Σελίδες

20/2/13

Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται! Κάτω τα χέρια από τις Σκουριές και τους αγωνιζόμενους κατοίκους!



Ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής)
19/2/2013


Με αφορμή τον εμπρησμό μηχανολογικού εξοπλισμού της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», τα ξημερώματα της Κυριακής 17/2, στήνεται μεθοδικά το νέο σκηνικό της κατασυκοφάντησης του δίκαιου, όσο και άνισου, αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια στο καταστροφικό σχέδιο των εξορύξεων χρυσού. Στο ντεκόρ με τα αποκαΐδια προστέθηκαν: ο κ. Δένδιας, που έσπευσε επιτόπου να υποβάλλει τα διαπιστευτήριά του, ο εξοστρακισμένος από την κεντρική πολιτική σκηνή, με τη στάμπα της εμπλοκής σε σκάνδαλα και τωρινός δήμαρχος κ. Πάχτας, «τοπάρχης» και «μακρύ χέρι» της εταιρίας, σε ρόλο καταδότη και καταγγέλλοντα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, σε ρόλο αυτόκλητου υπερασπιστή της εταιρείας και ο πρόεδρος του σωματείου των μεταλλωρύχων, να απειλεί με εμφύλιο στην περιοχή. 



Την εικόνα έσπευσαν να αναπαράξουν όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια του μνημονιακού τόξου, θεωρώντας πως έχουν μια χρυσή ευκαιρία να «παίξουν» στο προσφιλές γι αυτούς γήπεδο της «βίας» και της «ανομίας». Μιλούν για φθορά και καταστροφή ξένης ιδιοκτησίας, όταν η μόνη πραγματική φθορά είναι αυτή της καταστροφής του αρχέγονου δάσους των Σκουριών. Σε μια επίδειξη υποκριτικού ενδιαφέροντος για την περιοχή, αναλώνονται σε ένα μαζικό επικοινωνιακό παιχνίδι, με «εργαλεία» τις επενδύσεις και την ανάπτυξη (της εταιρείας). 


Αυτοί που για, σχεδόν, τρεις δεκαετίες κρύβουν εσκεμμένα τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, αυτοί που παρουσίαζαν σαν διαβούλευση τις συναθροίσεις με τα «στημένα» ακροατήρια, αυτοί που «έθαψαν» την επιστημονική αποδόμηση των διάτρητων μελετών της εταιρείας, ανακάλυψαν τώρα τον παράδεισο της απασχόλησης. Ένα ψεύτικο παράδεισο, αφού με την ενεργητική συνδρομή του κράτους, βαφτίζονται σε θέσεις μόνιμης απασχόλησης οι θέσεις των προγραμμάτων κατάρτισης, με υποχρέωση της εταιρείας για ολιγόμηνη απασχόληση, την οποία εταιρεία, μάλιστα, επιδοτεί το κράτος γι αυτήν την κοροϊδία σε βάρος παραπλανημένων ανθρώπων.


Το «δια ταύτα» αυτής της συμπαιγνίας κράτους, κεφαλαίου και ελεγχόμενων ΜΜΕ είναι ένα νέο, πιο ασφυκτικό, καθεστώς ελέγχου της κοινωνίας και των αγώνων που αναπτύσσονται. Είναι η κατεδάφιση και η ισοπέδωση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οι ανεξέλεγκτες προσαγωγές και συλλήψεις, η άτυπη (;) δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού, η ταύτιση της συμμετοχής σε αγώνες και κινητοποιήσεις με την ηθική αυτουργία σε πραγματικά ή κατασκευασμένα ποινικά αδικήματα και η εισαγγελική παραγγελία για πιθανή δικαστική διερεύνηση των κινητοποιήσεων δεν είναι μόνο η ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Είναι το αύριο που επιφυλάσσουν σε κάθε «σκίρτημα» αντίδρασης των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους, σε κάθε γωνιά της χώρας. 


Αυτές, οι ολοκληρωτικής έμπνευσης πρακτικές είναι ευθέως ανάλογες με το περιεχόμενο των εφαρμοζόμενων πολιτικών, που είναι προσανατολισμένες στην εκποίηση των δημόσιων υποδομών και του φυσικού πλούτου, στην υπερπροστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην εξαθλίωση της κοινωνίας.   


Νομίζουν ότι θα κάμψουν, με αυτόν τον τρόπο, ένα ρωμαλέο κίνημα κατά του χρυσού στη Χαλκιδική και στη Β. Ελλάδα. Ξεχνούν τη μακρά παράδοση αγώνων και την αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων κατοίκων, που μας πάνε πίσω στους αγώνες της εποχής Μποδοσάκη (1977) αλλά και στις κινητοποιήσεις με επίκεντρο την Ολυμπιάδα (1996-97). Ξεχνούν, ακόμη, ότι αναπτύσσεται ραγδαία ένα ευρύ κίνημα υποστήριξης, στενά δεμένο με άλλα μέτωπα αγώνων, όπως αυτά της υπεράσπισης εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ενέργειας, της υπεράσπισης των δημόσιων χώρων κλπ.. Όσοι το αγνοούν αυτό, ας είναι έτοιμοι, να διαψευστούν με παταγώδη τρόπο, ελπίζουμε πολύ σύντομα.


Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας, ανεπιφύλακτα, χωρίς όρους και χωρίς αποστάσεις σκοπιμότητας.


Απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας,
που θα γίνει στη Μ. Παναγιά Χαλκιδικής, την Κυριακή 24/2, στις 11 το πρωί


Δεν υπάρχουν σχόλια: