Σελίδες

28/2/08

Είναι τόσο άσχετος ή μας κοροϊδεύει τόσο προκλητικά;

Σε μια απίστευτη δήλωση προέβη ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ.Αθανασόπουλος κατά την διάρκεια διαπληκτισμού του με συνδικαλιστές στα γραφεία της ΔΕΗ στις 26/2.

Οι συνδικαλιστές (μαζί με εκατοντάδες εργαζόμενους και βουλευτές της αντιπολίτευσης) βρίσκονταν εκεί για να διαμαρτυρηθούν για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της γερμανικής εταιρείας RWE. Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει να εγκατασταθούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα καίνε ένα εξαιρετικά ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, τον λιθάνθρακα (βλ. Άρθρο «σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και λιθάνθρακα»), ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας.

Ο κος Αθανασόπουλος προσπαθώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες για τις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκκρίνουν αυτού του τύπου τα εργοστάσια είχε το θράσος να εξισώσει το διοξείδιο του άνθρακα με το ανθρακικό των αναψυκτικών!

«το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος, αλλά αέριο του θερμοκηπίου»! Το πίνουμε μαζί με την πορτοκαλάδα, την μπίρα και την Coca-Cola»! είπε ο κ. Αθανασόπουλος.

Το διοξείδιο του άνθρακα όταν ανακατεύεται με νερό προκαλεί ένα φούσκωμα στο στομάχι, αλλά όταν εκλύεται από εργοστάσια είναι ένας πολύ βλαβερός ρύπος τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον γενικότερα. Το «αέριο του θερμοκηπίου», προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, πρέπει να πούμε ότι τα εργοστάσια λιθάνθρακα δεν εκλύουν μόνο διοξείδιο του άνθρακα, αλλά μια σειρά βλαβερών αέριων ρύπων.

Προφανώς ο κος Αθανασόπουλος δεν έχει μάθει(;;;) ότι το 80% των μαθητών της Πτολεμαΐδας (όπου υπάρχει εργοστάσιο που καίει λιγνίτη, ένα παρόμοιο με τον λιθάνθρακα υλικό) εμφανίζει έστω κάποιου είδους βλάβη στο αναπνευστικό. Ούτε για το γεγονός ότι στην ίδια πόλη (σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ) ένας στους τρεις θανάτους προκαλείται από καρκίνο. Δεν ξέρει (;;;) ότι σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ οι συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων είναι πολύ μεγάλες.

Αυτά που «δεν ξέρει» όμως ο κος Αθανασόπουλος, φαίνεται πάντως ότι τα ξέρουν χιλιάδες πολίτες. 12.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις 27/2 στην Καβάλα ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα. Παρόμοια κινητοποίηση είχαν κάνει πριν από λίγο καιρό και οι κάτοικοι του Αλμυρού στη Μαγνησία και οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο, καθώς και σε αυτές τις περιοχές σχεδιάζονται εγκατάστάσεις με λιθάνθρακα.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ από την πλευρά τους έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής με τις κινητοποιήσεις τους να αποτρέψουν 3 φορές την επικύρωση του μνημονίου συνεργασίας.

Οι τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και το περιβαλλοντικό κίνημα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές, που αδιαφορούν προκλητικά για την υγεία μας και το περιβάλλον και βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.

Αλέξανδρος Πραντούνας
GreenAttack Πατησίων

Πηγές:
Ελευθεροτυπία 27/2/2008, Τα Νέα 27&28/2/2008, Καθημερινή 28/2/2008

Χρήσιμα Links
http://lithanthrakas.wordpress.com/

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, είμαι καινούργιος εδώ και πρέπει να πω αρχικά ότι χάρηκα με όσα άκουσα στην ανοιχτή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι με ανοικτά μυαλά, αλλά νομίζω πως δεν είναι αρκετοί ακόμα και ένα πρωταρχικό μέλημα της οργάνωσαης σας πρέπει να γίνει η προσπάθεια να σας μάθει, οσο γίνεται, περισσότερος κόσμος, αλλά ταυτόχρονα να καταλάβει ο κόσμος πόσο επικίνδυνα τείνουν να γίνουν τα οικολογικά προβλήματα για την ύπαρξη μας.
Σχετικά με τις μονάδες λιθάνθρακα διάβασα χθες στον ημερήσιο τύπο, ότι η ίδια η RWE δεν βλέπει θετικά μια τέτοια επένδυση, επειδή φοβάται το κόστος των προστίμων της ΕΕ (μακάρι να είναι αλήθεια).
Επίσης να πω και κάτι ακόμα που κακώς δεν ανέφερα στην συγκέντρωση. Έμαθα ότι στην Σητεία της Κρήτης εγκαταλέιφθηκε πλεον ένα αιολικό πάρκο, με αποτέλεσμα οι ανεμογεννήτριες να σκουριάζουν, επειδή τάχα το κόστος συντήρησης είναι μεγάλο. Ο κόσμος βέβαια εκει ψιθύριζει ότι κάποιοι φοβήθηκαν πως θα χάσουν αρκετά χρήματα, γιατί θα μετέφεραν λιγότερο πετρέλαιο απο τον Πειραίά στην ΔΕΗ του νησιού (εννοούνται δυο τρεις άνθρωποι). Αντί να πηγαίνουμε μπροστά λοιπόν και να επεκταθεί η προσπάθεια, την στιγμή που σύμφωνα με μελέτες μπορεί εξ ολοκλήρου η ανάγκη όλων των νησιών μας να καλυφθεί απο ηλιακή και αιολική ενέργεια, κάτι που εκτός απο οικολογικό όφελος θα είχε μεσοπρόθεσμα και τεράστιο οικονομικό όφελος (μόνο τα έξοδα μεταφοράς πετρελαίου να σκεφτεί κανείς...), εμείς πηγαίνουμε πίσω, εγκαταλείποντας τις ανεμογεννήτριες και σχεδιάζοντας νέες μονάδες με λιθάνθρακα...
Vangelis

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ChristinSa είπε...

Πολύ ωραία τα λες Βαγγέλη, και πολύ αποκαλυπτικά τα στοιχεία που μας δίνεις! Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθοδηγείται με γνώμονα το κέρδος και όχι το σεβασμό προς τις ανάγκες των ανθρώπων και του περιβάλλοντος! Ευτυχώς όμως που οι κάτοικοι δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και βλέπουμε όλες αυτές τις μαζικές κινητοποιήσεις στον Αλμυρό και στην Καβάλα! Ας ελπίσουμε ότι η ΔΕΗ θα ξανασκεφτεί τα σχέδιά της για παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και λιθάνθρακα..

Ανώνυμος είπε...

Άλλο ένα σχόλιο που αφαιρέθηκε γιατί ήταν διαφημιστικό εταιρίας antivirus.

greenattack

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Και ακόμα ενα σχόλιο που αφαιρέθηκε γιατί ήταν διαφημιστικό. Καταντάει εκνευριστικο...

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Παιδιά θα σας παρακαλούσα να αφαιρέσετε τα δυο παραπάνω σχόλια μου για να μπορέσω να ξαναπαραθέσω τα σημεία που μας ενδιαφέρουν μόνο, σε μια πιο ορθολογική μορφή.
Ευχαριστώ
Βαγγέλης

Ανώνυμος είπε...

Απο την ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ :

Στην Αλβανία η μονάδα λιθάνθρακα
17/04/2008

Στην Αλβανία, και όχι στην Ελλάδα, πρόκειται να κατασκευαστεί τελικά η μονάδα παραγωγής ρεύματος από λιθάνθρακα της ΔΕΗ και της γερμανικής RWE.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η πρόταση αυτή "πνίγηκε" στη χώρα μας, καθώς στάθηκαν απέναντι στην επιχείρηση συνδικαλιστές, ανταγωνιστές, και αντιπολίτευση, χωρίς να γνωρίζουν τα οφέλη που θα είχε η Ελλάδα από αυτή τη μονάδα. Σε ό,τι αφορά την επάρκεια ρεύματος για το καλοκαίρι, ο κ. Αθανασόπουλος είπε ότι δεν προγραμματίζονται περικοπές στην ηλεκτροδότηση και ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών.


Στην Αλβανία η μονάδα λιθανθράκα
Για τα τιμολόγια η διοίκηση ΔΕΗ τόνισε ότι η αύξηση που έγινε την 1η Δεκεμβρίου, έχει ήδη απορροφηθεί κατά τα δύο τρίτα από την άνοδο του κόστους των καυσίμων.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ προανήγγειλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά πρόσφατης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εκμετάλλευση του λιγνίτη.

Η απόφαση προβλέπει να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλήσει μονάδες παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη ή να παρέχει υποχρεωτικά σε ανταγωνιστές της ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη.

YΓ. Μάλλον καλά τα νέα
ΥΓ2. Τι θα γίνει παιδιά, θα αφαιρέσετε το παραπάνω σχόλιο όπως σας ζήτησά;
vangelis