Σελίδες

6/6/10

Περικοπές στη Δασοπροστασία = Περικοπές στο Οξυγόνο

Το φετινό καλοκαίρι ξεκινάει με τις χειρότερες δυνατές προοπτικές, όχι μόνο για την οικονομική κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, αλλά και για το μέλλον των ελληνικών δασών, των οποίων η προστασία βρίσκεται όπως αποδεικνύεται και φέτος πολύ χαμηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος (που ξεκινάει κάθε χρόνο την 1η Μαΐου) άρχισε με:

- 3.800 κενές οργανικές θέσεις στην Π.Υ.

- Εξαθλίωση και μείωση του χρόνου απασχόλησης των εποχικών δασοπυροσβεστών (από 8 σε 7 μήνες).

- Απαξίωση και διάλυση των Δασαρχείων και της Δασικής Υπηρεσίας (65% των οργανικών θέσεων των δασοφυλάκων είναι κενές, όπως και το 31% των θέσεων για δασολόγους και το 72% των θέσεων για δασοπόνους).

- Αδιαφορία για την έγκαιρη επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπαρχόντων μέσων πυρόσβεσης (ενδεικτικά το Υπουργείo Προστασίας του Πολίτη πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση για ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, με αντίτιμο 3.200.000 ευρώ έκαστο, τη στιγμή που ο εναέριος πυροσβεστικός στόλος της χώρας είναι καθηλωμένος επειδή δεν εγκρίθηκαν έγκαιρα τα κονδύλια για τη συντήρησή του).

- Απόλυτη έλλειψη λειτουργικού νομικού πλαισίου προστασίας των δασών που θα αποθαρρύνει την οποιαδήποτε σκέψη οποιουδήποτε έχει συμφέροντα από την καταστροφή τους (νομική κατοχύρωση των δασών ως δημόσιας περιουσίας με απόλυτο αποκλεισμό αλλαγής του χαρακτήρα της).

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει ότι δίνει μάχη για την προστασία των δασών. Με δελτίο τύπου που διένειμε στις 10 Μαΐου, ανακοινώνει ότι θα διατεθούν έως 5 εκατ. Ευρώ για τη συντήρηση δασικών δρόμων, υδατοδεξαμενών, πυροφυλακείων, όπως επίσης και για καθαρισμούς των δασών, που θα ξεκινήσουν μετά τα τέλη του Μάη. Ταυτόχρονα η ανακοίνωση παρακινεί φορείς, οργανισμούς και εθελοντικές ομάδες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό των δασών.

Όλα τα παραπάνω, ίσως ακούγονται, ως βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική.

Καταρχήν το γεγονός και μόνο ότι η αντιπυρική περίοδος άρχισε την 1η Μαΐου, ενώ το ΥΠΕΚΑ στις 10 Μαΐου ανακοινώνει έργα και δράσεις που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται μετά τα τέλη Μαΐου, είναι από μόνο του ενδεικτικό της έλλειψης σοβαρότητας και πολιτικής βούλησης για την προστασία των δασών.

Όσο για τα έργα δασικής προστασίας, (καθαρισμοί κλπ), και τη συντήρηση των Δασικών δρόμων, το ποσό που εξαγγέλλεται είναι απολύτως ανεπαρκές και μακριά από τις ανάγκες της πραγματικότητας. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι σε πολλά σημεία του Υμηττού έχει να γίνει συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου τουλάχιστον τρία χρόνια, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του να έχει μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για δυνάμεις που θα επιχειρήσουν σε περίπτωση φωτιάς (λόφος Αράπη, κ.α.).

Σε ότι αφορά την παρακίνηση από το ΥΠΕΚΑ των εθελοντικών οργανώσεων να αναλάβουν πρωτοβουλίες καθαρισμού, η Green Attack θεωρεί ότι η προτροπή γίνεται για το θεαθήναι και με απώτερο στόχο να καλύψουν οι εθελοντές τις τρύπες του κρατικού μηχανισμού και όχι για λόγους ουσίας, αφού τέτοιου είδους πρωτοβουλίες οι εθελοντές έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο αναλαμβάνουν, για να παρακινήσουν το κράτος να κάνει τη δουλειά του.

Όλα τα παραπάνω δεν μας είναι άγνωστα. Αυτή ήταν η συνήθης πρακτική σε σχέση με την προστασία των δασών όλα τα τελευταία χρόνια από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα φέτος, τα μέτρα και οι πενιχροί πόροι που έχουν ανακοινωθεί, εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο των περικοπών «για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας». Αυτό που ουσιαστικά μας λένε πίσω από τα ωραία λόγια, είναι ότι δεν αρκεί να υποστούμε την απόλυτη υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου, τις επιθέσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα, την παιδεία και την υγεία, αλλά επιπλέον δε θα διστάσουν να θυσιάσουν την προστασία των δασών, του ίδιου του αέρα που αναπνέουμε, στο όνομα της κρίσης που δημιούργησαν οι ίδιοι.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική απαξίωσης και καταστροφής του περιβάλλοντος, το περιβαλλοντικό κίνημα, οι οργανώσεις και τα συνδικάτα των εργαζομένων στην προστασία των δασών, (πυροσβέστες, δασοφύλακες, κλπ), εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας διεκδικούν:

- Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στην Π.Υ. και στην Δασική Υπηρεσία.

- Επαρκή και καλά συντηρημένο πυροσβεστικό εξοπλισμό, οχήματα, εναέρια μέσα πυρόσβεσης, κλπ.

- Μονιμοποίηση των εποχικών δασοπυροσβεστών και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα της πρόληψης (καθαρισμούς δασών, συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, κλπ).

- Άμεση επίλυση των θεσμικών και εξοπλιστικών προβλημάτων των εθελοντικών ομάδων (τα οποία υπάρχουν επειδή το κράτος πρακτικά δεν θέτει σε εφαρμογή τον σχετικό νόμο από το 2002)προκειμένου οι τελευταίες να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην επικούρηση της προστασίας των δασών, αντί να αποτελούν άλλοθι για τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

- Δημιουργία νομικού πλαισίου που να κατοχυρώνει τα δάση ως δημόσια περιουσία, χωρίς δυνατότητα αλλαγής του χαρακτήρα τους, ώστε να αποτραπούν μελλοντικοί εμπρησμοί και καταπατήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: