Σελίδες

23/5/12

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: υπουργός των εργολάβων

 Άρθρο της Ηλέκτρας Κλείτσα

Φεύγοντας (επιτέλους) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τη συντριβή του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας (ως υπουργός οικονομικών) και με την απόπειρα να χαριστεί σε εγχώριους και διεθνείς εργολάβους ότι έχει απομείνει από τον φυσικό πλούτο της χώρας (ως υπουργός περιβάλλοντος), κάνει τον απολογισμό του!

Σε ένα εκτενές κείμενο 60 σελίδων, με τίτλο Υλοποίηση Προγράμματος Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περιγράφεται η «σκληρή» δουλειά των τελευταίων δύο χρόνων. Είναι αδύνατο να ασχοληθούμε με το σύνολο του απολογισμού του έργου του ΥΠΕΚΑ στα πλαίσια ενός σύντομου σχολίου. Ας δούμε μόνο μερικά χαρακτηριστικά σημεία:


Περιβαλλοντική αδειοδότηση:

Ένας υπουργός οικονομικών ξέρει πολύ καλά πως η θέση του είναι δίπλα στους υποτιθέμενους επενδυτές που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά αρπακτικά και καταπατητές του δημόσιου πλούτου! Τους αγνούς αυτούς ανθρώπους, που στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να βγάλουν την ελληνική οικονομία από το τέλμα όλα τα προηγούμενα χρόνια, ταλαιπωρήθηκαν από το τέρας της γραφειοκρατίας που τους κράτησε μακριά από την πολυπόθητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων... Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση διορθώθηκε!

Με τον Ν.4014/2011, σε συνδυασμό με την Υ.Α 1958/2012 σχετικά με την κατάταξη των έργων και δραστηριοτήτων στις διαφορετικές κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προχωρήσαμε σε ριζική απλούστευση και εξορθολογισμό της διαδικασίας, υποδεκαπλασιάζοντας τον απαιτούμενο αριθμό μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων ετησίως, απαλλάσσοντας το 85% των έργων από την ανάγκη υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων...

Στα πλαίσια της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας το ΥΠΕΚΑ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα στους εργολάβους φίλους του: ελάτε να χτίσετε, να ανοίξετε δρόμους, νααξιοποιήσετεόποια έκταση θέλετε! Όσο για τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, μην ανησυχείτε καθόλου! Ο υπουργός τις καταργεί για να σας διευκολύνει!

Εξόρυξη χρυσού:

Τον Ιούλιο 2011 ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε την πρώτη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου των Μεταλλευτικών Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ, μετά από μακρά διαβούλευση και με την τοπική κοινωνία και φορείς της περιοχή...

Η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία ήταν τόσο μακρά, ουσιαστική και ειλικρινής, ώστε χρειάστηκε τελικά ο κύριος Μπόμπολας (ναι, αυτός είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, σας κάνει εντύπωση;) να επιστρατεύσει έναν μικρό ιδιωτικό στρατό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κατοίκους της περιοχής που προσπαθούν εδώ και μήνες να υπερασπιστούν την περιοχή τους. Κατά τη γνώμη του υπουργείου, μακρά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία σημαίνει χαρίζω στην Ελληνικός Χρυσός 314.000 στρέμματα δασικών κυρίως εκτάσεων, εγκρίνω γρήγορα γρήγορα τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης που θα μετατρέψει την παραπάνω έκταση σε κρανίου τόπο, και αν διαφωνήσει κανείς, θα ασχοληθούν μαζί του οι μπράβοι του επενδυτή.

Αξιοποίηση” δασικών εκτάσεων:

Επαναφορά της δυνατότητας συνολικής επέμβασης σε δάσος ή δασική έκταση σε ποσοστό 20% της συνολικής έκτασης με σκοπό την κατασκευή συνοδών έργων αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων (π.χ. γήπεδα διαφόρων αθλημάτων, ιππασία κλπ)...

Για την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να αντικαταστήσει δασικές εκτάσεις με … αθλητικές υποδομές και συνοδευτικά έργα (το ερώτημα αν σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ξενοδοχεία, μεζονέτες, κλπ είναι μάλλον ρητορικό), δε χρειάζονται σχόλια.

Αυτά είναι μόνο τρία μικρά παραδείγματα μιας δουλειάς που έγινε μόλις μέσα σε δυο χρόνια! Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχίζεται σε αμέτρητες σελίδες. Το σίγουρο είναι ότι ο κύριος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο περιβάλλοντος δούλεψε σκληράστην υπηρεσία των εργολάβων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: