Σελίδες

4/7/13

ΗΠΑ: Πρωτοφανείς θερμοκρασίες και φονικές πυρκαγιές

Της Μαριάννας Τσακίρη


Ο Ιούνης έκλεισε με τον χειρότερο τρόπο, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τον φυσικό πλούτο πολλών περιοχών των ΗΠΑ, αλλά κυρίως της Αριζόνα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εφιαλτική κατάσταση: από τη μια δασικές πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα για μέρες και από την άλλη εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, που φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Για πολλές περιοχές πρόκειται για το σφοδρότερο κύμα καύσωνα που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία της χώρας.


Ακραίες θερμοκρασίες

Εκατομμύρια άνθρωποι στις  δυτικές πολιτείες  των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με θερμοκρασίες που θεωρούνται άκρως επικίνδυνες για την υγεία, αφού μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, όχι μόνο στα παιδιά και τους ηλικιωμένους, αλλά στο σύνολο του πληθυσμού. Στην Κοιλάδα του Θανάτου καταγράφηκε θερμοκρασία 54 βαθμών Κελσίου, που αποτελεί ρεκόρ για τις ΗΠΑ συνολικά, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προειδοποιήσει για αντίστοιχες θερμοκρασίες και σε άλλες περιοχές.

Φωτιές στην Αριζόνα

Την προηγούμενη εβδομάδα 19 πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στο λόφο Γιάρνελ κοντά στο Φοίνιξ αφού δεν μπόρεσαν να διαφύγουν έγκαιρα πριν οι φλόγες τους περικυκλώσουν. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από κεραυνό επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρασίας και των υψηλών ανέμων. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να παλεύουν με τις φλόγες, άνθρωποι εκκενώνουν τα σπίτια τους και είναι πολύ πιθανό να χαθούν ακόμη περισσότερα (ήδη έχουν καεί αρκετές εκατοντάδες) αν η πυρκαγιά συνεχίσει, ενώ οι απώλειες σε επίπεδο δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων είναι ανυπολόγιστες.Το πιο ανησυχητικό ωστόσο, όπως φαίνεται από διάφορες έρευνες (σύμφωνα με στοιχεία του BBC*) είναι ότι τα τελευταία 15 χρόνια οι φωτιές στην Αμερική έχουν τετραπλασιαστεί ενώ οι εκτάσεις που έχουν καεί στο ίδιο διάστημα έχει εξαπλασιαστεί. Σε όλα αυτά έχει συντελέσει το ξηρό κλίμα και οι συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες. Ταυτόχρονα οι περικοπές στις δαπάνες για την προστασία των δασών επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τα τελευταία χρόνια τα δάση στις ΗΠΑ δέχονται επιδρομές από ένα είδος σκαθαριού που έχει σκοτώσει εκατομμύρια πεύκα, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. 

Κέρδη εναντίον δασών

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε απλά για φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Είναι όμως έτσι; Όταν μια κυβέρνηση αποφασίζει να κάνει περικοπές στην πυροσβεστική υπηρεσία, στα δασαρχεία, και συνολικά στην προστασία των δασών, παίρνει μια πολιτική απόφαση που κοστίζει ζωές. Όταν σπίτια χτίζονται παντού χωρίς έλεγχο και χωρίς σχεδιασμό, είναι λογικό, αφενός να προκαλούνται πιο εύκολα δασικές πυρκαγιές, αφετέρου τα αποτελέσματά τους να μην αφορούν μόνο σε καμένα δάση, αλλά και σε κατεστραμμένα σπίτια, ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές.

Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο στην Αμερική, δεδομένου ότι οι πολιτικές που απαξιώνουν το περιβάλλον εφαρμόζονται παγκοσμίως.

Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση σε χώρες όπως η Βραζιλία ή η Ινδονησία, όπου τα τροπικά δάση εξαφανίζονται για να δώσουν τη θέση τους σε καλλιέργειες, ή εξορυκτικές δραστηριότητες.

Αντίστοιχες εμπειρίες ζούμε τα καλοκαίρια και στην Ελλάδα, που χάνει κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, την ώρα που οι δαπάνες για τα δασαρχεία, την πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά και την προστασία των δασών συνολικά μειώνονται συνεχώς. Την ίδια ώρα που μια εξορυκτική εταιρία απειλεί να αφανίσει ένα αρχέγονο δάσος στη Βορειοανατολική Χαλκιδική και να ραντίσει με τοξικά κατάλοιπα όλη την περιοχή.

Αυτά βέβαια καθόλου δεν ενδιαφέρουν τις κυβερνήσεις και τις πολυεθνικές και άλλες επιχειρήσεις που υπηρετούν. Αφορούν όμως όλο τον υπόλοιπο κόσμο, όλους εμάς που δεν ανήκουμε στο 1% των πάμπλουτων για χάρη των οποίων εφαρμόζονται οι πιο πάνω πολιτικές, και που παλεύουμε καθημερινά να αποκτήσουμε την ζωή που μας αξίζει.


________________________
* http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-23123817

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: