Σελίδες

8/9/07

Περιβάλλον ώρα μηδέν!Περιβάλλον ώρα μηδέν! Κάνε κάτι!Άφησαν την πυροσβεστική χωρίς άνδρες – λείπουν 4000 από τις 12.000 οργανικές θέσεις

Η μισή δύναμη της πυροσβεστικής είναι συμβασιούχοι/εποχικοί, χωρίς εκπαίδευση χωρίς μέσα, χωρίς καν δασικούς χάρτες.

Άφησαν τα δάση χωρίς πυροσβεστικά οχήματα και χωρίς πυροσβεστικά αεροπλάνα. Οχήματα 35 χρόνων των οποίων δεν λειτουργούν οι αντλίες, οι μάνικες, τα φρένα.

Έχουν 3 υπερεξελιγμένα ελικόπτερα που τους επιτρέπουν να παρακολουθούν κάθε φωτιά που ανάβει στην Ελλάδα για να συντονίζουν την πυρόσβεση, τα οποία σκουριάζουν στο Ελευθέριος Βενιζέλος χωρίς συντήρηση

Έχουν ένα υπερσύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης στην Ολυμπία που δούλεψε για δέκα λεπτά και μετά σταμάτησε γιατί δεν το συντηρούσαν

Δεν έχουν ούτε καν αντι-πυρικές ζώνες να προστατεύουν το ένα δάσος από τη φωτιά του άλλου - και ας έχουν το Μηχανικό του στρατού να κάθεται άπραγο.

Με αυτά τα δεδομένα, με το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο προκαλεί τρεις καύσωνες μέσα σε ένα καλοκαίρι, τα ελληνικά δάση γίνονται πυριτιδαποθήκη, και έτσι η αδιαφορία και οι πολιτικές των κυβερνητών μας γίνονται ΕΓΚΛΗΜΑ!!

75 νεκροί,

10 αγνοούμενοι,

δυόμισι εκατομμύρια στρέμματα καμένα,

150 χωριά καμένα,

χιλιάδες σπίτια ολοσχερώς κατεστραμμένα,

χιλιάδες άστεγοι

Oύτε να ήταν πόλεμος!

Ψέματα!

Τόσα πολλά μέτωπα δεν αντιμετωπίσαμε ξανά, ψέλλισαν…Ψέματα! Φέτος το καλοκαίρι είχαμε 6100 πυρκαγιές. Το 2000 είχαμε 14.021. το 2001 είχαν 13,819. Το 2002 είχαμε 8683. Το 2003 είχαμε 9117. Οι αριθμοί τους διαψεύδουν.

Ακόμα, ο αριθμός των πυρκαγιών στις 25 Αυγούστου δεν ξεπεράσει τον αριθμό των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις 25 Ιουλίου - δηλαδή 124 πυρκαγιές. Τον Ιούνιο του 2004 εκδηλώθηκαν 198 πυρκαγιές μέσα σε 48 ώρες. Τον Ιούλιο του 2000 εκδηλώθηκαν πάνω από 170 πυρκαγιές μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Τον Ιούλιο του 1998 ξέσπασαν 125 πυρκαγιές σε λιγότερο από μια ώρα. Με άλλα λόγια είχαμε πολύ χειρότερες μέρες στο παρελθόν. Όμως τέτοια καταστροφή δεν είχαμε ποτέ ξανά!

Και αντί να βγουν να πουν μια συγνώμη,

στον ελληνικό λαό, ρίχνουν αλάτι στην πληγή και μιλούν για «ασύμμετρες απειλές» και «τρομοκράτες». Κατηγόρησαν τους πάντες: την αντιπολίτευση, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους κουκουλοφόρους, τους τούρκους πράκτορες, τους Αλβανούς Κοσσοβάρους, την CIA. Οι πάντες μπορεί να είναι ένοχοι – μόνο η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη!

Κι όταν τα σαΐνια της αντιτρομοκρατικής, κατάφεραν να μαζέψουν τους πρώτους «τρομοκράτες», ποιοι ήταν αυτοί;

- Μια γιαγιά, 75 χρόνων ξεκίνησε κατά λάθος τη φωτιά στη Ζαχάρω που στοίχισε 40 ζωές.
Οικοδόμοι ξεκίνησαν από λάθος τη φωτιά που κατέκαψε την Εύβοια, από εργασίες κοπής μετάλλων στην οροφή ενός σπιτιού

- Δυο παιδιά 12 χρόνων έβαλαν φωτιά σε ξερά χόρτα στη Καβάλα.

- Στη δε περίπτωση που αγροφύλακας κατάγγειλε 62χρονο συνταξιούχο για τη φωτιά στην Αρεόπολη, την επόμενη μέρα (Πέμπτη 30/8, εφημ. ΤΑ ΝΕΑ) αναίρεσε στον ανακριτή την κατάθεση του καταγγέλλοντας πως του ασκήθηκαν πιέσεις από ανώτερους αξιωματούχους!!

Δεν υπάρχουν λεφτά;

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα υπάρχουν επειδή δεν υπάρχουν λεφτά, ψέλλισαν και τον Ιούλη και τώρα. Αλήθεια; Και που βρήκαν 3000 € για κάθε νοικοκυριό που έπαθε ζημιές απ’ τις πυρκαγιές, και μάλιστα με διαδικασίες αστραπή (έρχονται εκλογές βλέπετε…) αφού δεν έχουν λεφτά; Και γιατί μείωσαν τη φορολογία στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων από 35% σε 25% αφού δεν έχουν λεφτά; Και γιατί κάνουν χαριστικές συμβάσεις στο κεφάλαιο, όπως την απαλλαγή του μεγαλοεφοπλιστή Λούης (ναι, αυτός που άφησε πρόσφατα το Sea Diamond να βυθιστεί στη Σαντορίνη) από τις ασφαλιστικές εισφορές των ναυτεργατών του;
Λεφτά υπάρχουν! Και είναι πολλά! Η Ελλάδα είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης (λόγω των ευρωπαϊκών κονδυλίων) και είναι παράδεισος κερδοφορίας. Ενδεικτικά, τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζονται ότι αυξήθηκαν κατά 61% το πρώτο εξάμηνο του 2007 σε σχέση με πέρυσι! 61%!! Ανάλογες ήταν οι αυξήσεις της κερδοφορίας όλων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών πέρυσι! Αλλά η κυβέρνηση μειώνει τη φορολογία των κερδών τους και κάνει περικοπές από τις δημόσιες δαπάνες! Το περιβάλλον μας θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους τους!

Kαμία αυταπάτη

Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής πολιτικής αν δεν αναπτύξουμε κινήματα μαζικά, δυναμικά, δημοκρατικά, στη βάση της κοινωνίας που να τους αναγκάσουν να εφαρμόζουν πολιτικές που εξυπηρετούν εμάς.

Απαιτούμε:

- Να αυξηθούν οι δαπάνες για την πρόσληψη πυροσβεστών (πρώτο βήμα, να καλυφθούν οι 4000 κενές οργανικές θέσεις) και την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων και αεροπλάνων.

- Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι συμβασιούχοι/εποχιακοί πυροσβέστες, να υπάρχει επαρκής επιμόρφωση και να τους παρέχονται όλα τα μέσα για το έργο τους.

- Να δοθεί έμφαση στην πρόληψη με αντιπυρικές ζώνες, δασικούς δρόμους, δασικούς χάρτες, δίκτυο κρουνών, κλπ, καθώς και εκπαίδευση των τοπικών κοινωνιών στην δασοπυρόσβεση και την περιφρούρηση.

- Κάθε κοινότητα που γειτονεύει με δάση, είτε στις πόλεις είτε στην επαρχία, να εκπαιδευτεί στην δασοπυρόσβεση (και στην προστασία του περιβάλλοντος) και να της παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα γι’ αυτό (γίνεται ήδη αποτελεσματικότατα σε βόρειες χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία).

- Να οργανώσουμε περιπολίες για προστασία των δασών μας στις περιοχές οι οποίες θεωρούνται φιλέτα για τους οικοπεδοφάγους. Να επιβάλλονται οι πιο σκληρές ποινές φυλάκισης στους οικοπεδοφάγους και τους καταπατητές και η άμεση κατεδάφιση κάθε αυθαίρετου μέσα σε δασική (και βέβαια παράλια) έκταση.

- Να δημιουργηθεί εθνικός φορέας δασικής προστασίας, κτηματολόγιο και δασολόγιο. Να σταματήσει το σκάνδαλο της διαρκούς διεκδίκησης γης από επιτήδειους και την εκκλησία. Όλη η δασική γη της χώρας να θεωρηθεί δημόσια ιδιοκτησία μακριά από κάθε είδους εμπορική εκμετάλλευση.

- Αναδάσωση όλων των καμένων δασικών εκτάσεων σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων δασολόγων (και όχι για λόγους εντυπώσεων: σήμερα φυτεύουμε, αύριο ξεραίνονται εγκαταλειμμένα).

Πάλη για το περιβάλλον σημαίνει πάλη για το δικαίωμα στη ζωή. Σημαίνει αγώνας ενάντια στις πολιτικές των κυβερνώντων. Σημαίνει πρωτοβουλίες από τα κάτω. Σημαίνει δική μας εμπλοκή. Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Δεν μας αφήνουν άλλα περιθώρια.


GreenAttack

Έλα σ’ επαφή!

green.attack@yahoo.gr

Αθήνα: 2102283019 , 6932374852 και 6947595387

Θες/νικη: 2310540432 και 6932714175

Αλεξ/πολη: 6978350763

Βόλος: 6973322182

Κέρκυρα: 6944858210

Κοζάνη: 6946578678

Κρήτη: 6978772037

Λαμία: 9679197811

Πάτρα: 6947244092

Δεν υπάρχουν σχόλια: