Σελίδες

23/5/12

ΧΡΥΣΟΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΧΡΥΣΟΥ


Κάλεσμα της "Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική"

Στην επένδυση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, για λειτουργία μεταλλείων χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική, καθρεφτίζεται πεντακάθαρα όλη η βαρβαρότητα της προσπάθειας των κυβερνήσεων, με την υποστήριξη και τοπικών παραγόντων, να ξεπουλήσουν το φυσικό μας πλούτο και να υποθηκεύσουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, έναντι πινακίου φακής. Το αντίτιμο της μεταβίβασης στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ, που κι αυτά πήγαν στις τσέπες των προηγούμενων επίδοξων επενδυτών της TVXgold!! Με αυτά τα χρήματα παραχωρήθηκαν: 317.000 στρέμματα δασικής έκτασης, 91 στρέμματα σε οικόπεδα, 320 σπίτια στο Στρατώνι, 24.000 τ.μ. βιομηχανικών κτιρίων, πληθώρα μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στα υπάρχοντα μεταλλεία, τεράστιος μηχανολογικός εξοπλισμός, λιμενικές εγκαταστάσεις, ανεκμετάλλευτα προϊόντα εξόρυξης και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα με την παραχώρηση, η τότε κυβέρνηση φρόντισε με τον ειδικό νόμο για τη μεταβίβαση και την υπογραφή του κ. Πάχτα (ν. 3220/2004), να δεσμευτεί ότι δεν θα αναζητήσει ευθύνες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα των δραστηριοτήτων που προηγήθηκαν.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: υπουργός των εργολάβων

 Άρθρο της Ηλέκτρας Κλείτσα

Φεύγοντας (επιτέλους) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τη συντριβή του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας (ως υπουργός οικονομικών) και με την απόπειρα να χαριστεί σε εγχώριους και διεθνείς εργολάβους ότι έχει απομείνει από τον φυσικό πλούτο της χώρας (ως υπουργός περιβάλλοντος), κάνει τον απολογισμό του!

Σε ένα εκτενές κείμενο 60 σελίδων, με τίτλο Υλοποίηση Προγράμματος Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περιγράφεται η «σκληρή» δουλειά των τελευταίων δύο χρόνων. Είναι αδύνατο να ασχοληθούμε με το σύνολο του απολογισμού του έργου του ΥΠΕΚΑ στα πλαίσια ενός σύντομου σχολίου. Ας δούμε μόνο μερικά χαρακτηριστικά σημεία: