Σελίδες

8/1/13

Αιθαλομίχλη, φτώχεια και υποκρισία


Άρθρο της Ηλέκτρας Κλείτσα 

Εμείς προσπαθούμε να πάρουμε συνολικά μέτρα ευόδωσης της κατανάλωσης ενέργειας υψηλού επιπέδου, που σήμερα στην Ελλάδα είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Θα κάνουμε το πάν, σας το υποσχόμαστε...” 

Αυτά δήλωσε η υφυπουργός υγτείας, Φ. Σκοπούλη, βγαίνοντας από τη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, στις 3/1/2013, με θέμα τη ρύπανση του αέρα των μεγάλων πόλεων από την αύξηση της χρήσης πιο “παραδοσιακών” μέσων θέρμανσης, όπως το τζάκι και η ξυλόσομπα. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ωστόσο, από την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τους κινδύνους για την υγεία, την αποψίλωση των δασών, είναι το ξαφνικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το περιβάλλον και την υγεία μας... 


Το πρόβλημα 

Η μαζική στροφή στην καύση ξύλων, έχει σύμφωνα με τους επιστήμονες επιδεινώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα στις μεγάλες πόλεις, απειλώντας το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων):

 Σημειώνεται ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα ... Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα”. 

Ταυτόχρονα, η ανεξέλεγκτη πλέον λαθροϋλοτομία, απειλεί τα δάση ολόκληρης της χώρας, τόσο στις ορεινές περιοχές, όσο και γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικό του πόσο έχουν αποθρασυνθεί οι λαθροϋλοτόμοι, είναι ότι πλέον δε διστάζουν να πυροβολούν δασοφύλακες, όπως έγινε ήδη δύο φορές από το καλοκαίρι στην περιοχή της Αριδαίας, με δράστη και στις δύο περιπτώσεις τον ίδιο έμπορο ξυλείας... 

Το πραγματικό πρόβλημα της κυβέρνησης 

Δε χρειάζεται όμως να ανησυχούμε πλέον! Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να ζεσταινόμαστε καταναλώνοντας ενέργεια “υψηλού επιπέδου”! Μας το υπόσχεται η κυρία Σκοπούλη! Αλήθεια γιατί ξαφνικά τόσος πόνος για το περιβάλλον και την υγεία μας;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ημερησία”, στις 4/1,

Στο τέλος Νοεμβρίου, μήνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα έσοδα Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από ενεργειακά προϊόντα φθάνουν στα 353 εκατ. ευρώ, έναντι 389 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου”. 

Προφανώς 36 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρσι, για μια κυβέρνηση που προκειμένου να ικανοποιήσει τους δανειστές θα φορολογούσε ακόμη και τα κάλαντα, είναι ένας σημαντικός παράγοντας ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η εξήγηση για τη μείωση των εσόδων της κυβέρνησης είναι βέβαια απλή.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα

Εταιρείες εμπορίας και πρατηριούχοι μιλούν για μείωση της ζήτησης πετρελαίου κίνησης της τάξης του 40 - 50% σε σχέση με την περυσινή περίοδο”. 

Απύθμενη υποκρισία 

Ξαφνικά λοιπόν, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και την υγεία μας, και μάλιστα ρίχνει εμμέσως την ευθύνη για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε όσους αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο, ή να ζεστάνουν τα σπίτια τους χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές συσκευές... Συμβουλεύει μάλιστα όσους χρησιμοποιούν τζάκια ή ξυλόσομπες να είναι προσεκτικοί στην επιλογή της καύσιμης ύλης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ,

Επισημαίνεται ότι, η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον”. 

Ακόμη κι αν αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι υπάρχουν κομμάτια του πληθυσμού, που εξαρτώνται από το τελευταίο κομματάκι ξύλου που θα βρουν στο δρόμο (βαμμένο ή όχι) για να μην πεθάνουν από το κρύο, είναι τουλάχιστον προκλητικό να κάνει τέτοιου είδους συστάσεις το ΥΠΕΚΑ.  

Γιατί απλούστατα, πρόκειται για το υπουργείο, που τα τελευταία χρόνια εγκρίνει τη μια πίσω από την άλλη, περιβαλλοντικές μελέτες για έργα που θα κάνουν ακριβώς αυτό: θα καίνε σκουπίδια (από ξύλα και πλαστικά, μέχρι βιομηχανικά απόβλητα) για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας1, την οποία ο καλός επενδυτής θα πουλάει ακόμη ακριβότερα από ότι η ΔΕΗ σήμερα!

Και βέβαια την ίδια ώρα, είναι κάπως δύσκολο να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για τα δάση και την προστασία τους από τη λαθροϋλοτομία, μια κυβέρνηση η οποία προωθεί την εξαφάνιση 317.000 στρεμμάτων δάσους στη Χαλκιδική που έχουν ουσιαστικά χαριστεί στην El Dorado Gold και τον κύριο Μπόμπολα... 

1 Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μονάδα καύσης αποριμμάττων στη νοτιοανατολική Θεσσαλονίκη: http://www.xekinima.org/arthra/view/article/meta-to-bolo-i-thessaloniki-monades-kaysis-aporrimmat/

Δεν υπάρχουν σχόλια: