Σελίδες

12/7/11

Το τίμημα της αλήθειας, την εποχή του μνημονίου, είναι καυτό

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ), της 10ης Ιουλίου 2011. Η ανακοίνωση απαντάει σε δελτίο τύπου του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος σε σχέση με τα κενά στον εξοπλισμό, τα πυροσβεστικά οχήματα και τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Το δελτίο τύπου του Αρχηγείου αναφέρει τα εξής:


"Αναφορικά με χθεσινό ρεπορτάζ, σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 20:00, σας γνωρίζουμε ότι είναι ανακριβή τα στοιχεία που ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος όσον αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε.

Σχετικά έχει τοποθετηθεί ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κος Μανώλης Όθωνας στις 24/06/2011 στη Βουλή σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Σας επισημαίνουμε ότι η αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος για τις δασικές πυρκαγιές είναι η καταστολή τους και μόνο".

Α/Α 2439a, Ώρα 15:15, Αθήνα 10/07/2011

Ας δούμε τι απαντάει η ΕΑΠΣ:

Το τίμημα της αλήθειας, την εποχή του μνημονίου, είναι καυτό

Αρ. Πρωτ. : 2474 // 10-07-2011

Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η έκδοση ειδικού Δελτίου Τύπου από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος που απαντά σε μια «αράδα» δήλωση του Προέδρου της ΕΑΠΣ στο χθεσινό δελτίο του MEGA, όταν ουδέποτε από ότι θυμόμαστε έχει δοθεί απάντηση στις δεκάδες ανακοινώσεις-καταγγελίες-παρεμβάσεις-δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας. Για το γεγονός τώρα, Κυριακή μεσημέρι, (ώρα 15.15) και με στάδιο υψηλής επικινδυνότητας στην Αττική, το Αρχηγείο Π.Σ. να ασχολείται με χθεσινοβραδινές δηλώσεις, μάλλον η έμπνευση είναι «άνωθεν». Γιατί το Δ.Τ. κλείνει με μια ουσιαστική αναντιστοιχία: «Σας επισημαίνουμε ότι η αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος για τις δασικές πυρκαγιές είναι η καταστολή τους και μόνο».

Όταν ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης στις 4-5-2011, παρουσία και των πολιτικών του προϊσταμένων, κατά την ομιλία του τόνιζε μεταξύ άλλων: «Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στηρίζεται σε τέσσερεις άξονες. Στην πρόληψη, στην προκαταστολή, στην καταστολή και στην αποκατάσταση. Στο σημαντικότερο έργο της πρόληψης είναι να πετύχουμε, σήμερα ενεργούς πολίτες οι οποίοι θα έχουν αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση και θα συμμετέχουν στη διαφύλαξη της δασικής μας περιουσίας σε όλα τα στάδια, καθώς επίσης και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην πρόληψη να αναλάβουν τις δράσεις που τους αντιστοιχούν προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. [...]

Πέρα από τα παραπάνω, η Ένωση μας, από τις αρχές της αντιπυρικής περιόδου, με δημόσιες παρεμβάσεις έκρουσε, αλλά και συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα του πυροσβεστικού προσωπικού, του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά δήλωνε και την ανησυχία της για την αντιπυρική προετοιμασία του φετινού καλοκαιριού. Προβλήματα που εκθέσαμε στο σύνολο της κοινωνίας (πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ, Γ.Γ.Π.Π,) εκτός από τους αξιότιμους κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. οι οποίοι και μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεί τον χρόνο για να μας συναντήσουν. Ειδικότερα ο κ. Παπουτσής θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ο μόνος Υπουργός μας, που στα 15 έτη λειτουργίας του συνδικαλισμού μας, και στην πολύμηνη υπουργική του θητεία, δεν «διαβουλεύτηκε» μαζί μας, αποδεικνύοντας το ουσιαστικό περιεχόμενο της «επονομαζόμενης ανοικτής διαβούλευσης».

Επειδή οι μεν θητείες υμών και ημών είναι προσωρινές, αλλά ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας πρέπει να διαφυλαχτεί και για τα παιδιά μας και επιπλέον μετά από κάθε καταστροφή τον πυροβολισμό τον δέχεται ως εξιλαστήριο θύμα ο Πυροσβέστης, εμείς θα συνεχίζουμε με υπευθυνότητα να εκπέμπουμε το δικό μας SOS.

Η φωνή μας βέβαια χαλάει την νεκρική σιωπή που επιβάλει η «μνημονιακή διαχείριση».

Γι αυτό και η πολιτική ηγεσία ακολουθεί το γνωστό δρόμο της συκοφάντησης του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Το πρώτο λάκτισμα, δόθηκε από τον κ. Υφυπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. στην ομιλία του στη Βουλή στις 24-6-2011 όταν βάφτισε την κραυγή της αγωνίας μας ως:

«άκριτες συνδικαλιστικές ανακοινώσεις, ισχυρισμούς και επικλήσεις, οι οποίες δεν έχουν πάντα την ίδια ουσιαστική επεξεργασία και αυθεντικότητα στοιχείων, των οποίων η σοβαρότητα μιας συζήτησης στο επίπεδο της Εθνικής Αντιπροσωπείας, κατά τη γνώμη μου, προϋποθέτει».

Και βέβαια η ταπεινότητά μας δεν θα μπορούσε παρά να παραθέσει «παρά μόνο την ακρίβεια των στοιχείων». Δήλωση Υφυπουργού κ. Εμ. Όθωνα στη Βουλή 24-6-2011:

«όμως, έχουμε καταφέρει από το σύνολο των τριάντα εννέα, αν δεν κάνω λάθος, αεροσκαφών του εθνικού μας στόλου να έχουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή μόνο με τέσσερα, των οποίων τα τρία τέλος της επόμενης εβδομάδας και αυτά θα πάνε στη θέση τους και ένα, που και αυτό είχε προβλήματα και κατά την περσινή περίοδο, ελπίζουμε ότι και αυτό μέσα στον Ιούλιο θα τεθεί στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος».

Πίνακας ετοιμοτήτων α/φων 24-6-2011. (ημέρα των παραπάνω δηλώσεων)

Πρώτο φως 05.33: εκτός λειτουργίας 7 αεροσκάφη (3 CL 415 και 4 CL 215)

Πίνακας ετοιμοτήτων α/φων 6-7-2011.(αρκετές μέρες μετά την ημερομηνία της πλήρης ετοιμότητας των α/φων σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Εμ.Όθωνα.)

Πρώτο φως 05.39: εκτός λειτουργίας 5 αεροσκάφη (2 CL 415 και 3 CL 215)

Και σε κάθε περίπτωση η δική μας ανησυχία δεν έγκειται απλά μόνο στον αριθμό που μέρα με τη μέρα μπορεί να διαφοροποιείται αλλά στο μείζον της ουσιαστικής του επιχειρησιακής αξιοποίησης που δυστυχώς και ο αξιότιμος κ. Υφυπουργός συμμερίζεται τις «άκριτες και άνευ ουσιαστικής αυθεντικότητας και επεξεργασίας» απόψεις μας, δηλώνοντας στις 24-6-2011 στη Βουλή: «αυτός ο εθνικός στόλος αεροπυρόσβεσης είναι πεπαλαιωμένος και προβληματικός»

Επίσης για τη δεύτερη επίσης αγωνία μας για τη μη ορθή συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων και ιδιαίτερα των ελαστικών τους, δυστυχώς και σε αυτό ο κ. Υφυπουργός κ. Εμ. Όθωνας, συμφωνεί μαζί μας, μιας και στην ομιλία του, πάλι στις 24-6-2011 στη Βουλή δήλωνε: «Σε ότι αφορά τα ελαστικά, πράγματι υπάρχει σοβαρό ζήτημα, διότι οι σχετικοί διαγωνισμοί από την Ενιαία Αρχή Προμηθειών του Υπουργείου Ανάπτυξης οι μισοί είναι προς ακύρωση και οι άλλοι καθυστερούν»

Στην δευτερολογία του δε, δήλωνε: «και εν πάση περιπτώσει παρά το πρόβλημα των διαγωνισμών, αν χρειαστούν ελαστικά έχουμε βρει τον τρόπο να έχουν». Δήλωση βέβαια που δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε, μιας και δεν γνωρίζουμε άλλο διαφανή και νόμιμο τρόπο προμήθειας σύμφωνα με τα ισχύοντα του δημοσίου λογιστικού.

Επίσης η άποψή που διατυπώνουμε για την παλαιότητα του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων είναι ότι το 9% είναι άνω των 30 ετών, το 3% άνω των 35% και το 20% είναι άνω των 20 ετών, και άνω των 15 ετών το ποσοστό υπερβαίνει το 30%. Η αξιοπιστία αυτών των οχημάτων είναι αυτό που μας ανησυχεί. Τέλος για «το ατόπημα μας» αυτής της μη «σοβαρής κριτικής» ζητάμε συγγνώμη ειδικά από την πολιτική μας ηγεσία και θέλουμε να πιστεύουμε ότι όπως δήλωσε και ο κ Υφυπουργός ότι μας διέθεσε «κράνος φίλτρου, κουκούλα και φακό» να μη μας θεωρήσει «αγανακτισμένους ταραξίες» και να μη μας «ψεκάσει» με τα «γνωστά χημικά της πλατείας Συντάγματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια: