Σελίδες

26/2/08

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ «ΟΧΙ» ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ

Τη Δευτέρα 28 Γενάρη οι κάτοικοι του Δήμου Αλμυρού (Μαγνησίας) και της ευρύτερης περιοχής κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους για να πουν ένα βροντερό «ΟΧΙ» στο ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου της ΔΕΗ που θα καίει λιθάνθρακα στην περιοχή τους.

Τα πάντα στην πόλη του Αλμυρού ήταν κλειστά (μαγαζιά, σχολεία, κά) και στο δρόμο κατέβηκαν όλες οι ηλικίες, από μαθητές δημοτικού μέχρι ηλικιωμένοι. Οι χιλιάδες του κόσμου που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο κρατούσαν πλακάτ, πανό και μαύρες σημαίες.

Τα συνθήματα που έγραφαν είναι χαρακτηριστικά:
«όχι την υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας»
«όχι στη μονάδα λιθάνθρακα, όχι στο θάνατο»
«όχι στη μονάδα λιθάνθρακα στον Αλμυρό και πουθενά στην Ελλάδα» «θέλουμε ανάπτυξη, όχι θάνατο»

Στην αρχή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Αλμυρού και στη συνέχεια ο κόσμος κατευθύνθηκε στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, όπου έκλεισε και τα 2 ρεύματα για μισή περίπου ώρα.

Η αντίδραση αυτή ήταν η καλύτερη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ. Στις αρχές της χρονιάς ο διοικητής της ΔΕΗ κ. Παν. Αθανασόπουλος ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της βουλής κ. Γ. Σούρλα ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο Δήμο Αλμυρού Μανγησίας, να εγκατασταθεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα της ΔΕΗ, με τη σύμπραξη της ιδιωτικής Γερμανικής εταιρίας RWE.

Ειδικά εάν κάτι τέτοιο γίνει στον Αλμυρό, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Ήδη ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα αέριας ρύπανσης, που οφείλεται κυρίως στη λειτουργία τεράστιων βιομηχανικών μονάδων (όπως λ.χ. της ΑΓΕΤ που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο).

Ο διοικητής της ΔΕΗ Παν. Αθανασόπουλος είχε αρχικά δηλώσει ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Ωστόσο, μετά τη μαζικότατη αντίδραση των κατοίκων, είχε το θράσος να δηλώσει ότι πρόκειται για «αντιδράσεις που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα»!

Και πράγματι παίζονται συμφέροντα... Τί είδους συμφέροντα όμως... Η γερμανική εταιρία ηλεκτροπαραγωγής RWE επρόκειτο να εγκαταστήσει μια ανάλογη μονάδα στην περιοχή Ensdorf στη Γερμανία. Μετά από διαμαρτυρίες και κινητοποήσεις των κατοίκων της περιοχής, η δημιουργία αυτής της μονάδας στο Ensdorf απαγορεύτηκε. Έτσι η RWE άρχισε να ψάχνει πιο φιλικά εδάφη και «αρχές» για τις επενδύσεις της. Κάπως έτσι κατέληξε σε συμφωνίες με την κυβέρνηση και την διοίκηση της ΔΕΗ.

Όσο για τους κατοίκους του Αλμυρού, τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούν οι αντιδράσεις τους είναι η διασφάλιση της υγείας τους και του δικαίωμά τους στον καθαρό αέρα και τη ζωή.

Οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν με αποφασιστικότητα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να δημιουργηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο στον Αλμυρό, ή τη Μαγνησία συνολικά. Στηρίζουμε τον αγώνα τους, ο οποίος θα πρέπει να διευρυνθεί σε έναν ευρύτερο αγώνα των κατοίκων της Μαγνησίας (Αλμυρού, Βόλου και τριγύρω περιοχών), αφού όλη η περιοχή υποφέρει εδώ και χρόνια από το τεράστιο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης.

Μαρία Καπαράκη, GreenAttack Βόλου

Ακολουθεί προκήρυξη για το θέμα που μοιράστηκε από μέλη της GreenAttack που συμμετείχαν στην συγκέντρωση στον Αλμυρό.

Όχι στη δημιουργία υποσταθμού της ΔΕΗ στον Αλμυρό!

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου της ΔΕΗ που θα καίει λιθάνθρακα στο Δήμο του Αλμυρού. Κάτι τέτοιο θα είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικό τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την υγεία μας. Η ευρύτερη περιοχή είναι ήδη εξαιρετικά ρυπασμένη από τις δραστηριότητες των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, του εμπορικού λιμανιού και το κυκλοφοριακό. Με τη λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου οι τιμές των αέριων ρύπων θα τιναχτούν ακόμη περισσότερο στα ύψη, τη στιγμή που ήδη ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια.

Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με την καύση λιγνήτη ή λιθάνθρακα προκαλούν αλόγιστη ρύπανση, στον αέρα, το έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και στην υγεία των πολιτών.

Στις περιοχές που λειτουργούν υπάρχοντες λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Κοζάνη) οι συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών είναι ανυπολόγιστες:

- οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ εκλύουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (43 εκατ. τόνους ετησίως!), το οποίο ως γνωστόν ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου
- οι σταθμοί της ΔΕΗ εκπέμπουν υψηλές ποσότητες μικροσωματιδίων (τα οποία σύμφωνα με έρευνες σχετίζονται με αρκετές ασθένειες) αλλά και πολλούς άλλους επικίνδυνους ρύπους
- οι πιο ρυπογόνοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί στην Ευρώπη είναι αυτός του Αγίου Δημητρίου και της Καρδιάς στην Κοζάνη, σύμφωνα με έκθεση της WWF
- το 80% των μαθητών της Πτολεμαΐδας εμφανίζει έστω και μια μικρή βλάβη στο αναπνευστικό, σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού νοσοκομείου.
- σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ στην Πτολεμαΐδα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,5 %, δηλ. ένας στους τρεις θανάτους που σημειώνονται στην πόλη προκαλείται από καρκίνο!

Όλα αυτά αποδεικνύουν ξεκάθαρα πόσο βλαβερές θα είναι οι συνέπειες λειτουργίας νέων συμβατικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, ειδικά σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει ήδη τεράστιο πρόβλημα αέριας ρύπανσης. Η δημιουργία ενός τέτοιου εργοστασίου θα είναι μια ωμή πρόκληση εκ μέρους των τοπικών αρχών, που με τον πιο κυνικό τρόπο θυσιάζουν την υγεία μας στο όνομα της ανάπτυξης τους.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αλμυρού και καλούμε όλους τους κατοίκους του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής- που θέλουν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή- να κάνουν το ίδιο. Για να βάλουμε όλοι μαζί φρένο στη λογική που θέλει να βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.
GreenAttack Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: