Σελίδες

16/1/10

Παταγώδης αποτυχία της Κοπεγχάγης


Τον περασμένο Δεκέμβρη (2009) 110 αρχηγοί κρατών και αντιπρόσωποι 82 ακόμα χωρών συναντήθηκαν στην Κοπεγχάγη, στην «15η Διακυβερνητική Σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές». Στόχος της Συνόδου ήταν η δημιουργία και η υπογραφή μιας νέας δεσμευτικής συμφωνίας για την περικοπή των Αερίων του Θερμοκηπίου (Α.Θ.) σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα διαδεχόταν το πρωτόκολλο του Κιότο*, μετά τη λήξη του το 2012.


Η Σύνοδος κόστισε συνολικά γύρω στα 143 εκ. ευρώ (μεταφορά, διαμονή, συνεδριακές εγκαταστάσεις, μισθοί υπαλλήλων, διατροφή με βιολογικά προϊόντα μόνο! - τη στιγμή που στις χώρες τους η πλειοψηφία ψηφίζει νόμους υπέρ των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων - κοκ)... όμως το αποτέλεσμα ήταν σκανδαλωδώς φτωχό.


Καμία νέα δεσμευτική συνθήκη δεν δημιουργήθηκε και δεν υπογράφτηκε για τον περιορισμό των Α.Θ. Και παρόλο που οποιαδήποτε νέα συνθήκη δεν θα μπορούσε παρά να μοιάζει με αυτή του Κιότο και άρα στην πραγματικότητα να είναι εντελώς αναποτελεσματική*, στην Κοπεγχάγη δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα...


Οι «δημοκρατικές» διαδικασίες της ΣυνόδουΤις τελευταίες μέρες της Συνόδου, οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη (ΗΠΑ, Ε.Ε., Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική) συνέταξαν το «Σύμφωνο της Κοπεγχάγης». Το Σύμφωνο αυτό, παρουσιάστηκε στη Σύνοδο την τελευταία μέρα. Στους αντιπροσώπους των υπόλοιπων χωρών (οι οποίοι μάλιστα περίμεναν στην αίθουσα της σύσκεψης 5 ώρες χωρίς κανείς τους ενημερώσει τι συμβαίνει), δόθηκε μόλις μια ώρα για να διαβάσουν το κείμενο, να πάρουν θέση και να κάνουν παρατηρήσεις.


Στη συνέχεια, ο Δανός πρόεδρος της Συνόδου κήρυξε τη λήξη της διαδικασίας, χωρίς να δώσει δικαίωμα λόγου στους εκπροσώπους των χωρών που ήθελαν να μιλήσουν. Οι λίγοι σύνεδροι που κατάφεραν να τοποθετηθούν μετά την επίσημη «λήξη» της Συνόδου (π.χ. Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ κ.α.) χρειάστηκε να κάνουν μεγάλη φασαρία για να καταφέρουν να πάρουν το λόγο.


Τελικά από τις 192 χώρες που συμμετείχαν στην Σύνοδο της Κοπενχάγης, μόλις 29 υπέγραψαν το ομώνυμο Σύμφωνο, ενώ από τη λήξη της Συνόδου έχει ξεκινήσει ένας «αγώνας» από τους επικεφαλής του ΟΗΕ και τις χώρες που συνέταξαν το Σύμφωνο με στόχο να πιέσουν τις υπόλοιπες 163 χώρες να το υπογράψουν. Έτσι θα μπορούν να κρύψουν λίγο τη γύμνια τους ισχυριζόμενοι πως η Σύνοδος της Κοπεγχάγης είχε αποτέλεσμα…


Το «Σύμφωνο της Κοπενχάγης»Τα βασικά σημεία του «Συμφώνου της Κοπενχάγης»** – ενός κειμένου τριών μόλις σελίδων – είναι τα εξής:

1. Αναγνωρίζεται πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας και πως οι εκπομπές Α.Θ. θα έπρεπε να περικοπούν τόσο, ώστε η θερμοκρασία του πλανήτη να μην αυξηθεί περισσότερο από 2οC σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Το όριο των 2οC στην πραγματικότητα είναι ένα εντελώς αυθαίρετο όριο. Αρκεί να θυμηθούμε πως αν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 1,5οC πολλά μικρά νησιωτικά κράτη όπως οι Μαλβίδες, τα Τουβαλού και άλλα, θα αποτελούν παρελθόν καθώς θα καλυφθούν από τη θάλασσα, της οποίας η στάθμη θα ανέβει. Επομένως με το κείμενο αυτό φανερώνεται για μια ακόμα φορά, η έλλειψη βούλησης για την λήψη πραγματικά αποφασιστικών μέτρων.

2. Δεν τίθεται κανένας συγκεκριμένος στόχος για την μείωση των εκπομπών Α.Θ. παγκόσμια. Το κείμενο καλεί απλά τις χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο να δηλώσουν μέχρι τις 31/1/2010, κατά πόσο και με ποιο τρόπο θα μειώσουν τις εκπομπές Α.Θ. τα επόμενα 10 χρόνια. Οι δηλώσεις, τα σχέδια και οι «υποσχέσεις» των εκάστοτε χωρών, δεν θα είναι όμως δεσμευτικές...όπως άλλωστε δεν είναι και το ίδιο το Σύμφωνο. Με δυο λόγια, καμία χώρα δεν είναι στην πραγματικότητα υποχρεωμένη να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που θα δηλώσει στη βάση του «Συμφώνου της Κοπενχάγης».

3. Οι αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη θα χρηματοδοτήσουν έργα και δραστηριότητες στις πιο φτωχές χώρες που συνδέονται με την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, την διατήρηση των χαμηλών εκπομπών Α.Θ.(!), την προστασία των δασών κοκ. Τα ποσά που αναφέρονται στο κείμενο του Συμφώνου είναι πραγματικά γελοία. Συνολικά οι πλούσιες χώρες υπόσχονται να δώσουν 30 δις $ στις φτωχές μέχρι το 2012 (να θυμηθούμε ότι μόνο η Ελληνική Κυβέρνηση έδωσε 28 δις € στους έλληνες τραπεζίτες για να «θωρακιστούν» απέναντι στην κρίση), ενώ μέχρι το 2020 θα δώσουν ακόμα 100 δις $. Πρόκειται για ψίχουλα... ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία 2 χρόνια – λόγω της οικονομικής κρίσης – διοχετεύτηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο 14 τρις $ σε τράπεζες, επιχειρήσεις, κοκ για να «σωθούν» από την χρεοκοπία. Ακόμα όμως και αυτά τα ψίχουλα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα φτάσουν ποτέ στις φτωχές χώρες του πλανήτη καθώς, όπως είπαμε, το Σύμφωνο της Κοπεγχάγης δεν είναι δεσμευτικό... Να σημειώσουμε εδώ, πως οι περισσότεροι από τους ηγέτες των φτωχών χωρών που έπεσαν θύματα των αντιδημοκρατικών διαδικασιών στη Σύνοδο της Κοπενχάγης και δεν υπέγραψαν το Σύμφωνο, διαμαρτυρήθηκαν μόνο για το γεγονός ότι το Σύμφωνο δεν εξασφάλιζε αρκετά χρήματα για τις χώρες τους. Αυτό δείχνει, μεταξύ άλλων, πως η ελάχιστη «βοήθεια» που πάει στις φτωχές χώρες σε μεγάλο βαθμό καταλήγει στις τσέπες των διεφθαρμένων κυβερνήσεων που τις διοικούν.


Στους δρόμους της Κοπεγχάγης100.000 ακτιβιστές που διεκδικούσαν ουσιαστικές αποφάσεις και λύσεις για την κλιματική αλλαγή βρέθηκαν τις μέρες της Διακυβερνητικής Συνόδου του ΟΗΕ στους δρόμους της Κοπεγχάγης. Τα συνθήματα που ακούστηκαν στην κεντρική διαδήλωση στις 12/12/2009, όπως «διάσωση του πλανήτη και όχι των κερδών», αλλά και πολλές από τις ομιλίες στην αντι-σύνοδο που διοργανώθηκε από ακτιβιστές και επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο έδειξαν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί από τις κυβερνήσεις που βάζουν τα κέρδη πάνω από τον πλανήτη και τις ζωές μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός καλά οργανωμένου, διεθνούς, μαζικού και δυναμικού κινήματος σε ολόκληρη τη γη. Γιατί μόνο ένα τέτοιο μαζικό κίνημα μπορεί να αναγκάσει τους ρυπαντές του πλανήτη να λάβουν άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.


Ελένη Μήτσου


* Για το πρωτόκολλο του Κιότο δείτε τη Μπροσούρα της GreenAttack «Κλιματικές Αλλαγές: Η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη έχει ξεκινήσει»

** Το «Σύμφωνο της Κοπεγχάγης»: http://unfccc.int/resource/docs/2009/cop15/eng/l07.pdf


Βασικές Πηγές:

Climate Research, 8/12/2009, “NewsTPA Report: The Cost of Copenhagen”

The Daily Mail, 8/12/2009, “Copenhagen climate change summit to produce as much CO2 as an African country”

COP15, 14/12/2009, “The taste of COP15 - The kitchens at the Bella Center serve up 15 tons of 65 pct. organic food every day.”

BBC, 20/12/2009 Asian giants hail Copenhagen deal”

BBC, 21/12/2009 “What did Copenhagen achieve?”

The Guardian, 23/12/2009, “Pressure on poor at Copenhagen led to failure, not diplomatic wrangling

Δεν υπάρχουν σχόλια: