Σελίδες

25/5/11

ΟΗΕ: το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει σε χωματερές!

Άρθρο της Ηλέκτρας Κλείτσα

Πως γίνεται το ένα έκτο (1/6) σχεδόν του πληθυσμού του πλανήτη (γύρω στο 1 δις άνθρωποι) να λιμοκτονεί, ο μισός πλανήτης, (τρία δις άνθρωποι), να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας (εισόδημα κάτω από περίπου 40€ το μήνα!) και ταυτόχρονα το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων να καταλήγει στα σκουπίδια;

Κι όμως γίνεται! Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) αποτυπώνει σε όλη του την έκταση τον απόλυτο παραλογισμό με τον οποίο λειτουργεί η παγκόσμια αγορά ειδών διατροφής.

23/5/11

Χωματερή Ταγαράδων: Ένα πάρκο για ξεκάρφωμα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» στην πρώην χωματερή των Ταγαράδων στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα έργα αποκατάστασης συνολικού κόστους περίπου 17,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο σύμφωνα με την εφημερίδα είναι να «αποκατασταθούν περιοχές συνολικής έκτασης 174 στρεμμάτων και δύο λίμνες συγκέντρωσης στραγγισμάτων, έκτασης 34 στρεμμάτων», ενώ «θα δημιουργηθεί ένα πάρκο 800 στρεμμάτων με 100.000 δέντρα τουλάχιστον».

18/5/11

Εκδήλωση-ενημέρωση: Κυριακή 22 Μαίου στη Θεσσαλονίκη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Κυριακή 22 Μαΐου 20011, 7μμ
Παραλία Θεσ/νίκης (Πάρκο σκύλων) 
ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ 
Εδώ και δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με αδιαφανείς διαδικασίες και αντί ευτελούς αντιτίμου, δίνουν “γη και ύδωρ” για να εκμεταλλεύονται διάφοροι μεγαλοκαρχαρίες την Βόρεια Χαλκιδική. Χαρακτηριστικά το Δεκέμβρη του 2003 η “Ελληνικός Χρυσός” εξαγόρασε την μεταλλευτική εκμετάλλευση σε 317.000 στρ. αντί του ποσού των 11 εκ. Ευρώ, τη στιγμή που η αξία του ενεργητικού των μεταλλείων εκτιμιόταν  στα 408 εκ. Ευρώ. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να επιβάλλει πρόστιμο 16 εκ. στην Ελληνικός Χρυσός ως εμμέσως επιδοτηθείσα από το Ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα η προηγούμενη εταιρεία (TVX) απαλλάχθηκε από την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκάλεσε η δραστηριότητα στην περιοχή.

14/5/11

Πυρκαγιές στη Βρετανία:

Οι περικοπές οδηγούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε διάλυση, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι! 

Μετά από ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας κύμα ξηρασίας κατά τη διάρκεια της Άνοιξης, η Βρετανία τις τελευταίες μέρες βρέθηκε αντιμέτωπη με εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της. Ακολουθούν αποσπάσματα της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, που εξηγεί ότι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τις περικοπές στις δαπάνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αποτελούν ένα σημαντικό κίνδυνο, τόσο για την ασφάλεια των πυροσβεστών, όσο και για τα δάση της χώρας. 

2/5/11

ΔΑSOS

Στην εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας για τα δάση...

... απαντάμε με δράση!

Συμμετέχουμε στους Εθελοντές Δασοπροστασίας

Περιφρουρούμε τα δάση μας!

Τα τελευταία χρόνια, κάθε καλοκαίρι, τεράστιες δασικές εκτάσεις καταστρέφονται από πυρκαγιές. Την τελευταία δεκαετία κάηκαν συνολικά πάνω από 5.000.000 στρέμματα δασικής έκτασης, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταστράφηκε μέσα στα τελευταία 4 χρόνια:

• 2.000.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν το 2007

• 290.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν το 2008

• 310.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν το 2009 μέσα σε 3 μέρες

• 62.500 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν το 2010

Όσο για τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, το μόνο που έκαναν πραγματικά καλά, ήταν να εφευρίσκουν τις πιο απίθανες δικαιολογίες για την ανεπάρκειά τους. Άλλοτε ασύμμετρες απειλές, άλλοτε ο “στρατηγός άνεμος” κ.α. ήταν οι «υπεύθυνοι» των καταστροφών...