Σελίδες

14/11/13

Δραματική αύξηση της παραγωγής απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο: ποιος φταίει;



Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «Nature» (30/10/13) η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες και η συγκέντρωσή του όλο και περισσότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει οδηγήσει την παραγωγή σκουπιδιών σε επίπεδα ρεκόρ. 


Φυσικά, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κατοίκων του πλανήτη, ο τεράστιος όγκος των σκουπιδιών που παράγονται, θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερος και πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμος αν η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των σκουπιδιών, αντί για τη λογική «τα θάβουμε ή τα καίμε» ήταν η βασική κατεύθυνση σε παγκόσμιο επίπεδο. Πριν όμως επανέλθουμε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ας ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία του δημοσιεύματος. 


Σύμφωνα με το περιοδικό, τον τελευταίο αιώνα, η παραγωγή σκουπιδιών έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025. Τα σκουπίδια παράγονται με μεγαλύτερους ρυθμούς από μια σειρά άλλους παράγοντες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, ανάμεσα στους οποίους τα αέρια του θερμοκηπίου. Κάποιες από τις μεγαλύτερες χωματερές του κόσμου (στην Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα, κ.α.), δέχονται καθημερινά πάνω από 10.000 τόνους απορριμμάτων


Ταυτόχρονα, το δημοσίευμα εξηγεί ότι το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης της παραγωγής σκουπιδιών  απαντάται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στις μεγαλουπόλεις, δεδομένου ότι οι κάτοικοι της υπαίθρου παράγουν περίπου τα μισά απορρίμματα από ό,τι αυτοί των αστικών κέντρων του ίδιου βιοτικού επιπέδου


Φυσικά, το δημοσίευμα αρκείται στη δημοσίευση των στοιχείων και στην εκτίμηση ότι η κατάσταση θα τείνει να επιδεινώνεται όσο αυξάνεται ο πληθυσμός του πλανήτη και το βιοτικό επίπεδο για κάποια στρώματα του πληθυσμού βελτιώνεται.


Από την πλευρά μας, οφείλουμε να πούμε ότι «υπεύθυνοι» για την αύξηση του όγκου των σκουπιδιών, δεν είναι οι κάτοικοι της γης και η κακή τους συνήθεια να πολλαπλασιάζονται και να μετακομίζουν από τα χωριά στις πόλεις, ούτε βέβαια η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, που επιτρέπει την αύξηση της κατανάλωσης. 


Ξεκινώντας από την παραγωγή μιας σειράς προϊόντων που συνοδεύονται από έναν τελείως άχρηστο όγκο σκουπιδιών προκειμένου να είναι πιο ελκυστικά στον καταναλωτή και φτάνοντας μέχρι τις επιλογές ως προς τη διαχείριση των σκουπιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγάλες εταιρίες και οι κυβερνήσεις–υπάλληλοί τους, έχουν οδηγήσει τον πλανήτη στην απόλυτη παράνοια σε έναν ακόμη τομέα: από τη μια έχουμε τεράστια σπατάλη στην παραγωγή προϊόντων, συσκευασιών, κλπ, από την άλλη, τα σκουπίδια που προκύπτουν, καταλήγουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους σε χώρους ταφής (ελεγχόμενης ή όχι) ή σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, όπου παίζουν το ρόλο του καυσίμου. Ενός καυσίμου εξαιρετικά συμφέροντος οικονομικά για τις εταιρίες ενέργειας, αλλά και εξαιρετικά ρυπογόνου και επικίνδυνου για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. 


Τα σκουπίδια, αντί για ένα ιδιαίτερα επικερδές πεδίο δράσης για τις εταιρίες ενέργειας, που δηλητηριάζει καθημερινά τον πλανήτη, ή για μια ενοχλητική βρώμικη μάζα που σαπίζει στις απανταχού χωματερές, μπορούν να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους, μέσα από σοβαρά σχεδιασμένες διαδικασίες επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ώστε να επιστρέψουν με πραγματικά παραγωγικό τρόπο στα χέρια της ίδιας της κοινωνίας που τα παράγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: