Σελίδες

14/11/07

H δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου κινδυνεύει

ΔΑS.O.S.
H δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου κινδυνεύει!


Το ιστορικό

Εδώ και χρόνια, η δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης είναι εγκαταλελειμμένη, γεμάτη μπάζα και σκουπίδια. Το «κακό» θα ήταν σχετικά μικρό και αναστρέψιμο, αν σταματούσε εκεί…

Τα έργα που άρχισαν να υλοποιούνται την τελευταία 7ετία στο χώρο της πανεπιστημιούπολής, όσο χρήσιμα κι’ αν είναι από εκπαιδευτικής σκοπιάς, αποτελούν μια μεγάλη και συγκαλυμμένη επίθεση στη δασική έκταση που περιβάλλει τις σχολές, καθώς έχουν γίνει χωρίς κανένα σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον.

Ένα σημαντικό τμήμα της δασικής έκτασης της πανεπιστημιούπολης αποψιλώθηκε για να οικοδομηθούν:
- το νέο κτήριο του «Διδασκαλείου Ελληνικής Γλώσσας» (Νοτιοανατολικά της Φιλοσοφικής – δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα)
- και το «Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης» (πίσω από τη Θεολογική – ολοκληρώθηκε το 2002)

Κάποια ακόμα τμήματα της δασικής έκτασης της πανεπιστημιούπολης (γύρω από τη Φιλοσοφική και τη Θεολογική) είτε αποψιλώθηκαν, είτε «αραίωσαν», για να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης ΙΧ κοντά στα νέα κτήρια, καθώς και για το κτήριο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου (Τ.Υ.Π.Α.) και τη νέα βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής.

Η αραίωση και η αποψίλωση της φυσικής βλάστησης για την δημιουργία θέσεων στάθμευσης είναι ιδιαίτερα προκλητική, καθώς θέσεις στάθμευσης θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί στον υπόγειο χώρο των νέων κτηρίων. Ωστόσο οι αρμόδιοι, απ’ ότι φαίνεται, αποφάσισαν να μην ξοδέψουν χρήματα για την δημιουργία υπόγειων πάρκινγκ και προτίμησαν να καταστρέψουν ένα κομμάτι δάσους.

Την ίδια χρονική περίοδο, μεγάλα κομμάτια δασικής έκτασης ασφαλτοστρώθηκαν ή καλύφθηκαν από χαλίκια, με στόχο να μην μπορεί να ξαναβλαστήσει τίποτα σε αυτές. Εκτάσεις που ήταν κάποτε κατάφυτες, σήμερα είναι γυμνές. Και αυτό συνέβη, παρόλο που ο κεντρικός δρόμος της πανεπιστημιούπολης επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα κτήρια. Η δημιουργία νέων δρόμων στην πανεπιστημιούπολη είναι πραγματικά περιττή και οικολογικά καταστροφική.

Η καταστροφή δεν έχει σταματήσει

Ο καθένας που κάνει μια βόλτα στο χώρο αυτό, βλέπει ότι τα σχέδια αποψίλωσης του δάσους της πανεπιστημιούπολης συνεχίζονται. Κρυφά και με αργούς ρυθμούς κόβονται όλο και περισσότερα δέντρα, ενώ όλο και μεγαλύτερα τμήματα θαμνωδών εκτάσεων απογυμνώνονται.


Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη «αραίωση» της βλάστησης παρατηρείται σε τμήματα του δάσους που σχεδιάζονται νέα έργα.


- Νοτιοανατολικά της Θεολογικής, σε κομμάτι που σήμερα είναι δασική έκταση, σχεδιάζεται η ανέγερση εκκλησίας 700 τ.μ.
- Κάτω από το «Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης» σχεδιάζεται η δημιουργία ανοιχτού θεάτρου 5.000 τ.μ. και χωρητικότητας 2000 θεατών. Τμήμα του θεάτρου θα χτιστεί σε δασική έκταση.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η εκκλησία διεκδικεί αυτή τη στιγμή ακόμα μια κατάφυτη έκταση στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, (στο λόφο που βρίσκεται το μοναστήρι Άη Γιάννη Προδρόμου, δίπλα από τη Νότια Πύλη) για να αναγείρει πνευματικό κέντρο. Δεδομένης της τεράστιας περιουσίας της εκκλησίας, είναι πραγματικά προκλητικό, να επιβουλεύεται κομμάτι ενός δάσους, από τα τελευταία του λεκανοπεδίου.

Αν τα «έργα» στην πανεπιστημιούπολη συνεχιστούν, μέσα σε λίγα χρόνια δεν θα έχει απομείνει τίποτα που να θυμίζει δάσος. Η πανεπιστημιούπολη θα μετατραπεί από δάσος σε διακοσμητικά αλσύλλια γύρω από τις σχολές.


Ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, μετά την καταστροφή της Πάρνηθας που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ποιότητα του αέρα και το κλίμα του λεκανοπεδίου κάθε στρέμμα πρασίνου είναι πολύτιμο. Γι’ αυτό απαιτούμε να μπει ένα τέλος στην οικολογική καταστροφή της πανεπιστημιούπολης.

Διεκδικούμε:

- Να σταματήσει η κοπή δέντρων και η αποψίλωση της βλάστησης στη δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης.
- Οι πανεπιστημιακές αρχές πρέπει να σταματήσουν να σπέρνουν κτήρια μέσα στη δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης. Υπηρεσίες που δεν έχουν άμεση σχέση με τους φοιτητές μπορούν να στεγαστούν στο κέντρο της Αθήνας σε κτήρια που έχει στην ιδιοκτησία του πανεπιστήμιο και δεν αξιοποιεί.
- Δεν πρέπει να προχωρήσει η ανέγερση εκκλησίας και ανοιχτού θεάτρου καταστρέφοντας ακόμα περισσότερα κομμάτια του δάσους.
- Δεν πρέπει να προχωρήσει η οικοδόμηση πνευματικού κέντρου της εκκλησίας, που θα καταστρέψει ένα κατάφυτο λόφο στο χώρο της πανεπιστημιούπολης.
- Να σταματήσει δημιουργία ασφαλτοστρωμένων δρόμων μέσα στη δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης. Ο κεντρικός δρόμος της πανεπιστημιούπολης επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα κτήρια. Η δημιουργία νέων δρόμων είναι περιττή και οικολογικά καταστροφική.
- Αποκατάσταση της κατεστραμμένης δασικής έκτασης της περιοχής. (Ξήλωμα των νέο-ασφαλτοστρωμένων δρόμων, των εκτάσεων που καλύφθηκαν από χαλίκια, δενδροφύτευση κοκ)
- Να καθαριστεί ο χώρος από τα μπάζα, τα σκουπίδια, κλπ και να διαμορφωθεί ως χώρος πρασίνου για τους φοιτητές και τους πολίτες των γύρω περιοχών.


Για περισσότερες πληροφορίες για τα έργα, βλ. στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών "Το Καποδιστριακό": http://kapodistriako.uoa.gr/: «το νέο κτήριο του Διδασκαλείου Ελληνικής Γλώσσας» 1/3/2006, «Tα μεγάλα έργα στο Πανεπιστήμιο Aθηνών» 15/5/2006, «Πανεπιστημιούπολη: Πέντε μεγάλα έργα αλλάζουν την εικόνα» 15/05/2002, «Σε πλήρη εξέλιξη όλα τα έργα στο Πανεπιστήμιο Aθηνών» 15/10/2004

Προκήρυξη της GreenAttack Ζωγράφου και γύρω περιοχών

2 σχόλια:

ChristinSa είπε...

Γεια σας! Είμαι μέλος της Green Attack Θεσ/νίκης και
Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, σχετικά με την πρόσφατη κινητοποίηση για τη Villa Ζωγράφου που είχε γίνει πριν λίγο καιρό και είχε ευαισθητοποιήσει αρκετούς κατοίκους της περιοχής. Η έκταση αυτή (Villa Ζωγράφου) ανήκει στη δασική έκταση της Πανεπιστημιούπολης; Και αν ναι συμπεριλαμβάνεται στην εκστρατεία της Green Attack για την πανεπιστημιούπολη; Τι πορεία έχει πάρει γενικά αυτή η πρόσφατη κινητοποίηση που αφορούσε αποκλειστικά την περιοχή αυτή; Όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει, εκτιμώ τα σχόλια όλων! Ευχαριστώ Green Attackers!

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Χριστίνα,
Η βίλα ζωγράφου δεν ανήκει στην πανεπιστημιούπολη. Είναι σε άλλο σημείο του Ζωγράφου. Εμείς προσπαθούμε να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που γίνονται για το θέμα της Βίλας (δες και παλιότερη ανακοίνωση στο μπλογκ) αλλά δεν μπορούμε να τη συμπεριλάβουμε στην εκστρατεία της πανεπιστημιούπολης γιατί και το θέμα - από χωροταξικής άποψης - είναι διαφορετικό και το ζήτημα της πανεπιστημιούπολης είναι από μόνο του πολύ μεγάλο και το τρέχουμε προς το παρόν μόνοι μας (μιλάμε για μερικές εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης – στη φωτογραφία στο μπλογκ φαίνεται μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι της πανεπιστημιούπολης).
Η εκστρατεία για τη Βίλα πάει πάντως καλά. Το θέμα έχει πάρει αρκετά μεγάλη δημοσιότητα στις εφημερίδες (ο ΣΚΑΙ είχε ρεπορτάζ γι’ αυτό πριν από κάποιο καιρό και ολοσέλιδα άρθρα είχαν η Καθημερινή, η Ελευθεροτυπία, η Athens Voice και νομίζω και το Έθνος). Στις καλά οργανωμένες κινητοποιήσεις για τη Βίλα μαζεύονται συνήθως γύρω στα 200 άτομα (δες και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα για τη βίλα για να πάρεις μια γεύση www.vilazografou.gr) και το θέμα γίνεται όλο και πιο γνωστό στην περιοχή – και όχι μόνο. Στο νομικό σκέλος τώρα, το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) έχει πάρει απόφαση ενάντια στην οικοδόμηση του χώρου (μια πρώτη νίκη) και έχει παραπέμψει το θέμα στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νομίζω πως αν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην μπορέσει να θάψει το θέμα και να βρει ευκαιρία ο Δήμαρχος να αρχίσει τις εργασίες για το εμπορικό κέντρο, το κίνημα για τη βίλα θα κερδίσει.

Ελένη από Ζωγράφου