Σελίδες

27/11/08

6 Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής


Αναδάσωση την Κυριακή, 30/11/2008

Κυριακή, 30/11/2008
Οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής μας καλούν όλους να βοηθήσουμε στην αναδάσωση του Βύρωνα.
Το Ραντεβού που μας δίνουν είναι στις 8:30 π.μ. στο στάδιο της Καισαριανής (απέναντι από το τέρμα των λεωφορείων της Καισαριανής).

Την ίδια μέρα ο ΣΚΑΙ οργανώνει μια αναδάσωση αμφίβολης ποιότητας στην περιοχή του Βύρωνα. Οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής μας ενημέρωσαν ότι θα πάνε σαν διακριτή ομάδα στην αναδάσωση αυτή, με στόχο, στο κομμάτι του βουνού που θα αναλάβουν, να γίνει ουσιαστική δουλειά. Όποιος θέλει να συμμετέχει και χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες μπορεί να μας επικοινωνήσει στο 6932374852 (Ελένη).

20/11/08

Λίμνη Κουμουνδούρου: Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στον Ασπρόπυργο, η λίμνη Κουμουνδούρου, ένας σημαντικός υδροβιότοπος, αργοπεθαίνει...

«Από τον βυθό της λίμνης αναβλύζει πετρέλαιο, ενώ σε πολλά σημεία είναι σαν να σαπίζει η Φύση» (Καθημερινή, 2/11/08)

«Εκατοντάδες πουλιά, ερωδιοί (λευκοτσικνιάς, σταχτοτσικνιάς), αγριόπαπιες, φαλαρίδες και γλάροι, χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα τον υγροβιότοπο της λίμνης... λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Κόκκινος, μέλος της Πρωτοβουλίας «Διαρκής Κίνηση για την υπεράσπιση των δασών και αλσών του Χαϊδαρίου». ...«Δυστυχώς, στις μέρες που παρατηρώ τη λίμνη, έχω δει πουλιά να αφήνουν την τελευταία τους πνοή πάνω στις καλαμιές, προφανώς λόγω των τοξικών ουσιών». (Καθημερινή, 2/11/08)

Οι πηγές της ρύπανσης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (2006) είναι οι εξής:
- οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων των ΕΛ.ΠΕ.
- οι δεξαμενές πετρελαίου της Ελινόιλ
- οι αποθήκες καυσίμων του στρατοπέδου Ξηρογιάννη.
Στη μόλυνση της λίμνης συμβάλλουν και:
- τα στραγγίσματα των ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων και Φυλής
- τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και οι υδρογονάνθρακες, που προέρχονται από τις καμινάδες της βιομηχανικής ζώνης.

Σ’ όλα τα παραπάνω έρχεται τώρα να προστεθεί μια νέα εστία μόλυνσης, που κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει στη λίμνη Κουμουνδούρου τη χαριστική βολή: Το Υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει τη μετεγκατάσταση δεξαμενών πετρελαιοειδών από το Πέραμα στο παρακείμενο στρατόπεδο Ξηρογιάννη!

Συγκεκριμένα, το ΥΠ.ΑΝ. διερευνά τη δυνατότητα να φέρει δεξαμενές χωρητικότητας 250.000 κυβικών μέτρων, με συνολική επιφάνεια 110.000 - 160.000 τμ! Κατ’ τα άλλα... η λίμνη Κουμουνδούρου (καθώς και 50 μέτρα περιμετρικά αυτής) έχουν χαρακτηριστεί ως «ζώνη περιαστικού πάρκου», ενώ από το 1974 έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, καθώς στην αρχαιότητα ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τα Ελευσίνια Μυστήρια και αφιερωμένη στην θεά Περσεφόνη. Πρόσφατα μάλιστα, η Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι «η ευρύτερη περιοχή, γύρω από τη λίμνη Κουμουνδούρου, εντάσσεται στην αρχαία τοπογραφία ... και παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, στοιχεία, δηλαδή, που δεν πρέπει να καταστραφούν από βιομηχανικές - βιοτεχνικές χρήσεις»! Κι όμως, εδώ και 34 χρόνια, η Πολιτεία δεν επιβάλει κανένα μέτρο για την προστασία της λίμνης!

11/11/08

Το κρυφτούλι με τις κεραίες κινητής Τηλεφωνίας

Καμιναδες, δέντρα, κάκτοι και βράχοι παραλλαγής... Πρόκειται για κατασκευές που έχουν σαν στόχο την απόκρυψη των κεραιών κινητής τηλεφωνίας
Tου Πέτρου Τζομάκα

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κοινό μπορεί να έχουν μια καμινάδα, ένα έλατο, ένας ιστός σημαίας, το ρολόι του δημαρχείου, ένας βράχος, μια σιταποθήκη, ο σταυρός στο καμπαναριό μιας εκκλησίας, ένας κάκτος, το υδραγωγείο του χωριού; Εμείς μάθαμε, κάνοντας μια έρευνα που μας ζήτησε μια κυρία (κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο Γκύζη), για μια ύποπτη κατασκευή που ανακάλυψε στη ταράτσα της.

Larson Camouflage, Calzavara, Dynamic Concepts είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες που ειδικεύονται στο καμουφλάρισμα και την απόκρυψη κεραιών κινητής τηλεφωνίας! Οι πιο “σοβαρές” από αυτές τις εταιρίες παρουσιάζουν τις μεταμφιεσμένες κεραίες ως μέτρο για να μην επιβαρύνεται οπτικά το περιβάλλον. Ωστόσο κάποιες άλλες, όπως η Larson, το λένε ευθέως: «…κάποιοι δήμοι θα δεχθούν να μην γίνει δημόσια εξέταση της αίτησης αν η κεραία είναι κρυμμένη…[Η απόκρυψη μιας κεραίας] μειώνει δραστικά τον χρόνο που απαιτείται για την έκδοση αδειών...». Όσο για την CellSiteLeasing.com ευθαρσώς λεει «η ιδιοκτησία σας... μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια κεραία βάσης ή άλλες εγκαταστάσεις κεραιών τηλεπικοινωνιών... ένας ιστός σημαίας που κρύβει την κεραία, σας απαλλάσσει από τους ενοχλητικούς γείτονες».

Στην εποχή του άγχους, των γρήγορων ρυθμών και των οικονομικών δυσκολιών ο περισσότερος κόσμος είτε περπατάει σκυφτός είτε βιαστικός και δεν δίνει μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες του περιβάλλοντος. Δεν θα παρατηρήσει πως ο βράχος στο πάρκο δεν ήταν εκεί πριν από μερικές μέρες (ούτε ότι ανοίγει, σαν από ταινία του Τζέιμς Μποντ)... Δεν θα παρατηρήσει ότι ο ιστός της σημαίας δεν ήταν τόσο χοντρός... Όσο για το δέντρο, δεν θα δει ότι παραείναι συμμετρικό για να είναι αληθινό...

Στην Ελλάδα, προς το παρόν, έχουν πέραση κυρίως οι θερμοσίφωνες και κάποιες καμινάδες, μιας και δέντρα δεν υπάρχουν πολλά στα αστικά κέντρα οπότε ξεχωρίζουν…Σύντομα όμως θα έχουν σειρά οι προβολείς των γηπέδων, τα φώτα και οι κάμερες (με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!) των δρόμων, διαφημιστικές κατασκευές, ακόμα και στάσεις λεωφορείων και μπαλκόνια ξενοδοχείων. Ότι μπορούμε να κρύψουμε...Γιατί οι κάτοικοι των γειτονιών πλέον κοιτάζουν και προς τα πάνω, και δεν δέχονται τον καρκίνο και τη λευχαιμία στα σπίτια τους. Οι «ενοχλητικοί γείτονες» οργανώνονται…

10/11/08

Κι’ άλλο τσιμέντο; Ο χώρος του παλιού Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα κινδυνεύει!

προκήρυξη της GreenAttack

Στην Καλλιθέα, σε μια από τις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας, Δήμος και Κυβέρνηση τσιμεντοποιούν και τον τελευταίο ελεύθερο χώρο που απέμεινε! Πρόκειται, για τον χώρο του παλιού Ιπποδρόμου…

Τα σχέδια για τον Ιππόδρομο αρχικά δεν ακούγονται και τόσο άσχημα...
Από τα 200 στρέμματα που είναι συνολικά η έκταση του παλιού Ιπποδρόμου
- στα 30 θα ανεγερθεί η νέα εθνική βιβλιοθήκη και η εθνική λυρική σκηνή
- στα 120 θα δημιουργηθεί πολιτιστικό – εκπαιδευτικό πάρκο
- και 28 αποδίδονται στο Δήμο για να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις
Όλα τα παραπάνω θα είναι μια «ευγενική χορηγία» του Ιδρύματος Νιάρχου προς την ελληνική πολιτεία.

Πολιτισμός ή Οξυγόνο;
Δεν χρειάζεται να διαλέξουμε
!

Η δημιουργία εθνικής βιβλιοθήκης και λυρικής σκηνής σαφώς είναι έργα χρήσιμα και αναγκαία. Η οικοδόμησή τους όμως, σ’ ένα χώρο που θα μπορούσε να αποτελεί μια όαση πρασίνου, ούτε αναγκαία είναι, ούτε χρήσιμη...Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν άλλοι χώροι που θα μπορούσαν να στεγάσουν ιδρύματα σαν τα παραπάνω. Τα αναξιοποίητα ολυμπιακά ακίνητα μπορούν με μικρές μετατροπές να στεγάσουν και τα δυο παραπάνω έργα, χωρίς να χρειάζεται να θυσιαστεί άλλος ένας ελεύθερος χώρος. Για παράδειγμα για τη στέγαση της Λυρικής Σκηνής έχει ήδη προταθεί το κλειστό γυμναστήριο του Ταε-κβο-ντο στο Δέλτα Φαλήρου.

Οι χώροι πρασίνου, και μάλιστα υψηλού πρασίνου (δηλαδή χώροι πυκνοφυτεμένοι με δέντρα) είναι ζωτικής σημασίας στην Αθηναϊκή τσιμεντούπολη και ακόμη περισσότερο στην περιοχή της Καλλιθέας, όπου η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο δεν φτάνει ούτε καν τον ανεπαρκή μέσο όρο της υπόλοιπης Αθήνας (2 τμ. πρασίνου ανά κάτοικο), αλλά αγγίζει το μηδέν.

Γιατί χρειαζόμαστε ένα πάρκο υψηλού πρασίνου στον Ιππόδρομο

Η σημαντική λειτουργία των χώρων υψηλού πρασίνου είναι η εξής: παράγουν οξυγόνο, μειώνουν τη θερμοκρασία της γύρω περιοχής (πράγμα πολύ σημαντικό το καλοκαίρι) και κυρίως συγκρατούν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Οι ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πολλά από τα δεινά της καθημερινότητάς μας: από το αίσθημα της κόπωσης και τους πονοκεφάλους, μέχρι τις κρίσεις άσθματος και την ένταση καρδιακών προβλημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Κατσουγιάννη, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η μακροχρόνια έκθεση στα τρέχοντα επίπεδα ρύπανσης μειώνει έως και ένα έτος το προσδόκιμο ζωής!
(βλ. «η γνωστή άγνωστη ατμοσφαιρική ρύπανση» στο green-attack.blogspot.com & ΤΑ ΝΕΑ 25-26 /4/2008)

Σε μια πόλη λοιπόν όπως η Αθήνα, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των ευρωπαϊκών πόλεων με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση (σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε.) και σε μια περιοχή με μηδέν πράσινο, όπως η Καλλιθέα, η δημιουργία ενός πάρκου υψηλού πρασίνου στον χώρο του παλιού Ιπποδρόμου, θα αποτελούσε κυριολεχτικά μια ανάσα ζωής.

Ένα «εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πάρκο» δεν μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο. Το γκαζόν που πρόκειται να φυτέψουν εκεί και οι «πολιτιστικές – εκπαιδευτικές» δραστηριότητες, ούτε τους ρύπους απορροφούν, ούτε οξυγόνο παράγουν... πόσο μάλλον όταν περιβάλλονται από 55.000 τ.μ. πολιτιστικού μπετόν (εθνική βιβλιοθήκη και λυρική σκηνή).

Οι μακέτες απέχουν απ’ την πραγματικότητα

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία δέσμευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το Δήμο, ότι τα 120 στρέμματα του «πολιτιστικού – εκπαιδευτικού» πάρκου δεν θα τσιμεντοποιηθούν σταδιακά με «αναψυκτήρια», κτήρια «γραμματειών» και «διοικητικών υπηρεσιών» ή με άλλα έργα «πολιτιστικής», «εκπαιδευτικής», «αθλητικής» κοκ. σημασίας.

Εξάλλου το σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα δεν αποτελεί παρά κομμάτι της «προκαταρκτικής μελέτης», την οποία το Ίδρυμα έχει δικαίωμα να τροποποιήσει «λόγω του μεγέθους, της πολυπλοκότητας αλλά και των πόρων που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων» (βλ. Ίδρυμα Σ. Νιάρχου (http://snfcc.snfoundation.org), Δελτία Τύπου)

Δεν είναι άλλωστε πρώτη φορά που ένας χώρος ξεκινά με τις μακέτες να δείχνουν πράσινο και καταλήγει με πολύ τσιμέντο και δυο-τρια διακοσμητικά δεντράκια...

Τα παραδείγματα είναι πολλά...
... αλλά θα αναφέρουμε μόνο τρία χαρακτηριστικά:
- Στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, η κυβέρνηση αρχικά, μιλούσε για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου έκτασης 5.300 στρεμμάτων. Τώρα πλέον, με τις διάφορες εκπτώσεις και τσιμεντοποιήσεις, έχουν απομείνει 2.000 στρέμματα, που κι αυτά στην πλειοψηφία τους δεν είναι παρά γκαζόν…
- Το μητροπολιτικό πάρκο γουδί, φαίνεται καταπράσινο στις μακέτες που είχε σχεδιάσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ωστόσο και εκεί, οι «εκπτώσεις» και η τσιμεντοποίηση ξεκίνησαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνεχίστηκαν στο όνομα του πολιτισμού με τη δημιουργία του θεάτρου Μπάτμινγκτον και συνεχίζονται με κάθε λογής «σημαντικά» έργα.
- Μεγάλο μέρος του Ελαιώνα θα γινόταν πάρκο πρασίνου. Σήμερα ο Δήμος Αθηναίων έχει παραδώσει το χώρο στη ΠΑΕ Παναθηναϊκός και σε άλλους ιδιώτες για να χτίσουν νέα The Mall.

Περί πολιτισμού...

Το ίδρυμα Νιάρχουν θα δωρίσει υποτίθεται την εθνική βιβλιοθήκη και τη λυρική σκηνή στο δημόσιο. Θα είναι όμως δημόσια; Αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα, είναι ότι όταν σε τέτοια έργα εμπλέκονται ιδιωτικά ιδρύματα στην κατασκευή τους, καταλήγουν να εμπλέκονται και στην εκμετάλλευσή τους, με αποτέλεσμα πανάκριβα εισιτήρια, που ουσιαστικά απαγορεύουν την πρόσβαση στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα, στο «δημόσιο» Μέγαρο Μουσικής, που το εκμεταλλεύεται σήμερα το Ίδρυμα Λαμπράκη, για να παρακολουθήσεις μια παράσταση στο «δημόσιο» Μέγαρο Μουσικής χρειάζεσαι από 20 έως και 100 ευρώ! Όσο για την εθνική βιβλιοθήκη... δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι θα είναι δωρεάν, καθώς αν ακολουθηθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, οι κάρτες μέλους θα δίνονται έναντι συνδρομής... Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι τέτοιου είδους «εθνικοί ευεργέτες» χαρίζουν τόσο μεγάλα ποσά σε δωρεές (στην προκειμένη 300 εκ. ευρώ) γιατί στη συνέχεια απολαμβάνουν μεγάλες φοροαπαλλαγές.

Διεκδικούμε:

- Να γίνει ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου πάρκο υψηλού πρασίνου (δηλαδή με πυκνοφυτεμένα δέντρα), έτσι ώστε να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή και να αποκτήσουμε έναν ελεύθερο και δημόσιο χώρο αναψυχής.

- Να αποκλειστεί κάθε εμπορική χρήση του πρώη Ιπποδρόμου.

- Η εθνική βιβλιοθήκη και η νέα λυρική σκηνή να στεγαστούν στα αναξιοποίητα ολυμπιακά ακίνητα, τα οποία εμείς οι πολίτες πληρώσαμε από την τσέπη μας και να έχουν πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα.