Σελίδες

20/11/08

Λίμνη Κουμουνδούρου: Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στον Ασπρόπυργο, η λίμνη Κουμουνδούρου, ένας σημαντικός υδροβιότοπος, αργοπεθαίνει...

«Από τον βυθό της λίμνης αναβλύζει πετρέλαιο, ενώ σε πολλά σημεία είναι σαν να σαπίζει η Φύση» (Καθημερινή, 2/11/08)

«Εκατοντάδες πουλιά, ερωδιοί (λευκοτσικνιάς, σταχτοτσικνιάς), αγριόπαπιες, φαλαρίδες και γλάροι, χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα τον υγροβιότοπο της λίμνης... λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Κόκκινος, μέλος της Πρωτοβουλίας «Διαρκής Κίνηση για την υπεράσπιση των δασών και αλσών του Χαϊδαρίου». ...«Δυστυχώς, στις μέρες που παρατηρώ τη λίμνη, έχω δει πουλιά να αφήνουν την τελευταία τους πνοή πάνω στις καλαμιές, προφανώς λόγω των τοξικών ουσιών». (Καθημερινή, 2/11/08)

Οι πηγές της ρύπανσης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (2006) είναι οι εξής:
- οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ.
- οι δεξαμενές πετρελαίου της Ελινόιλ
- οι αποθήκες καυσίμων του στρατοπέδου Ξηρογιάννη.
Στη μόλυνση της λίμνης συμβάλλουν και:
- τα στραγγίσματα των ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων και Φυλής
- τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και οι υδρογονάνθρακες, που προέρχονται από τις καμινάδες της βιομηχανικής ζώνης.

Σ’ όλα τα παραπάνω έρχεται τώρα να προστεθεί μια νέα εστία μόλυνσης, που κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει στη λίμνη Κουμουνδούρου τη χαριστική βολή: Το Υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει τη μετεγκατάσταση δεξαμενών πετρελαιοειδών από το Πέραμα στο παρακείμενο στρατόπεδο Ξηρογιάννη!

Συγκεκριμένα, το ΥΠ.ΑΝ. διερευνά τη δυνατότητα να φέρει δεξαμενές χωρητικότητας 250.000 κυβικών μέτρων, με συνολική επιφάνεια 110.000 - 160.000 τμ! Κατ’ τα άλλα... η λίμνη Κουμουνδούρου (καθώς και 50 μέτρα περιμετρικά αυτής) έχουν χαρακτηριστεί ως «ζώνη περιαστικού πάρκου», ενώ από το 1974 έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, καθώς στην αρχαιότητα ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τα Ελευσίνια Μυστήρια και αφιερωμένη στην θεά Περσεφόνη. Πρόσφατα μάλιστα, η Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι «η ευρύτερη περιοχή, γύρω από τη λίμνη Κουμουνδούρου, εντάσσεται στην αρχαία τοπογραφία ... και παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, στοιχεία, δηλαδή, που δεν πρέπει να καταστραφούν από βιομηχανικές - βιοτεχνικές χρήσεις»! Κι όμως, εδώ και 34 χρόνια, η Πολιτεία δεν επιβάλει κανένα μέτρο για την προστασία της λίμνης!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σταχτοτσικνιάς, φαλαρίδες, κύκνος κ.α πουλιά στις φωτογραφίες μας από την Λίμνη Κουμουνδούρου, εδώ:
http://korydallos.blogspot.com/2008/12/blog-post_08.html