Σελίδες

25/6/08

ΔΑ S.O.S. - Γινόμαστε εθελοντές στην περιφρούρηση του δάσους της Πεντέλης, για να αποτρέψουμε τις φωτιές!

Το δάσος της Πεντέλης έχει ήδη πληγεί σοβαρά. Τα δέντρα λιγοστεύουν, ενώ τα αυθαίρετα πληθαίνουν... Δεν είναι μόνο η Πεντέλη βέβαια. Το καλοκαίρι που πέρασε, ένα τεράστιο κομμάτι των ελληνικών δασών εξαφανίστηκε. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η κυβέρνηση έχει κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, ώστε το καλοκαίρι που έρχεται … να καεί ότι απέμεινε.

Κι’ ενώ οι φωτιές έχουν ξεκινήσει:

- 4.200 οργανικές θέσεις πυροσβεστών είναι κενές - αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% των προβλεπόμενων θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Περισσότερες από 15 ώρες κάθε μέρα θα αναγκαστούν να δουλεύουν οι πυροσβέστες αυτό το καλοκαίρι.
- Ακόμα δεν έχουν δοθεί τα κονδύλια για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμοί δασών, πρόσληψη εποχικού προσωπικού κοκ) στα δασαρχεία και τους Δήμους.
- Μόλις 13 πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair θα σηκώσουν το βάρος της πυρόσβεσης, τα οποία μάλιστα είναι τόσο παλιά, που δεν μπορούν να πετάξουν με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 35 βαθμούς!

Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε φέτος τις περσινές φωτιές. Δεν θέλουμε να δούμε ανθρώπους και σπίτια να καίγονται ούτε να αντιμετωπίσουμε την αδιαφορία, πριν και μετά την καταστροφή, όσων ευθύνονται. Είναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Την ίδια στιγμή που διεκδικούμε,

- να αυξηθούν άμεσα οι δαπάνες για τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση
- να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα και να γίνουν περισσότερες προσλήψεις
- να βελτιωθεί ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός της πυροσβεστικής,
πιστεύουμε ότι χρειάζεται να κινηθούμε άμεσα για να αποτρέψουμε με κάθε μέσο την επόμενη καταστροφή. Γι’ αυτό:

Η Green Attack βορείων προαστίων παίρνει την πρωτοβουλία να συμμετέχει στους εθελοντές για τη δασοπροστασία και καλεί κι εσάς να κάνετε το ίδιο!


Η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών (Ε.Ο.Α.Ε.Α.) της Ν. Πεντέλης έχει δημιουργηθεί από το 1981 και έχει σκοπό την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών. Η περιοχή εμβέλειάς της είναι κυρίως η Νέα Πεντέλη, αλλά και ευρύτερα το Πεντελικό βουνό.

Οι νέοι εθελοντές δραστηριοποιούνται στη δασοπαρατήρηση (στα φυλάκια) και την περιπολία (μέσα στο δάσος και στις κατοικημένες περιοχές) με σκοπό να ενημερώνουν (μέσω ασυρμάτου) όταν δουν φωτιά έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Οι παλαιότεροι εθελοντές αναλαμβάνουν μαζί με την πυροσβεστική τη δασοπυρόσβεση.

Οι βάρδιες στα παρατηρητήρια γίνονται από ομάδες εθελοντών που αναλαμβάνουν την παρακολούθηση μιας περιοχής για περίπου ένα 2ωρο. Ο κάθε εθελοντής μπορεί να δηλώσει τις ώρες και τις μέρες που τον βολεύουν.

Πολύ σημαντική είναι βέβαια η κατάρτιση, γι αυτό και οργανώνονται σεμινάρια εκπαίδευσης νέων εθελοντών στην αρχή κάθε θερμοπυρικής περιόδου.

Συμμετέχουμε ενεργά στην δασοπροστασία της Πεντέλης!
Συμμετέχουμε στα θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια για τη δασοπροστασία που θα γίνουν το επόμενο Σαββατοκύριακο, 28 και 29 Ιουνίου, στη Νέα Πεντέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε στο 6932622017 (Μαριάνθη).

H GreenAttack συμμετέχει και στους Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής, που περιφρουρούν και προστατεύουν τον Υμηττό. Για περισσότερες πληροφορίες για την δασοπροστασία του Υμηττού επικοινωνείτε στο 6932324852 (Ελένη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: