Σελίδες

31/3/09

Εμπρησμός στο σπίτι του ακτιβιστή Στέφανου Κόλλια

ΑΣΥΔΟΤΗ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΠΡΑΒΩΝ
Βγάλτε Τις Κουκούλες Των Τρομοκρατών Εμπρηστών


Ένα συγκλονιστικό γεγονός ξύπνησε σήμερα τα ξημερώματα τους λιγοστούς κατοίκους της Καλοσκοπής Γραβιάς Φωκίδας, που είναι χτισμένη στις πλαγιές της Γκιώνας.

Θρασύδειλοι εμπρηστές, κρυμμένοι στο σκοτάδι, έβαλαν για δεύτερη φορά φωτιά στο σπίτι του μέλους της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας Στέφανου Κόλλια, για να ολοκληρώσουν την καταστροφή του πρώτου εμπρησμού. Ο Στέφανος είναι ένας από τους ελάχιστους νέους, που απαρνήθηκαν την Αθήνα και γύρισαν στην περιφέρεια, όπου έγινε μόνιμος κάτοικος Καλοσκοπής.

Οι φλόγες τύλιξαν γρήγορα το σπίτι και λίγες ώρες ήταν αρκετές για να καταστραφεί ολοσχερώς. Η καταστροφή, που ξεκίνησε σήμερα τα χαράματα, έγινε αντιληπτή τυχαία από κάτοικο της περιοχής, που εκείνη της ώρα είχε βγει από το σπίτι του. Έντρομος ενημέρωσε την πυροσβεστική, ξύπνησε και κινητοποίησε αμέσως τους περίοικους, ενώ γρήγορα όλο το χωριό έσπευσε επί τόπου για να βοηθήσει στο σβήσιμο της πυρκαγιάς. Έτσι, αποτράπηκε τουλάχιστον η επέκταση στα γύρω σπίτια, κάποια εκ των οποίων είχαν στην αυλή δεξαμενές πετρελαίου και γκαζιού και αποσοβήθηκε ένα άλλο ολοκαύτωμα της ηρωικής «Κουκουβίστας», σαν αυτό που είχαν κάνει οι φασίστες κατακτητές το 1944.

Ευτυχώς, κανείς δεν ήταν μέσα στο σπίτι, καθώς ο Στέφανος έλειπε για λόγους υγείας στην Αθήνα. Όπως φαίνεται όμως ο αγώνας του για την σωτηρία της Γκιώνας, από την αλόγιστη εκμετάλλευση των μεταλλείων, ήταν πολύ σημαντικός για να θελήσουν κάποιοι να τον εκφοβίσουν ώστε να του κλείσουν το στόμα.

Η Πυροσβεστική και η αστυνομία, που ειδοποιήθηκαν, έφτασαν όταν ήταν πια αργά, γιατί τα οχήματα ξεκίνησαν από την Άμφισσα και το Πολύδροσο.

Η Αστυνομία διενεργούσε και διενεργεί έρευνα για την ταυτότητα των δραστών, οι έρευνες όμως αυτές δεν πλησίασαν κανέναν από τους φυσικούς τρομοκράτες, που αποθρασύνθηκαν και ξαναχτύπησαν ολοκληρώνοντας την καταστροφή.

Όμως για μας είναι γνωστοί... Τουλάχιστον οι ηθικοί αυτουργοί.
Δεν είναι τυχαίο, που οι τρομοκράτες θρασύδειλοι εμπρηστές «χτύπησαν» μετά από συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην ασυδοσία των μεταλλείων.
Δεν είναι τυχαίο, που πριν μερικές μέρες η «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας» κατέθεσε ένσταση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.» συμφερόντων Βαρδινογιάννη.


Αποκορύφωμα η «αυθόρμητη» κινητοποίηση δεκάδων εργαζομένων της εταιρείας S&B και υπεργολάβων, στα πλαίσια της συγκέντρωσης στον Αποστολιά Φωκίδας στις 14 Δεκέμβρη 2008, με πληρωμένα τα έξοδα μετακίνησης για αρκετούς.

Στοχοποιούν τους υπερασπιστές της Γκιώνας, για να μπορέσουν άνετα να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον.

Φυσικοί αυτουργοί είναι εκείνοι οι θρασύδειλοι τρομοκράτες, που πιστεύουν ότι οι αγώνες σταματούν με μια πυρκαγιά, πως πάνω από τα συντρίμμια των πατρογονικών εστιών τα στόματα σφραγίζουν και δεν είναι η οργή αυτή που δυναμώνει την πάλη.

Όμως οι κάτοικοι της Καλοσκοπής και των χωριών της Γκιώνας έχουν διαφορετική άποψη. Μια βουβή οργή έχει ήδη ξεσπάσει, που θα γίνει αγανάκτηση και αγώνας.

Ήδη πολλοί προτρέπουν την «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας» να οργανώσει πορεία διαμαρτυρίας. Γι αυτούς τους λόγους συνεδριάζει απόψε η συντονιστική επιτροπή των χωριών.

Γκιώνα, 30 Μαρτίου 2009
Η Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας

27/3/09

Συγκέντρωση & Δενδροφύτευση στις 29/3 στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Ως πότε τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, δηλαδή το μέλλον μας, θα πληρώνουν τις επεκτατικές διαθέσεις διαφόρων και μάλιστα με κάλυψη κρατικών παραγόντων;

Αντιστεκόμαστε στα σχέδια του Μητροπολίτη Θεσ/νίκης Άνθιμου για τσιμεντοποίηση 32 στρεμμάτων δασικής έκτασης στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

(περισσότερα για το θέμα στο: http://green-attack.blogspot.com/2009/03/business.html)

Το «Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης» καλεί όλους τους πολίτες στην συγκέντρωση - δενδροφύτευση που διοργανώνει στο χώρο της άμεσα απειλούμενης δασικής έκτασης που βρίσκεται στο δρόμο Θέρμης - Πανοράματος
την Κυριακή 29 Μαρτίου 2009
στις 11:00- 15:00.

-Ζητούμε την κατάργηση του άρθρου 13 του νόμου 1734-87 περί παραχώρησης δασικών εκτάσεων.
-Όχι στην οικοδόμηση δασικών εκτάσεων απ’ όπου και αν προέρχεται.

Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης http://thesskinisis.wordpress.com
Αναπηρία Σήμερα, Άρδην, Αυτοσχεδία, Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών, Επιτροπή Κατοίκων Καραμπουρνάκι, Green Attack, Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων-ΚΕΑΝ, ΠΟΛΙΤΕΣ κατά της Υποθαλάσσιας, Ρήξη, Σύλλογος Κατοίκων για την Υπεράσπιση του Στρατοπέδου Καρατάσου, Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης, Φίλοι του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας

19/3/09

Ανοιχτή Συνάντηση της GreenAttack Θεσσαλονίκης 22/3

Ανοιχτή Συνάντηση της GreenAttack Θεσσαλονίκης,
με θέμα: ΔΑS.O.S. Καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων.
Η περίπτωση του Σέιχ Σου και τα καταστροφικά έργα οδοποιίας
Το "Ανθιμο-πέδι" και η καταπάτηση της δασικής έκτασης στο Πανόραμα.
Σας καλούμε να συζητήσουμε όλοι /ες μαζί για τις απειλές και καταπατήσεις που υφίστανται τα δάση, τους λόγους που συμβαίνει αυτό και ποια πρέπει να είναι η απάντηση του περιβαλλοντικού κινήματος.
Η συνάντηση θα γίνει την Κυριακή 22 Μαρτίου, ώρα 19.00 στο κτίριο της ΕΔΟΘ, Προξένου Κορομηλά 51, στο κέντρο της πόλης.

12/3/09

Ημερίδα της Επιτροπής Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Τo πρωί της Πέμπτης, 19 Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα συγκέντρωση και πορεία προς τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ. (πρώην Petrola), με μαζική συμμετοχή της νεολαίας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά, πως στην Ελευσίνα, όπως και σε μια σειρά άλλων περιοχών της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, οι κοινωνικοί αγώνες ενάντια στην κλοπή και την εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους, είναι η κύρια απάντηση απέναντι σε κάθε πολιτική που βάζει σε δεύτερη μοίρα τη ζωή τόσο αυτής, όσο και των επόμενων γενεών.

Το αδηφάγο κεφάλαιο, με την κυβέρνηση σε ρόλο εντολοδόχου, εκμεταλλευόμενο τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης, σχεδιάζει μια σειρά εξαιρετικά περιβαλλοντοκτόνων επενδύσεων στο Θριάσιο πεδίο:

- Γιγαντιαίο διυλιστήριο στην περιοχή του δήμου Ελευσίνας, δίπλα στο ήδη υπάρχον διυλιστήριο των ΕΛΠΕ Ελευσίνας (πρώην Πετρόλα) και δίπλα ακριβώς στο εργοστάσιο πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ.

- Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής δυναμικότητας 880 MW από την Χαλυβουργική με φυσικό αέριο.

- Χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή Μελετάνι της Μάνδρας, από εταιρεία συμφερόντων των ΕΛ.ΠΕ.

- Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή της Νέας Περάμου, δυναμικότητας 350 MW από τα ΕΛ.ΠΕ

- καθώς τέλος τον Γιγαντισμό του εμπορικού λιμανιού της Ελευσίνας.


Με λίγα λόγια, σε μια περιοχή που βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και όπου ήδη έχει συγκεντρωθεί το 50% της βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας, έρχονται να προστεθούν βιομηχανικές δραστηριότητες εξαιρετικά ρυπογόνες, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της Αττικής, σπέρνοντας τον θάνατο πάνω από τις πόλεις του Θριασίου, απαξιώνοντας τις ζωές μας.

Ο αγώνας που καλείται να δώσει η Επιτροπή Αγώνα και οι πολίτες του Θριασίου είναι αναγκαίο να κλιμακωθεί και να συντονιστεί, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται, την εχθρική στάση της κυβέρνησης αλλά και την άνευ προηγουμένου εκστρατεία εξαγοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων από τα ΕΛ.ΠΕ, που προβαίνουν σε μια πρωτοφανώς δαπανηρή προπαγανδιστική διαφημιστική καμπάνια, σε χορηγίες και δωρεές στους Δήμους της περιοχής, σε παροχή δωρεάν πετρελαίου σε αναξιοπαθούντες και σχολεία, σε δώρα σε φοιτητές, σε προσφορές σε συλλόγους και πολλά άλλα.

Για όλους αυτούς τους λόγους που συνοπτικά σας εκθέσαμε αλλά και γιατί το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης είναι τέτοιο που θα επηρεάσει άμεσα όλη την Αττική, προτείνουμε και σας προσκαλούμε, την Κυριακή 15 Μάρτη και ώρα 10 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας, Παγκάλου 52:

Α) Σε σύσκεψη, υπό την μορφή ημερίδας, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Θριασίου Πεδίου και για τον σχεδιασμό των επόμενων αγωνιστικών βημάτων.

Β) Σε συντονισμό των δράσεων όλων των περιβαλλοντικών ομάδων, κινημάτων και κινήσεων πολιτών αλλά και οικολογικών οργανώσεων για την αποτροπή αυτών των περιβαλλοντικών εγκλημάτων.


Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Τηλ.Επικοινωνίας:6973408646, 6973221319.

http://www.epitropiagona.blogspot.com/

5/3/09

Διαμαρτυρία για το Σειχ Σου

Αγαπητοί φίλοι-φίλες,

Η Επιτροπή για την προστασία του Σέιχ-Σου, στην οποία συμμετέχει και στηρίζει η GreenAttack, καλεί όλους και όλες σε ποδηλατοπορεία, αυτή την Κυριακή 8 Μαρτίου, ενάντια στα καταστοφικά έργα οδοποιίας που έχουν ξεκινήσει μέσα στο δάσος!

Το ραντεβού για την ποδηλατοπορεία είναι στο Μέγαρο Μουσικής στις 12, ενώ για όσους δεν έχουν ποδήλατο, θα ακολουθήσει διαμαρτυρία στις 13.00 μπροστά στο Δασαρχείο, όπου θα τοιχοκολληθεί και το ψήφισμα της Επιτροπής. Το Δασαρχείο βρίσκεται στην Χάψα 1, περιοχή Λιμάνι Θεσ/νίκης.

Ελπίζουμε να σας δούμε όλους και όλες εκεί!

4/3/09

Ο δημοτικός χώρος Info-Cafe στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου ανήκει πλέον στους κατοίκους!

Δεν πρόκειται για μια κλασσική κατάληψη... Μετατρέπουμε το Info Café σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο πολιτισμού. Έναν χώρο ανοιχτό σε όλους. Έναν χώρο όπου ο καθένας μπορεί να πιει έναν φτηνό καφέ, να δει ταινίες, να οργανώσει συζητήσεις, εκδηλώσεις, πάρτι, μαθήματα (από χορό και σκηνοθεσία, μέχρι ότι βάλει ο νους του). Το χώρο αυτό τον καταλάβαμε και τον διαχειριζόμαστε Ζωγραφιώτες κάτοικοι, εργαζόμενοι και φοιτητές. Οι αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας και το πρόγραμμα του χώρου λαμβάνονται δημοκρατικά στις ανοιχτές συνελεύσεις που γίνονται ταχτικά, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουμε με βάρδιες τη φύλαξη, την καθαριότητα, τα μερεμέτια, τη λειτουργία του μπαρ κοκ.

Τι ήταν το Info-Cafe;

Το info-cafe είναι ένας διώροφος, αρκετά μεγάλος, δημοτικός χώρος στην κεντρική πλατεία του Δήμου Ζωγράφου. Τα τελευταία χρόνια, τόσο η παρούσα διοίκηση του δήμου όσο και η προηγούμενη, νοίκιαζε το χώρο σε ιδιώτες με στόχο την εμπορική εκμετάλλευσή του ως καφετέρια. Ο Δήμος Ζωγράφου βέβαια, και ως φοιτητούπολη, ποτέ δεν είχε έλλειψη από καφετέριες, οι δε ιδιώτες ξεχνούσαν ότι πρόκειται για δημοτικό χώρο και άρα να βάζουν "δημοτικές τιμές". Oσο για τον τελευταίο ιδιώτη, ξέχασε ακόμα και το ότι ήταν ενοικιαστής και δεν πλήρωσε ποτέ ενοίκιο. Θεώρησε φαίνεται ότι ξεχρέωσε όταν μετέτρεψε την καφετέρια σε εκλογικό κέντρο του τωρινού δημάρχου, Καζάκου. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Δήμος του έκανε έξωση καθώς είχε δημιουργήσει ένα χρέος 280.000 ευρώ.

Κι' ενώ ο Δήμαρχος δήλωνε ρητά ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες εύρεσης νέου επιχειρηματία για να ξανανοικιάσει το χώρο ώστε να ξαναγίνει καφετέρια, μια σειρά κάτοικοι (οργανωμένοι σε πολιτικές, περιβαλλοντικές κ.α. οργανώσεις, σε κινήσεις κατοίκων, σε δημοτικές παρατάξεις, αλλά και ανένταχτοι), αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε άμεσα το Info Cafe, για να δημιουργήσουμε ένα χώρο ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους. Έναν χώρο όπου ο καθένας να κάτσει χωρίς να χρειάζεται να δώσει χρήματα, να μπορεί να πιει έναν φτηνό καφέ, να δει ταινίες, να οργανώσει συζητήσεις, εκδηλώσεις, πάρτι, μαθήματα (χορού, σκηνοθεσίας, δημιουργίας κοσμήματος, κοκ). Έναν χώρο που στην λογική της εμπορευματοποίησης και του ατομικισμού θα αντιτάσσει την ελευθερία, την αυτοδιαχείριση, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη.

Οι πρώτες μέρες...

Η κατάληψη του χώρου έγινε μετά από απόφαση μιας αρκετά μαζικής γενικής συνέλευσης, όπου παρευρέθηκαν 120-150 άτομα.

Η είσοδος έγινε την Τσικνοπέμπτη. Κόψαμε τα λουκέτα, μπήκαμε, καθαρίσαμε το χώρο και οργανώσαμε ένα λαϊκό γλέντι, το οποίο είχαμε προπαγανδίσει τις προηγούμενες μέρες ανοιχτά με αφίσες και προσκλήσεις. Εκείνη την ημέρα πέρασαν γύρω στα 1000 άτομα από το χώρο, ενώ οι τελευταίοι γλεντζέδες έφυγαν τα ξημερώματα.

Την επόμενη μέρα καλέστηκε γενική συνέλευση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα. Σε αυτήν την συνέλευση όπως και στην επόμενη, που έγινε μία βδομάδα μετά, αποφασίσαμε να κρατάμε το χώρο ανοιχτό από τις 8:30 το πρωί μέχρι τη 1:00 το βράδυ, ορίσαμε βάρδιες κοκ.

Η δεύτερη δράση «εξωστρέφειας» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (22/2) κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής φιέστας που είχε διοργανώσει ο Δήμαρχος και η οποία κατέληξε πάνω στην πλατεία Γαρδένιας. Η "Πρωτοβουλία για τη χρήση του Info-Cafe από τους κατοίκους του Ζωγράφου" όπως ονομάστηκε η ομάδα των κατοίκων που πήραν την πρωτοβουλία για την οικειοποίηση του χώρου του info-cafe, είχε αποφασίσει να παρέμβει στην φιέστα του Δήμου μοιράζοντας υλικό και ενημερώνοντας τον κόσμο για την προσπάθεια που γίνεται ο χώρος να γίνει και να παραμείνει των κατοίκων. Στόχος δεν ήταν να κινηθούμε ενάντια στην εκδήλωση και τον κόσμο που συμμετείχε, αλλά μέσα στην γιορτινή ατμόσφαιρα, μασκαρεμένοι, πουλώντας φτηνό καφέ και κερνώντας τσίπουρο να προβάλουμε το χώρο, το αίτημα για παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο στους κατοίκους και να ζητήσουμε από τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά.

Η ανταπόκριση του κόσμου

Παρόλο που έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε όσον αφορά στη «προπαγάνδιση» του χώρου, έτσι ώστε να τον μάθουν όλοι οι κάτοικοι του Ζωγράφου, τα πρώτα δείγματα από τον κόσμο που έρχεται είναι πολύ θετικά.
Κόσμος που δεν έχει χρόνο για βάρδιες, αλλά έρχεται να πιει τον καφέ του, μας δίνει συγχαρητήρια και επιπλέον φέρνει δώρο προμήθειες για το μπαρ (καφέδες, κρασιά, κλπ) για να ενισχύσει το ταμείο και την προσπάθεια. Άλλοι ψάχνουν να βρουν έναν τρόπο να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στην διαμόρφωση του χώρου και του προγράμματος, άλλος προσφέροντας κουτιά με μαρκαδόρους για τις παιδικές δραστηριότητες, άλλοι παίζοντας μουσική, άλλη προσφέροντας τα έργα της για το στήσιμο έκθεσης ζωγραφικής, κοκ.

Άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι συνυπάρχουν αρμονικά με τους νέους. Δείχνουν κατανόηση στις όποιες ελλείψεις (π.χ. η θέρμανση του χώρου δεν είναι επαρκής, οι «καφετζήδες» δεν είναι έμπειροι για να φτιάξουν έναν σωστό «γλυκύ βραστό»), κατακρίνουν το Δήμαρχο και μας προτρέπουν να συνεχίσουμε. Χαρακτηριστικός είναι ένας συνταξιούχος δάσκαλος της περιοχής, ο οποίος κάθε απόγευμα που έρχεται μας λεει «το πιο σημαντικό είναι να παραμείνει ο χώρος ανοιχτός για όλους τους κατοίκους».

Άλλοι έρχονται με τα παιδιά τους και άλλοι με το σκύλο τους το βράδυ για ποτό, φοιτητές φέρνουν τα πρωινά τα βιβλία τους για διάβασμα (είμαστε και σε περίοδο εξεταστικής).

Είναι δύσκολο να περιγράψεις μια κατάσταση όπου συνυπάρχουν τόσο διαφορετικές ηλικίες, τόσο διαφορετικοί άνθρωποι, αρμονικά, με σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλον. Πώς για παράδειγμα το πρωί που κάποιοι φοιτητές διαβάζουν εκεί, δεν χρειάζεται κανείς να πει ότι πρέπει να γίνει ησυχία, αλλά αυτό γίνεται από μόνο του, και ακόμα κι' αυτοί που παραδίπλα παίζουν τάβλι, δεν θα χτυπάνε τα πούλια, αυτοί που μιλάνε, θα το κάνουν χαμηλόφωνα, κοκ.

Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις

Τόσο στις συσκέψεις πριν την κατάληψη του χώρου όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του, συμμετείχαν και συμμετέχουν άνθρωποι με διάφορες και διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις. Παρ' ότι πολλά ζητήματα είναι αντικείμενο διαφωνιών και μένει ακόμα να συζητηθούν και να συμφωνηθούν αρκετά θέματα, έχουμε καταφέρει να σχηματίσουμε ένα μίνιμουμ συμφωνιών που επέτρεψαν την διεκδίκηση και πλέον επιτρέπουν την καλή και συνεχή λειτουργία του χώρου.

Σήμερα, ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος πολιτισμού, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται μέχρι να του αποδοθεί το τελικό του όνομα, λειτουργεί στη βάση των αποφάσεων της συνέλευσης. Η συνέλευση αποτελεί το ανώτατο όργανο το οποίο και αποφασίζει για την λειτουργία του χώρου. Οι αποφάσεις υλοποιούνται από τις διαχειριστικές και θεματικές επιτροπές, οι οποίες εκλέγονται ή οργανώνονται με διαθεσιμότητες επίσης από την συνέλευση των κατοίκων για την εκπλήρωση των συγκεκριμένων εργασιών και μέχρι την νέα συνέλευση. Συνήθως, το είδος των επιτροπών εξαρτάται από τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Αυτή την στιγμή υπάρχουν τρεις επιτροπές: Μία επιτροπή προγράμματος και προπαγάνδισης, μία επιτροπή μπαρ και καθαριότητας και μία τεχνική επιτροπή (μερεμέτια). Τα άτομα που συμμετέχουν σε κάθε επιτροπή δεν αναλαμβάνουν την εκτέλεση των καθηκόντων μόνοι τους, αλλά βρίσκοντας και άλλους πρόθυμους, διασφαλίζουν ότι τα καθήκοντα θα εκτελεστούν.

Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα της επόμενης περιόδου είναι η συνέχιση των ενεργειών μαζικής απεύθυνσης προς την κοινωνία του Ζωγράφου, ώστε η κατάληψη του χώρου να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας των κατοίκων, να μαζικοποιηθούν οι δράσεις μας, να οργανώνονται όλο και περισσότερες δραστηριότητες και τελικά να μονιμοποιηθεί ο χώρος ως αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος έκφρασης και πολιτισμού στο κέντρο του Ζωγράφου. Γιατί, οι δημόσιοι και δημοτικοί χώροι ανήκουν πάνω απ' όλα στους κατοίκους και όχι στις δημοτικές αρχές για να τους ενοικιάζουν και να τους «εκποιούν».

Ειρήνη Πλουμπίδη



«Ιερές» business και δασικές εκτάσεις

Έκταση 32 στρεμμάτων (που έχει χαρακτηριστεί δασική) στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και στο δρόμο Πανοράματος – Θέρμης παραχωρήθηκε «κατά κυριότητα» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανέγερση εκκλησιαστικού ιδρύματος με τον τίτλο «Κέντρο αποθεραπείας-αποκαταστάσεως και ξενών αποκαταστάσεως για άτομα ηλικιωμένα και άπορα». Φορέας κατασκευής του έργου είναι η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Οι πιέσεις από την Μητρόπολη για την παραχώρηση αυτής της έκτασης είχαν αρχίσει από την ενθρόνιση του μητροπολίτη Άνθιμου. Και τελικά τα κατάφερε!

Ο δήμος Πανοράματος αρχικά ενέκρινε την ανέγερση του ιδρύματος με τους εξής όρους δόμησης «ποσοστό κάλυψης: 10% επί της επιφάνειάς του (όπως προβλέπεται), συντελεστής δόμησης: 0,20 (όπως προβλέπεται), ύψος κτιρίου ιδρύματος: 7,50+1,20 μ. για τη στέγη (όπως προβλέπεται)...» (απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, 27.4.2008).

Στην συνέχεια η Νομαρχία Θεσσαλονικής ως πιο «γαλαντόμα» αποφάσισε «Εγκρίνονται κατά παρέκκλιση: ποσοστό κάλυψης 20%, συντελεστής δόμησης 0,3», που σημαίνει 3.200 τ.μ. δόμηση επιπλέον των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις της περιοχής. (νομαρχιακό συμβούλιο, 10.9.2008).

Μια σειρά υπηρεσίες που είναι συναρμόδιες κινήθηκαν με απίστευτη ταχύτητα για να εξυπηρετήσουν την Μητρόπολη. Μεταξύ των υπηρεσιών που ενέκριναν τις διαδικασίες και η διεύθυνση Δασών περιφέρειας Μακεδονίας, η οποία επικαλούμενη το νόμο 1.834/87 αποφάνθηκε ότι σε δασική έκταση «είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση νοσοκομείων και ως εκ τούτου η υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση για την παραχώρηση». Βέβαια στην άδεια που τελικά βγήκε προβλέπεται και η ανέγερση ναού…

Οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Μητρόπολη μόλις ξεπεράστηκαν τα νομικά κωλύματα ήταν να αποψιλώσει όλη την έκταση των 32 στρεμμάτων ώστε τίποτα να μην θυμίζει ότι…κάποτε ήταν δασική και να μπαζώσει με τα κομμένα δέντρα το παρακείμενο ρέμα. Έπειτα ανάρτησε πινακίδα που αναφέρει ως φορέα υλοποίησης του έργου τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο σημαίνει πως πολύ πιθανά η μητρόπολη θα επιδοτηθεί και από πάνω για τις δασοκτόνες ενέργειες της.

Το «παιδί του λαού» Ψωμιάδης μαζί με την εκκλησιαστική ηγεσία καταστρέφει δάση προκειμένου να κάνουν «ιερές» business. Γιατί είναι σίγουρο πως εκτός από το ίδρυμα και τον ναό όλο και κάποιο άλλο κτίσμα θα προκύψει στην πορεία. Όλα αυτά με την ανοχή της κυβέρνησης και των διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών που λειτουργούν ταχύτατα μόνο όταν πρόκειται για τέτοιες δουλειές. Είναι φανερό πως αν δεν πάρουν τα περιβαλλοντικά κινήματα και η κοινωνία στα χέρια τους την υπόθεση της προάσπισης του περιβάλλοντος αυτά τα εγκλήματα δεν θα έχουν τελειωμό. Γιατί όσο και αν διατείνονται το αντίθετο κάποιοι δεν έχουν… ούτε ιερό, ούτε όσιο

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 22 και 23/2/2009

Αλέξανδρος Πραντούνας