Σελίδες

7/7/10

Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ)

Αθήνα 30-6-2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων υπαλλήλων, για μια ακόμη φορά είναι υποχρεωμένο να καταγγείλει την κυβερνητική αδιαφορία σε θέματα προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.

Τι να περιμένει κανείς, βέβαια, από μια κυβέρνηση που πυρπολεί χωρίς καμιά αναστολή τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα του Ελληνικού Λαού. Όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα βιώνουμε μια πρωτοφανή επίθεση ενάντια σε όλα τα κεκτημένα με αγώνες, από τον προηγούμενο αιώνα, δικαιώματα με μόνο κερδισμένο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζει για τα δάση και τη δημόσια περιουσία η κυβέρνηση.

Πιστή στη λογική των προκατόχων της που ψήφιζαν αντιδασικούς νόμους για να διευκολύνουν την αλλαγή χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων και την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα, περιθωριοποίησε ακόμα περισσότερο το δασικό τομέα. Εξαφάνισε τη Γενική Δ/νση Δασών κατά τη μεταφορά της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αφήνοντας την χωρίς καμιά διοικητική και οικονομική υποστήριξη και συνεχίζει να την απαξιώνει καθημερινά αφού της αφαιρεί κάθε ρόλο, είτε στη διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών, είτε στην προώθηση έργων Α.Π.Ε που μπορούν πλέον να εγκαθίστανται ακόμα και στους πυρήνες των εθνικών δρυμών.

Στα ίδια πλαίσια κινείται και η πολιτική για την προστασία των δασών. Αντί να εξασφαλίζονται έγκαιρα και συστηματικά πόροι για τη λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών που ασκούν την αρμοδιότητα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, διατίθενται σε κάθε άλλο αναρμόδιο φορέα, όπως τους Ο.Τ.Α. και ελπίζουμε να μην κατασπαταληθούν στις προεκλογικές τους ανάγκες.

Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή, είναι καθαρά πολιτική και εκεί πρέπει να αναζητηθεί.

Όμως είναι γνωστό σε όλους ότι για τη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών και τον περιορισμό των συνεπειών τους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση σταθερής και επαρκούς χρηματοδότησης, η διοικητική ενίσχυση των αρμοδίων Δασικών Υπηρεσιών που σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας έχουν την αρμοδιότητα προστασίας, αλλά και η θεσμική θωράκιση των δασών με την αναθεώρηση του θεσμικού και νομικού πλαισίου για τη δασοπροστασία και την κατάργηση αντιδασικών διατάξεων των ν.3208/2003 και ν. 3147/2003.

Σε όλους τους παραπάνω τομείς η κυβέρνηση αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής είναι προκλητικά απούσα. Το μόνο που μπορούμε να καταγράψουμε σαν έργο της είναι, εννέα μήνες σκόπιμης σύγχυσης και απραξίας.

Για την Ένωση Δασολόγων η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Διαψεύστηκαν οικτρά οι προσδοκίες όσων συναδέλφων έλπιζαν ότι η μεταφορά της Γενικής Δ/νσης Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα αναβάθμιζε τον τομέα. Όπως αποδείχτηκε τις αρμοδιότητες ήθελαν και όχι τις υπηρεσίες και το προσωπικό.

Για το λόγο αυτό παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, ουσιαστική αδυναμία συγκρότησης πολιτικής για τα δάση και πραγματική δυσκολία διαχείρισης αυτού του ιδιαίτερα νευραλγικού τομέα, ακόμα και σε καθημερινά διοικητικά ζητήματα.

Αντί η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να ασχοληθεί σοβαρά με το δασικό τομέα, όχι μόνο δεν τον διαχειρίστηκε ισότιμα με τη σημασία του, αλλά τον έθεσε στο περιθώριο και του συμπεριφέρεται σαν φτωχό συγγενή σε σχέση με άλλες «επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες» που μας συνήθισε να ακολουθεί η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Ας αξιολογήσουμε λοιπόν από το έργο που έγινε και μόνο από αυτό, την πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , το οποίο:

- Προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις (για τα καμένα της Αττικής) αγνοώντας τις ίδιες του τις υπηρεσίες και τις προτάσεις της Π.Ε.Δ.Δ.Υ . Αποτέλεσμα … προβλήματα με τα κριτήρια ορισμού του δάσους, αποσπασματικότητα ακόμα και λανθασμένη αποτύπωση των καμένων εκτάσεων στο χάρτη που συνοδεύει το νόμο, βάζοντας σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον.
- Δεν ενδιαφέρθηκε να ενσωματώσει τη Γενική Δ/νση Δασών στο νέο Υπουργείο. Ακόμη και σήμερα, εννέα μήνες μετά τη μεταφορά, διαπιστώνονται τεράστια προβλήματα που έχουν ουσιαστικά οδηγήσει σε τέλμα και πλήρη απαξίωση την Κεντρική Υπηρεσία Δασών.
- Ακολουθεί τα βήματα πολιτικών παλιότερων εποχών και προσπαθεί να εισαγάγει σε άσχετα νομοσχέδια άλλων Υπουργείων, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, ρυθμίσεις που επιβάλλουν μετακινήσεις υπαλλήλων από τη Γενική Δ/νση στα Δασαρχεία γεμίζοντας με ανησυχία τους συναδέλφους για το ¨τι μέλει γενέσθαι¨. Ας μας εξηγήσει το γιατί.
-  Προσπαθεί, μέσω της σύνταξης νέου οργανισμού, να αφαιρέσει αρμοδιότητες και να εντάξει τη Δ/νση Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας της Γενικής Δ/νσης, σε άλλες άσχετες υπηρεσίες του Υπουργείου, συνεχίζοντας έτσι τη διάλυση της Γενικής Δ/νσης.
- Έχει ευθύνη για το ότι ακόμη δεν εξυπηρετούντα οι Δασικές Υπηρεσίες από το Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών, με συνέπεια όχι μόνο να μην υλοποιούνται δράσεις στον τομέα αλλά να παραμένουν απλήρωτοι ακόμα και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας( ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.).
- Έχει ευθύνη για τη μη σύσταση αυτόνομου ταμείου Δασών ενώ αντιθέτως επεξεργάζεται σχέδιο για δήθεν «Πράσινο Ταμείο» όπου ο τομέας δάση θα παίρνει ψίχουλα.
- Έχει ευθύνη για τα μέτρα πρόληψης που εξαγγέλλονται αλλά δεν εκτελούνται.
- Έχει ευθύνη για τα δασικά μέτρα του επιχειρησιακού προγράμματος ¨Αλέξανδρος Μπαλτατζής¨ που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.
- Έχει ευθύνη για την μη χρηματοδότηση των Δασικών υπηρεσιών για την εκτέλεση των έργων πρόληψης, ακόμα και σήμερα, στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου.

Ακόμα και η σύσταση ενιαίου διοικητικού τομέα ¨Ειδικής γραμματείας Δασών¨ που έγινε με την κοινή απόφαση 23111/31-5-2010, πραγματοποιήθηκε πρόχειρα και αυτό φαίνεται στον τρόπο μεταφοράς των υφιστάμενων Δ/νσεων στην Ειδική γραμματεία Δασών.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να απουσιάζει ή να σιωπά. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εξαγγελίες που έγιναν προεκλογικά για τα δάση και τη δασική πολιτική. Η υπαγωγή όλων των δασικών υπηρεσιών σε ένα φορέα είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει.

Η ενίσχυση της ενιαίας δασικής υπηρεσίας με το προσωπικό της αγροφυλακής και όχι γενική μεταφορά των αρμοδιοτήτων της για να μη μετατραπεί η δασική υπηρεσία σε υπηρεσία φύλαξης υπαίθρου.

Διαφορετικά δεν έχει νόημα η ένταξη της αρμοδιότητας της δασικής πολιτικής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι δασολόγοι αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στο δασικό τομέα πρέπει να αντιδράσουμε συντασσόμενοι με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα σε όλα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά και αντιασφαλιστικά και αντιδασικά μέτρα που προωθούνται.

Ζητάμε άμεσα από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία των δασών.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ε.Δ.Δ.Υ
http://www.peddy.gr/,
peddy@otenet.gr
Τηλ.: 210 2124607
Fax : 2105240790

Δεν υπάρχουν σχόλια: