά και στο Γουδή, και στον Ελαιώνα και αλλού) είναι έργο απολύτως απαραίτητο για την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας.

Ταυτόχρονα, ένα μητροπολιτικό πάρκο θα λειτουργούσε σαν χώρος αναψυχής, περιπάτου και χαλάρωσης για τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και ολόκληρης της Αθήνας. Όσο για τα υπάρχοντα κτίρια, πολλά από αυτά θα μπορούσαν να στεγάσουν ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, των Δήμων και των κατοίκων της περιοχής, με συμβολικό ή μηδενικό αντίτιμο. Σε μια περίοδο που πάρκα και πλατείες ξηλώνονται, για να γίνουν πάρκινγκ, εμπορικά κέντρα, κ.α. και σε μια πόλη που οι πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες είναι, λόγω της τσουχτερής τιμής τους, απλησίαστες για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, η ανάγκη για ελεύθερους χώρους γίνεται επιτακτική.

Τα σχέδια για το Ελληνικό

Από τη μια, το Υπουργείο Οικονομικών ψάχνει να βρει ποιες από τις εκτάσεις του πρώην αεροδρομίου ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για να τις ξεπουλήσει.

Από την άλλη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) συζητά την υλοποίηση των προτάσεων του Σ. Πολλάλη (καθηγητή του Harvard) για το Ελληνικό οι οποίες περιλαμβάνουν: δημιουργία κυβερνητικού κέντρου με υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα (προφανώς ιδιωτικά καθώς η κυβέρνηση περικόπτει δραματικά τα κονδύλια για τη δημόσια παιδεία), αστικό αεροδρόμιο, εμπορικούς εκθεσιακούς χώρους, χώρος στάθμευσης 10,000 ΙΧ, κ.α.

Αν τώρα συνυπολογίσουμε πως 1800 στρέμματα στο Ελληνικό καλύπτονται από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις - χώροι τσιμεντοποιημένοι και απροσπέλαστοι για το κοινό καθώς έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες και ΠΑΕ προς εκμετάλλευση... Από τα 5.300 στρέμματα του Ελληνικού θα μείνει τίποτα για πάρκο;

Ποιο είναι το πραγματικό κόστος για τη δημιουργία πάρκου στο Ελληνικό;

Η κυβέρνηση εκτιμά το κόστος δημιουργίας του πάρκου στο Ελληνικό στα 76.000 – 100.000 ευρώ ανά στρέμμα. Με βάση αυτό το πόσο δηλώνει πως είναι ένα πολύ δαπανηρό έργο, για το οποίο «δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι ούτε να το κατασκευάσουμε ούτε να το συντηρήσουμε» (δήλωση Υφυπουργού ΠΕΚΑ Θ. Μωραίτη στη Βουλή 18/5/2010).

Αυτή η «εκτίμηση», στηρίζεται στη «μελέτη» της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ για το Ελληνικό. Μια μελέτη η οποία υπερτιμολογούσε το κόστος της δημιουργίας και της συντήρησης του πάρκου, για να δικαιολογηθεί η τσιμεντοποίηση και το ξεπούλημα της μισής τουλάχιστον έκτασής του. Η κυβέρνηση άλλαξε... τα σχέδια τσιμεντοποίησης και ξεπουλήματος παραμένουν.

Το πραγματικό κόστος για τη μετατροπή του Ελληνικού σε πάρκο υψηλού πρασίνου είναι ασύγκριτα χαμηλότερο. Και μόνο τα παραδείγματα του εξωτερικού αν εξετάσουμε, θα δούμε π.χ. πως αντίστοιχο πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ στο Βερολίνου, έχει κόστος 16.000 ευρώ ανά στρέμμα και στη Φρανκφούρτη 4.500 ευρώ ανά στρέμμα.

Για να μην πάμε όμως μακριά... Υπάρχει και η πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου*, σύμφωνα με την οποία το κόστος της δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου στο σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, μπορεί να κυμανθεί ανάμεσα σε 5.000 - 10.000 ευρώ ανά στρέμμα. Η δημιουργία λοιπόν ενός μητροπολιτικού πάρκο στο Ελληνικό είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή από αυτές που παρουσίαζε τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2007, όσο και το ΥΠΕΚΑ σήμερα.

Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους!

Το πράσινο δεν παράγει υπερκέρδη. Έτσι η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου είναι μια ασύμφορη πρόταση για τις κατασκευαστικές εταιρίες και τους εργολάβους που ήδη ονειρεύονται τις μπίζνες που θα μπορούν να γίνουν στο Ελληνικό.

Τι γίνεται όμως με όλους εμάς και τις ανάγκες μας; Τι γίνεται με τις ανάγκες της κοινωνίας;
Την ανάγκη να αναπνέουμε καθαρό αέρα...
Την ανάγκη να κινούμαστε σε μια πόλη χωρίς να λιποθυμάμε το καλοκαίρι από τις υψηλές θερμοκρασίες...
Την ανάγκη να περπατήσουμε, να αθληθούμε και να διασκεδάσουμε σ’ έναν χώρο ελεύθερο, χωρίς να πληρώνουμε…
Για όλους εμάς η μετατροπή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε πάρκο υψηλού πρασίνου αποτελεί αναγκαιότητα! Και επειδή φαίνεται ότι αυτό το πάρκο κανείς δεν πρόκειται να μας το χαρίσει, πρέπει να αγωνιστούμε για να το επιβάλουμε!

Διεκδικούμε:

- Μετατροπή του συνόλου της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο, με βάση τη μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.
- Ούτε ένα επιπλέον κυβικό μέτρο τσιμέντου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Καμία εμπορική δραστηριότητα και εκμετάλλευσή του.
- Άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων κτιρίων και απομάκρυνση των περιφράξεων. Ένωση του χώρου του πρώην αεροδρομίου με το παραλιακό μέτωπο, κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων, ανοιχτές, ελεύθερες παραλίες!

*μελέτη που ανατέθηκε στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ από τους Δήμους Ελληνικού, Γλυφάδας, Αργυρούπολης και Αλίμου.

Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ)

Αθήνα 30-6-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων υπαλλήλων, για μια ακόμη φορά είναι υποχρεωμένο να καταγγείλει την κυβερνητική αδιαφορία σε θέματα προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.

Τι να περιμένει κανείς, βέβαια, από μια κυβέρνηση που πυρπολεί χωρίς καμιά αναστολή τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα του Ελληνικού Λαού. Όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα βιώνουμε μια πρωτοφανή επίθεση ενάντια σε όλα τα κεκτημένα με αγώνες, από τον προηγούμενο αιώνα, δικαιώματα με μόνο κερδισμένο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζει για τα δάση και τη δημόσια περιουσία η κυβέρνηση.

Πιστή στη λογική των προκατόχων της που ψήφιζαν αντιδασικούς νόμους για να διευκολύνουν την αλλαγή χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων και την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα, περιθωριοποίησε ακόμα περισσότερο το δασικό τομέα. Εξαφάνισε τη Γενική Δ/νση Δασών κατά τη μεταφορά της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αφήνοντας την χωρίς καμιά διοικητική και οικονομική υποστήριξη και συνεχίζει να την απαξιώνει καθημερινά αφού της αφαιρεί κάθε ρόλο, είτε στη διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών, είτε στην προώθηση έργων Α.Π.Ε που μπορούν πλέον να εγκαθίστανται ακόμα και στους πυρήνες των εθνικών δρυμών.

Στα ίδια πλαίσια κινείται και η πολιτική για την προστασία των δασών. Αντί να εξασφαλίζονται έγκαιρα και συστηματικά πόροι για τη λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών που ασκούν την αρμοδιότητα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, διατίθενται σε κάθε άλλο αναρμόδιο φορέα, όπως τους Ο.Τ.Α. και ελπίζουμε να μην κατασπαταληθούν στις προεκλογικές τους ανάγκες.

Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή, είναι καθαρά πολιτική και εκεί πρέπει να αναζητηθεί.

Όμως είναι γνωστό σε όλους ότι για τη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών και τον περιορισμό των συνεπειών τους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση σταθερής και επαρκούς χρηματοδότησης, η διοικητική ενίσχυση των αρμοδίων Δασικών Υπηρεσιών που σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας έχουν την αρμοδιότητα προστασίας, αλλά και η θεσμική θωράκιση των δασών με την αναθεώρηση του θεσμικού και νομικού πλαισίου για τη δασοπροστασία και την κατάργηση αντιδασικών διατάξεων των ν.3208/2003 και ν. 3147/2003.

Σε όλους τους παραπάνω τομείς η κυβέρνηση αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής είναι προκλητικά απούσα. Το μόνο που μπορούμε να καταγράψουμε σαν έργο της είναι, εννέα μήνες σκόπιμης σύγχυσης και απραξίας.

Για την Ένωση Δασολόγων η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Διαψεύστηκαν οικτρά οι προσδοκίες όσων συναδέλφων έλπιζαν ότι η μεταφορά της Γενικής Δ/νσης Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα αναβάθμιζε τον τομέα. Όπως αποδείχτηκε τις αρμοδιότητες ήθελαν και όχι τις υπηρεσίες και το προσωπικό.

Για το λόγο αυτό παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, ουσιαστική αδυναμία συγκρότησης πολιτικής για τα δάση και πραγματική δυσκολία διαχείρισης αυτού του ιδιαίτερα νευραλγικού τομέα, ακόμα και σε καθημερινά διοικητικά ζητήματα.

Αντί η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να ασχοληθεί σοβαρά με το δασικό τομέα, όχι μόνο δεν τον διαχειρίστηκε ισότιμα με τη σημασία του, αλλά τον έθεσε στο περιθώριο και του συμπεριφέρεται σαν φτωχό συγγενή σε σχέση με άλλες «επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες» που μας συνήθισε να ακολουθεί η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Ας αξιολογήσουμε λοιπόν από το έργο που έγινε και μόνο από αυτό, την πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , το οποίο:

- Προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις (για τα καμένα της Αττικής) αγνοώντας τις ίδιες του τις υπηρεσίες και τις προτάσεις της Π.Ε.Δ.Δ.Υ . Αποτέλεσμα … προβλήματα με τα κριτήρια ορισμού του δάσους, αποσπασματικότητα ακόμα και λανθασμένη αποτύπωση των καμένων εκτάσεων στο χάρτη που συνοδεύει το νόμο, βάζοντας σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον.
- Δεν ενδιαφέρθηκε να ενσωματώσει τη Γενική Δ/νση Δασών στο νέο Υπουργείο. Ακόμη και σήμερα, εννέα μήνες μετά τη μεταφορά, διαπιστώνονται τεράστια προβλήματα που έχουν ουσιαστικά οδηγήσει σε τέλμα και πλήρη απαξίωση την Κεντρική Υπηρεσία Δασών.
- Ακολουθεί τα βήματα πολιτικών παλιότερων εποχών και προσπαθεί να εισαγάγει σε άσχετα νομοσχέδια άλλων Υπουργείων, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, ρυθμίσεις που επιβάλλουν μετακινήσεις υπαλλήλων από τη Γενική Δ/νση στα Δασαρχεία γεμίζοντας με ανησυχία τους συναδέλφους για το ¨τι μέλει γενέσθαι¨. Ας μας εξηγήσει το γιατί.
-  Προσπαθεί, μέσω της σύνταξης νέου οργανισμού, να αφαιρέσει αρμοδιότητες και να εντάξει τη Δ/νση Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας της Γενικής Δ/νσης, σε άλλες άσχετες υπηρεσίες του Υπουργείου, συνεχίζοντας έτσι τη διάλυση της Γενικής Δ/νσης.
- Έχει ευθύνη για το ότι ακόμη δεν εξυπηρετούντα οι Δασικές Υπηρεσίες από το Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών, με συνέπεια όχι μόνο να μην υλοποιούνται δράσεις στον τομέα αλλά να παραμένουν απλήρωτοι ακόμα και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας( ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.).
- Έχει ευθύνη για τη μη σύσταση αυτόνομου ταμείου Δασών ενώ αντιθέτως επεξεργάζεται σχέδιο για δήθεν «Πράσινο Ταμείο» όπου ο τομέας δάση θα παίρνει ψίχουλα.
- Έχει ευθύνη για τα μέτρα πρόληψης που εξαγγέλλονται αλλά δεν εκτελούνται.
- Έχει ευθύνη για τα δασικά μέτρα του επιχειρησιακού προγράμματος ¨Αλέξανδρος Μπαλτατζής¨ που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.
- Έχει ευθύνη για την μη χρηματοδότηση των Δασικών υπηρεσιών για την εκτέλεση των έργων πρόληψης, ακόμα και σήμερα, στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου.

Ακόμα και η σύσταση ενιαίου διοικητικού τομέα ¨Ειδικής γραμματείας Δασών¨ που έγινε με την κοινή απόφαση 23111/31-5-2010, πραγματοποιήθηκε πρόχειρα και αυτό φαίνεται στον τρόπο μεταφοράς των υφιστάμενων Δ/νσεων στην Ειδική γραμματεία Δασών.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να απουσιάζει ή να σιωπά. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εξαγγελίες που έγιναν προεκλογικά για τα δάση και τη δασική πολιτική. Η υπαγωγή όλων των δασικών υπηρεσιών σε ένα φορέα είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει.

Η ενίσχυση της ενιαίας δασικής υπηρεσίας με το προσωπικό της αγροφυλακής και όχι γενική μεταφορά των αρμοδιοτήτων της για να μη μετατραπεί η δασική υπηρεσία σε υπηρεσία φύλαξης υπαίθρου.

Διαφορετικά δεν έχει νόημα η ένταξη της αρμοδιότητας της δασικής πολιτικής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι δασολόγοι αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στο δασικό τομέα πρέπει να αντιδράσουμε συντασσόμενοι με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα σε όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά και αντιασφαλιστικά και αντιδασικά μέτρα που προωθούνται.

Ζητάμε άμεσα από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία των δασών.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ε.Δ.Δ.Υ
http://www.peddy.gr/,
peddy@otenet.gr
Τηλ.: 210 2124607
Fax : 2105240790

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής κατά του ΧΥΤΑ Μαραθώνα

Κάτοικε του Βαρνάβα, του Γραμματικού, του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης, πολίτη της Αττικής. Το καθαρό περιβάλλον, η καθαρή θάλασσα και το όμορφο τοπίο που σήμερα απολαμβάνεις κινδυνεύει να καταστραφεί με τη δημιουργία του ΧΥΤΑ που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό. Με τη δικαιολογία ότι ένας τέτοιος χώρος είναι απαραίτητος προχωράει στην καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής και στη μόλυνση του Νότιου Ευβοϊκού.

Οι ΧΥΤΑ δεν είναι τίποτε άλλο από χωματερές παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Μια ματιά σ’ αυτό που γίνεται σήμερα στον ΧΥΤΑ Φυλής το αποδεικνύει. Οι ΧΥΤΑ είναι η χειρότερη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί κοστίζουν ακριβά, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας και καταστρέφουν το περιβάλλον (μολύνουν το έδαφος, τα υπόγεια νερά και τον αέρα). Και όμως το Υ.ΠΕ.Κ.Α. επιμένει να δημιουργήσει ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό που θα δέχεται σκουπίδια από όλη την Ελλάδα αγνοώντας τις επιστημονικές μελέτες που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την επαπειλούμενη καταστροφή και παραβλέποντας κάθε άλλη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων ακόμα και αν έχει μικρότερο κόστος. Γιατί άραγε;

Τι θα προκαλέσει ο ΧΥΤΑ;

- Η ατμόσφαιρα της περιοχής θα επιβαρυνθεί με ρύπους επικίνδυνους για την υγεία μας.
- Ο Νότιος Ευβοϊκός θα μολυνθεί, η θάλασσα θα είναι ακατάλληλη για κολύμβηση, οι επιχειρήσεις της περιοχής και οι επαγγελματίες ψαράδες θα καταστραφούν.
- Το υπέδαφος σε μεγάλη έκταση θα επιβαρυνθεί με επικίνδυνους ρύπους και βαρέα μέταλλα.
- Η λίμνη του Μαραθώνα, ο ταμιευτήρας πόσιμου ύδατος της Αττικής θα μολυνθεί.
- Θα μπουν στην καθημερινότητά μας εκατοντάδες διελεύσεις απορριμματοφόρων στη λεωφόρο Μαραθώνος και μέσα από την πόλη της Νέας Μάκρης.
- Η ποιότητα της ζωής μας θα υποβαθμιστεί.

Και όμως υπάρχει λύση. Η ανακύκλωση με διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή, η ανάκτηση, η επαναχρησιμοποίηση και η κομποστοποίηση είναι οι μέθοδοι για τη μείωση των οικιακών και δημοτικών αποβλήτων. Δεν χρειαζόμαστε ΧΥΤΑ. Ορθή διαχείριση των απορριμμάτων χρειαζόμαστε.

ΚΑΤΟΙΚΕ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Υπεράσπισε το δικαίωμά σου να ζεις σε ένα καθαρό περιβάλλον, σε μια ανθρώπινη πόλη.
Μην επιτρέψεις σε κανένα να απειλήσει την υγεία σου και την υγεία των παιδιών σου.
Δήλωσε την αντίθεσή σου στην κατασκευή ΧΥΤΑ.
Αγωνίσου μαζί με τις επιτροπές κατά του ΧΥΤΑ.
Απαίτησε διαχείριση των σκουπιδιών με ανακύκλωση στην πηγή, ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση.

ΚΑΤΟΙΚΕ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΩΝΑΞΕ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για να δηλώσουμε τον σταθερό προσανατολισμό μας στην αποτροπή της επιχειρούμενης καταστροφής της περιοχής μας που θα επιφέρει την αλλοίωση και υποβάθμιση ολόκληρης της Βορειοανατολικής Αττικής.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για να δηλώσουμε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο ουσιαστικού Εθνικού και όχι Περιφερειακού Σχεδιασμού.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για να δηλώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε η πανέμορφη περιοχή του Γραμματικού και οι πεντακάθαρες ακτές του Ευβοϊκού να παραμείνουν τόποι οξυγόνου και αναψυχής για όλους τους κατοίκους της Αττικής.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για να δηλώσουμε ότι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όσοι διαπλέκονται με αυτά που βρίσκονται πίσω από την κατασκευή του ΧΥΤΑ θα μας βρουν απέναντί τους.

ΚΑΤΟΙΚΕ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Έλα μαζί μας, στήριξε και πλαισίωσε τις Επιτροπές Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ για να αποτραπεί η επιχειρούμενη καταστροφή και να σωθεί ο μοναδικός και απαραίτητος αυτός πνεύμονας της Αττικής.
Αγωνίσου μαζί μας για την ποιότητα ζωής σου και για την υγεία τη δική σου και των παιδιών σου.
Αγωνίσου μαζί μας για να αποτραπεί η καταστροφή της πανέμορφης και παρθένας περιοχής του Μαύρου Βουνού Γραμματικού.
Αγωνίσου μαζί μας για να γίνει γνωστός ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντος για την ιστορία του και όχι για τον ΧΥΤΑ.
Αγωνίσου μαζί μας για να μην γίνει ο δρόμος του Φειδιππίδη δρόμος για τα σκουπίδια και ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων Αφετηρία για απορριμματοφόρα.

ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ Μαραθώνα