Σελίδες

15/11/07

Η "λίμνη" της Καλλιθέας

Όχι, αυτό δεν είναι το Δέλτα του Αξιού, ούτε η λίμνη Κερκίνη. Αυτό είναι η λίμνη της Καλλιθέας, ή καλύτερα το έλος της Καλλιθέας. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης μέσα στην καρδιά της πόλης. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της ανικανότητας και ανευθυνότητας κάποιων ‘υπεύθυνων’ της κατασκευαστικής εταιρείας ‘ΟΙΚΟ-Αναπτυξιακή’, καθώς και για την αδιαφορία της τοπικής αρχής και της πολιτείας για τη δημόσια υγεία.

Το φιλόδοξο σχέδιο της εταιρείας ‘ΟΙΚΟ-Αναπτυξιακή’ να χτίσει ένα από τα μεγαλύτερα οικιστικά συγκροτήματα της Αττικής κατέρρευσε πριν 2 χρόνια όταν η εταιρεία αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα. Το πρόβλημα όμως ξεκίνησε πολύ νωρίτερα και οφείλεται σε κατασκευαστικά λάθη, παραλείψεις και προχειρότητες που έγιναν στην αρχή του έργου. Παρότι λοιπόν, οι κατασκευαστές του συγκροτήματος γνώριζαν ότι η περιοχή είχε πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, και ενώ έσκαψαν αρκετά βαθιά, ούτε τήρησαν τη μελέτη θεμελίωσης, ούτε στεγανοποίησαν τη σκαμμένη λεκάνη. Αντίθετα προχώρησαν σε υπεράντληση των νερών, τα οποία δημιούργησαν προβλήματα στα γύρω κτίρια καθώς διοχετεύονταν στη γύρω περιοχή. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της ιστορίας είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς η τεχνητή αυτή ‘λίμνη’ βάθους τριών μέτρων, έχει γίνει ένας φιλόξενος χώρος για χιλιάδες κουνούπια και άλλα έντομα.


Παρότι, η Νομαρχία Αθηνών σε μια αυτοψία του χώρου διαπίστωσε, «ανθυγιεινή κατάσταση που προέρχεται από στάσιμα πηγαία νερά στην ημιτελή οικοδομή τα οποία λιμνάζουν δημιουργώντας ελώδη κατάσταση, με ανάπτυξη εντόμων, φυτοπλαγκτόν και συσσώρευση απορριμμάτων», η ίδια δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί το μέρος είναι ιδιόκτητο και χρειάζεται παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Η μόνη λύση είναι η επιχωμάτωση του χώρου, το κόστος της οποίας πρέπει να αναλάβει ο ιδιοκτήτης. Μέχρι λοιπόν να βρεθεί κάποιος να αγοράσει το οικόπεδο, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής θα συνεχίσουν να υπομένουν το μαρτύριο.


Αθηνά Χρηστοδουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: