Σελίδες

20/1/13

870 εκατ. άνθρωποι πεινάνε, το 50% της παραγωγής τροφίμων στα σκουπίδια!

Άρθρο της Ηλέκτρας Κλείτσα


Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Αγροτικής παραγωγής (FAO) ένας στους οκτώ ανθρώπους στον πλανήτη, δηλαδή περίπου 870 εκατομμύρια, υποσιτίζονται. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι υποσιτισμένοι του κόσμου είναι κάτοικοι της Ασίας και της Αφρικής (πάνω από 800 εκατομμύρια) ενώ άλλα περίπου 50 εκατομμύρια πεινασμένων εντοπίζονται στη Λατινική Αμερική.(i)

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών της Μεγάλης Βρετανίας, περίπου η μισή παραγωγή τροφίμων στον πλανήτη, συνολικά γύρω στα 2 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων, πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων!ii

9/1/13

Παγετός και φωτιά: η παράνοια της κλιματικής αλλαγής


Περίπου ένα χρόνο πριν, το Δεκέμβρη του 2011, η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, αποφάσισε να αντικαταστήσει την (όχι και τόσο αποτελεσματική) συμφωνία του Κυότο, με μια νέα συμφωνία, στην οποία θα καταλήξουν το... 2020! Θεώρησαν μάλισα ότι η απόφαση αυτή (για την ακρίβεια το γεγονός ότι δεν πάρθηκε καμία απολύτως απόφαση) ήταν ιστορικής σημασίας!1

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε ολόκληρο τον κόσμο, η κλιματική αλλαγή αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται να περιμένει μέχρι οι ισχυροί του πλανήτη να καταλήξουν σε άλλη μια συμφωνία για τα μάτια του κόσμου... Αντίθετα, όχι μόνο έχει έρθει για να μείνει, αλλά επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, και τις καταστροφικές της συνέπειες πληρώνουν σχεδόν αποκλειστικά οι φτωχοί.

8/1/13

Αιθαλομίχλη, φτώχεια και υποκρισία


Άρθρο της Ηλέκτρας Κλείτσα 

Εμείς προσπαθούμε να πάρουμε συνολικά μέτρα ευόδωσης της κατανάλωσης ενέργειας υψηλού επιπέδου, που σήμερα στην Ελλάδα είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Θα κάνουμε το πάν, σας το υποσχόμαστε...” 

Αυτά δήλωσε η υφυπουργός υγτείας, Φ. Σκοπούλη, βγαίνοντας από τη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, στις 3/1/2013, με θέμα τη ρύπανση του αέρα των μεγάλων πόλεων από την αύξηση της χρήσης πιο “παραδοσιακών” μέσων θέρμανσης, όπως το τζάκι και η ξυλόσομπα. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ωστόσο, από την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τους κινδύνους για την υγεία, την αποψίλωση των δασών, είναι το ξαφνικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το περιβάλλον και την υγεία μας... 

5/1/13

Κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥ

Στη ΒΑ Χαλκιδική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας (Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρος), βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο σχέδιο του ελληνικού κράτους και πολυεθνικών εταιρειών για εκτεταμένες εξορύξεις χρυσού, ορισμένες από αυτές, μάλιστα, με τη μέθοδο του ανοιχτού ορύγματος. Στην κεφαλή της ομάδας των «χρυσοθήρων» βρίσκεται η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», που ανήκει στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold και τον όμιλο Μπόμπολα.

Σε συνθήκες μνημονιακής ισοπέδωσης, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική και στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα είναι ένα μέρος μόνο μιας γενικευμένης επίθεσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ενός συμπλέγματος πολιτικών δυνάμεων, που επιχειρούν να εκποιήσουν τους φυσικούς πόρους και τις δημόσιες υποδομές της χώρας, υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας και αδιαφορώντας για τους ανθρώπους, τη ζωή τους και τις ελπίδες τους.