Σελίδες

25/9/12

Ανακοίνωση της ΠΡΟΣΥΝΑΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική



Μετά από αρκετούς μήνες σχετικής “ησυχίας” στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), αποφάσισε στα τέλη Αυγούστου να υποβάλει αίτημα στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) του Υπουργείου Ανάπτυξης, για την υλοποίηση του έργου «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική». 


Ο ΕΔΣΝΑ (υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική), κινείται στη λογική της εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), που προβλέπει τη δημιουργία τεσάρων μονάδων επεξεργασίας (στην Κερατέα, το Γραμματικό, τη Φυλή και τα Άνω Λιόσια).

Η ΠΡΟΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων), σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, εξηγεί τους τεράστιους κινδύνους που κρύβει αυτή η απόφαση, τόσο σε επίπεδο κόστους που θα πληρώσουν οι δημότες της Αττικής, όσο και σε επίπεδο περιβαλλοντικής υποβάθμισης, χαρακτηρίζοντάς την “τεχνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο”.

Σε πλήρη αντίθεση με τις επιλογές της κυβέρνησης και του ΕΔΣΝΑ, που προωθούν μια διαχείριση των απορριμμάτων προσαρμοσμένη εξολοκλήρου στους εργολάβους και τα κέρδη τους και βασισμένη στις τεράστιες εγκάταστάσεις και την “ενεργειακή αξιοποίηση” των σκουπιδιών, η ΠΡΟΣΥΝΑΤ προτείνει την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, μια μέθοδο βασισμένη στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και την προστασία του περιβάλλοντος .

Ακολουθούν αποσπάσματα της ανακοίνωσης της ΠΡΟΣΥΝΑΤ. Ολόκληρη η ανακοίνωση στο: http://prosynat.blogspot.gr/2012/09/blog-post_12.html 

Σχετικά με τη δυναμικότητα των νέων έργων, προβλέπεται η επεξεργασία 1.350.000 τόνων/έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ). Αν σε αυτήν την ποσότητα προστεθεί και η δυναμικότητα της υφιστάμενης μονάδας (ΕΜΑΚ 1), τότε θα μιλούμε για μια ποσότητα 1.700.000 τόνων/έτος ΑΣΑ, δηλαδή για το 80%, περίπου, της σημερινής συνολικής ποσότητας ΑΣΑ, που θα οδηγούνται σύμμεικτα για επεξεργασία σε κεντρικές εγκαταστάσεις, προσανατολισμένες στην ενεργειακή αξιοποίηση - καύση”.

 Το κόστος μελέτης και κατασκευής των τεσσάρων ΜΕΑ υπερβαίνει τα 430 εκ. €, ενώ η συνολική αξία της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των έργων, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 1-1,5 δις €, που θα εκτοξεύσει το σημερινό κόστος διαχείρισης, μετακυλίοντάς το στα δημοτικά τέλη και στην τσέπη των πολιτών”.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξωφρενική επιλογή, που συνιστά τεχνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο”.

Σε μια περίοδο ολομέτωπης επίθεσης στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στη βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων, η κυβέρνηση, ο κ. Σγουρός και οι επιτελείς του, ίσως να θεωρούν ότι οι επιλογές τους στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα περάσουν απαρατήρητες. Κάνουν λάθος και, σίγουρα, ξεχνούν την τύχη της προηγούμενης προσπάθειας δημοπράτησης των ίδιων έργων (Δεκέμβρης 2010 - Γενάρης 2011). Όπως, επίσης, ξεχνούν το μακροχρόνιο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας και τις συνεχιζόμενες αντιστάσεις των κατοίκων της περιοχής του Γραμματικού”.

Η Πρωτοβουλία συνεννόησης για η διαχείριση των απορριμμάτων επισημαίνει την ανάγκη να εγκαταλειφθεί η εμμονή στην εφαρμογή ενός παρωχημένου περιφερειακού σχεδιασμού, που δεν έχει καμία σχέση με τις σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές διαχείρισης, εξυπηρετεί αποκλειστικά τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα και θα οδηγήσει σε νέες εμπλοκές και σε διαιώνιση μιας κατάστασης, που βρίσκεται, ήδη, σε οριακό σημείο. Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται μια γενναία στροφή προς την κατεύθυνση της αποκεντρωμένης διαχείρισης με κοινωνική συμμετοχή, που υποστηρίζει η Πρωτοβουλία συνεννόησης και η οποία συναντά μια διαρκώς διευρυνόμενη αποδοχή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: