Σελίδες

7/7/10

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: 10 χρόνια υποσχέσεις ... 10 χρόνια κοροϊδία!

Τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά για το πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού...

Ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ήταν η μετατροπή του συνόλου της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο...

«Εάν οι εκτάσεις του πρώην αεροδρομίου δοθούν, σύμφωνα με το αίτημα όλης της κοινωνίας και των περισσότερων κομμάτων, αποκλειστικά για τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου χωρίς πρόσθετη δόμηση, η έκταση αυτή μπορεί να αποτελέσει ανάσα ζωής για όλο το Λεκανοπέδιο...

«Η περιοχή του πρώην αεροδρομίου πρέπει να αποτελέσει χώρο πάρκου υψηλού πρασίνου και όχι χώρο εμπορικών και οικιστικών δραστηριοτήτων

Δηλώσεις Σπύρου Κουβέλη 31/7/2009 και 4/6/2009

... και τι λέει ως κυβέρνηση

Η κυβέρνηση σχεδιάζει το μέλλον των 5.300 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου, με κριτήριο την οικονομική τους εκμετάλλευση.

«Το Ελληνικό .... είναι ίσως ένα από τα πιο ακριβά οικόπεδα της Ευρώπης... στην Ευρώπη τα οικόπεδα που έχουν πολύ μεγάλη αξία προσελκύουν νέου τύπου επιχειρηματικότητες…». Τ. Μπιρμπίλη, Συνέντευξη στον Αθήνα 9,84 στις 17/6/2010.

Το Υπουργείο Οικονομικών, προβάλλοντας το χρέος και το έλλειμμα της χώρας, σχεδιάζει το ξεπούλημα ενός μεγάλου κομματιού.

«Ορισμένα συγκεκριμένα ακίνητα,  τα οποία κατέχει το Δημόσιο, είναι το Ελληνικό... δημιουργούμε ειδικούς φορείς διαχείρισης... για να μπορέσουμε να πάμε σε μία σωστή οικονομική αξιοποίηση ήπιας μορφής». Γ. Παπακωσταντίνου, Συνέντευξη Τύπου, 2/6/2010.

Όσο για το πάρκο, περιορίζεται στην απολύτως απαραίτητη έκταση για ... το «ξεκάρφωμα».

«Μπορεί να γίνει και Μητροπολιτικό πάρκο - σε μικρότερη έκταση βεβαίως από αυτή που είναι τώρα το τέως αεροδρόμιο του Ελληνικού - και ταυτόχρονα να υπάρξουν και αναπτύξεις... επενδύσεις ειδικού χαρακτήρα, καινοτομικές, τέτοιου είδους που και έσοδα θα φέρνουν στον Προϋπολογισμό και την συντήρηση του πάρκου θα επιτρέψουν». Συνέντευξη του Υφυπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη στον REAL FM 97,8 στις 24/6/2010.

Γιατί χρειαζόμαστε ένα πάρκο υψηλού πρασίνου στο Ελληνικό;

Το πράσινο δεν είναι απλά πιο όμορφο, ή πιο ευχάριστο από το τσιμέντο. Οι μεγάλες εκτάσεις πρασίνου (και με πράσινο δεν εννοούμε γκαζόν):

- φιλτράρουν τον αέρα συγκρατώντας μεγάλο μέρος των αέριων ρύπων των μεγαλουπόλεων, που ευθύνονται για πονοκεφάλους, ζαλάδες, αίσθημα κόπωσης κοκ μέχρι ασθένειες του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, ακόμα και καρκίνους.

- Λειτουργούν σαν φυσικά κλιματιστικά, μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κάνοντας πιο ήπιους τους χειμερινούς. Σε μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα, η δημιουργία μεγάλων πάρκων υψηλού πρασίνου βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου των «θερμικών νησίδων». Οι «θερμονησίδες» δημιουργούνται λόγω της συγκέντρωσης πολλών τσιμεντένιων κτηρίων μέσα στα αστικά κέντρα. Τα τσιμεντένια κτίρια λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές που σε συνδυασμό με τους στενούς δρόμους, εμποδίζουν τη διέλευση ρευμάτων αέρα που θα μπορούσαν να δροσίσουν την ατμόσφαιρα και εμποδίζουν τη θερμότητα να διαφύγει. Με αυτό τον τρόπο οι ζεστές μέρες και οι καύσωνες γίνονται εντονότεροι και εκτενέστεροι σε διάρκεια.

Μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων (2007: 49.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν στην Πάρνηθα – 2009: 210.000 στρ. αποτεφρώθηκαν στην Β.Α. Αττική κοκ) η ατμοσφαιρικής ρύπανση και η θερμοκρασίας του Λεκανοπεδίου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Συνεπώς, η δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου στο σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού (αλλά και στο Γουδή, και στον Ελαιώνα και αλλού) είναι έργο απολύτως απαραίτητο για την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας.

Ταυτόχρονα, ένα μητροπολιτικό πάρκο θα λειτουργούσε σαν χώρος αναψυχής, περιπάτου και χαλάρωσης για τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και ολόκληρης της Αθήνας. Όσο για τα υπάρχοντα κτίρια, πολλά από αυτά θα μπορούσαν να στεγάσουν ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, των Δήμων και των κατοίκων της περιοχής, με συμβολικό ή μηδενικό αντίτιμο. Σε μια περίοδο που πάρκα και πλατείες ξηλώνονται, για να γίνουν πάρκινγκ, εμπορικά κέντρα, κ.α. και σε μια πόλη που οι πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες είναι, λόγω της τσουχτερής τιμής τους, απλησίαστες για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, η ανάγκη για ελεύθερους χώρους γίνεται επιτακτική.

Τα σχέδια για το Ελληνικό

Από τη μια, το Υπουργείο Οικονομικών ψάχνει να βρει ποιες από τις εκτάσεις του πρώην αεροδρομίου ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για να τις ξεπουλήσει.

Από την άλλη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) συζητά την υλοποίηση των προτάσεων του Σ. Πολλάλη (καθηγητή του Harvard) για το Ελληνικό οι οποίες περιλαμβάνουν: δημιουργία κυβερνητικού κέντρου με υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα (προφανώς ιδιωτικά καθώς η κυβέρνηση περικόπτει δραματικά τα κονδύλια για τη δημόσια παιδεία), αστικό αεροδρόμιο, εμπορικούς εκθεσιακούς χώρους, χώρος στάθμευσης 10,000 ΙΧ, κ.α.

Αν τώρα συνυπολογίσουμε πως 1800 στρέμματα στο Ελληνικό καλύπτονται από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις - χώροι τσιμεντοποιημένοι και απροσπέλαστοι για το κοινό καθώς έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες και ΠΑΕ προς εκμετάλλευση... Από τα 5.300 στρέμματα του Ελληνικού θα μείνει τίποτα για πάρκο;

Ποιο είναι το πραγματικό κόστος για τη δημιουργία πάρκου στο Ελληνικό;

Η κυβέρνηση εκτιμά το κόστος δημιουργίας του πάρκου στο Ελληνικό στα 76.000 – 100.000 ευρώ ανά στρέμμα. Με βάση αυτό το πόσο δηλώνει πως είναι ένα πολύ δαπανηρό έργο, για το οποίο «δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι ούτε να το κατασκευάσουμε ούτε να το συντηρήσουμε» (δήλωση Υφυπουργού ΠΕΚΑ Θ. Μωραίτη στη Βουλή 18/5/2010).

Αυτή η «εκτίμηση», στηρίζεται στη «μελέτη» της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ για το Ελληνικό. Μια μελέτη η οποία υπερτιμολογούσε το κόστος της δημιουργίας και της συντήρησης του πάρκου, για να δικαιολογηθεί η τσιμεντοποίηση και το ξεπούλημα της μισής τουλάχιστον έκτασής του. Η κυβέρνηση άλλαξε... τα σχέδια τσιμεντοποίησης και ξεπουλήματος παραμένουν.

Το πραγματικό κόστος για τη μετατροπή του Ελληνικού σε πάρκο υψηλού πρασίνου είναι ασύγκριτα χαμηλότερο. Και μόνο τα παραδείγματα του εξωτερικού αν εξετάσουμε, θα δούμε π.χ. πως αντίστοιχο πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ στο Βερολίνου, έχει κόστος 16.000 ευρώ ανά στρέμμα και στη Φρανκφούρτη 4.500 ευρώ ανά στρέμμα.

Για να μην πάμε όμως μακριά... Υπάρχει και η πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου*, σύμφωνα με την οποία το κόστος της δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου στο σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, μπορεί να κυμανθεί ανάμεσα σε 5.000 - 10.000 ευρώ ανά στρέμμα. Η δημιουργία λοιπόν ενός μητροπολιτικού πάρκο στο Ελληνικό είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή από αυτές που παρουσίαζε τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2007, όσο και το ΥΠΕΚΑ σήμερα.

Οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους!

Το πράσινο δεν παράγει υπερκέρδη. Έτσι η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου είναι μια ασύμφορη πρόταση για τις κατασκευαστικές εταιρίες και τους εργολάβους που ήδη ονειρεύονται τις μπίζνες που θα μπορούν να γίνουν στο Ελληνικό.

Τι γίνεται όμως με όλους εμάς και τις ανάγκες μας; Τι γίνεται με τις ανάγκες της κοινωνίας;
Την ανάγκη να αναπνέουμε καθαρό αέρα...
Την ανάγκη να κινούμαστε σε μια πόλη χωρίς να λιποθυμάμε το καλοκαίρι από τις υψηλές θερμοκρασίες...
Την ανάγκη να περπατήσουμε, να αθληθούμε και να διασκεδάσουμε σ’ έναν χώρο ελεύθερο, χωρίς να πληρώνουμε…
Για όλους εμάς η μετατροπή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε πάρκο υψηλού πρασίνου αποτελεί αναγκαιότητα! Και επειδή φαίνεται ότι αυτό το πάρκο κανείς δεν πρόκειται να μας το χαρίσει, πρέπει να αγωνιστούμε για να το επιβάλουμε!

Διεκδικούμε:

- Μετατροπή του συνόλου της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε μητροπολιτικό πάρκο, με βάση τη μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.
- Ούτε ένα επιπλέον κυβικό μέτρο τσιμέντου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Καμία εμπορική δραστηριότητα και εκμετάλλευσή του.
- Άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων κτιρίων και απομάκρυνση των περιφράξεων. Ένωση του χώρου του πρώην αεροδρομίου με το παραλιακό μέτωπο, κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων, ανοιχτές, ελεύθερες παραλίες!

*μελέτη που ανατέθηκε στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ από τους Δήμους Ελληνικού, Γλυφάδας, Αργυρούπολης και Αλίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: