Σελίδες

15/11/07

Ελληνικό: πάρκο υψηλού πρασίνου, ή πολυτελές προάστιο;

Μετά την απομάκρυνση του πρώην αεροδρομίου από την περιοχή του Ελληνικού, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Αττικής, δέχτηκαν με ανακούφιση τις εξαγγελίες της τότε κυβέρνησης για τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου, στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου. Η έκταση 5.300 στρεμμάτων στο Ελληνικό (http://www.minenv.gr, Συνέντευξη Τύπου Σουφλιά 8/6/2006.) θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για όλο το λεκανοπέδιο(1).

Ωστόσο φάνηκε από νωρίς ότι οι εξαγγελίες αυτές δεν ήταν και τόσο ειλικρινείς...

1η περίοδος εκπτώσεων:

Με την πρώτη ευκαιρία,
- 1000 στρέμματα περίπου οικοδομήθηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων(2) (σήμερα το μεγαλύτερο μέρος τους έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες και ΠΑΕ προς εκμετάλλευση)(3).
- και 170 στρέμματα ακόμα, δόθηκαν προς εκμετάλλευση στα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα»(4)
Κάπως έτσι λοιπόν μπήκαν οι βάσεις για την εμπορική εκμετάλλευση του πάρκου...

2η περίοδος εκπτώσεων:

Σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει να δώσει προς οικοδόμηση 1000 ακόμα στρέμματα από το πάρκο (για πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά και συνεδριακά κέντρα κοκ)! (Συν. Τύπου Σουφλιά, 8/6/2006).
Η δικαιολογία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά είναι ότι η πώληση 1000 στρεμμάτων θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα για την δημιουργία και τη συντήρηση του υπόλοιπου χώρου του Ελληνικού, ως χώρου πρασίνου.

Η χρηματοδότηση του πάρκου

Στην πραγματικότητα λέει ψέματα.
Η χρηματοδότηση του πάρκου μπορεί να προέλθει από τα κονδύλια του ΄Δ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, στο οποίο έχουν δεσμευτεί 4,3δις ευρώ, ενώ το κόστος του πάρκου ανέρχεται μόλις στα 500-600 εκ. ευρώ
(5). Σε ερώτημα μάλιστα του Ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού, η ΕΕ απάντησε ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει μέχρι και το 85% του έργου!

Ο Γ. Σουφλιάς στο παραπάνω επιχείρημα απαντά ότι αν το πάρκο ενταχθεί στο Δ ΚΠΣ, θα πρέπει να αφαιρεθούν από αυτό άλλα περιβαλλοντικά έργα, και ότι από την αξιοποίηση των 1000 στρεμμάτων, θα περισσέψουν λεφτά για τη δημιουργία ενός «ταμείου πρασίνου» που θα χρηματοδοτήσει άλλα περιβαλλοντικά έργα στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. (http://www.minenv.gr, Συν. Τύπου Σουφλιά 2/8/2007)

Έχουμε κάθε λόγο να αμφιβάλλουμε για τα επιχειρήματα του κυρίου Σουφλιά.

Κατ’ αρχήν μέχρι σήμερα τα κονδύλια από την Ε.Ε. ποτέ δεν έχουν απορροφηθεί πλήρως! Για παράδειγμα 14 μήνες πριν από τη λήξη του Γ ΚΠΣ 40% των κονδυλίων δεν είχε αξιοποιηθεί! 6 και μέρος τους μάλιστα επιστράφηκε στην Ε.Ε.

Όσο για τα άλλα «περιβαλλοντικά έργα» που θα χρηματοδοτήσει το «ταμείο πρασίνου» του Ελληνικού, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποια είναι αυτά, αφού ήδη ξεπουλάνε σε ιδιώτες, τσιμεντοποιούν ή στην καλύτερη περίπτωση αφήνουν στη μοίρα τους: 4.500 στρέμματα που προβλεπόταν για πάρκο στο Γουδί, το Άλσος Ριζάρη, τον Ελαιώνα, το περιβαλλοντικό πάρκο Τρίτση και πολλά ακόμα.

Τι απομένει για πάρκο;

Αν αφαιρέσουμε από τα 5.300 στρέμματα του Ελληνικού τα τμήματα που έχουν ήδη οικοδομηθεί και αυτά που σχεδιάζεται να οικοδομηθούν... μένουν περίπου 2000 στρέμματα κοινόχρηστος χώρος πρασίνου...ή περίπου πρασίνου.

Και λέμε «περίπου πρασίνου» καθώς στις μακέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ βλέπουμε να προβλέπονται μέσα στο πάρκο πλατφόρμες για «θεματικά πάρκα» και εκθέσεις, 17 υπαίθρια πάρκινγκ, δρόμοι κυκλοφορίας ΙΧ, κοκ. (βλ. ιστοσελίδα ΠΕΧΩΔΕ: http://www.minenv.gr).

Η εικόνα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι αρκετά καθαρή: αυτό που σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν είναι το «μεγαλύτερο πάρκο στην Ευρώπη» (Συν. Τύπου Σουφλιά, 8/6/2006), αλλά ένα πολυτελές προάστιο, με αρκετό πράσινο, μια «νότια Κηφισιά». Η οικοδόμηση των 1000 στρεμμάτων δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών του λεκανοπεδίου, αλλά τα συμφέροντα των διάφορων κατασκευαστικών εταιριών και επιχειρήσεων.

Ακόμα όμως και τα τμήματα που σήμερα μένουν για πράσινο, αύριο μπορεί να γίνουν τσιμέντο, καθώς: «Το Πάρκο του Ελληνικού έχει σχεδιαστεί με υψηλό βαθμό ευελιξίας και ευμεταβλητότητας έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε ... μελλοντικές προτάσεις». (Συν. Τύπου Σουφλιά, 2/8/2007).

Μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, μετά την καταστροφή της Πάρνηθας (που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα και την ποιότητα του αέρα του λεκανοπεδίου) κάθε στρέμμα πρασίνου είναι πολύτιμο και η τσιμεντοποίησή του, ισοδυναμεί με έγκλημα.

Γι’ αυτό διεκδικούμε:

- Τέρμα στα ψέματα και την κοροϊδία.
- Άμεσο σταμάτημα της τσιμεντοποίησης, της ιδιωτικοποίησης και της εμπορικής εκμετάλλευσης των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου στο Ελληνικό. Δημιουργία πραγματικού πάρκου υψηλού πρασίνου στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού
- Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του πάρκου για τους κατοίκους της περιοχής.
- Συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα καλέσουν για το θέμα του πάρκου ο δήμος Ελληνικού και οι γειτονικοί δήμοι.

1 Πρόσφατα, με διάφορες μαθηματικές αλχημείες ο Γ. Σουφλιάς ανέβασε την έκταση του Πάρκου στο Ελληνικό στα 6500 περίπου στρέμματα. Πρόσθεσε στο πάρκο το γήπεδο του Γκολφ της Γλυφάδας (500 στρέμματα), το οποίο όμως είναι ιδιωτική έκταση καθώς και 700 στρέμματα που θα προκύψουν από την υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος.
2 Γήπεδα μπάσκετ, ξηφασκίας, μπέϊζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, κανόε-καγιάκ, σλάλομ, ολυμπιακό κέντρο ιστιοπλοίας. Βλ. http://www.olympicproperties.gr
3,4,5,6 Ελευθεροτυπία 21/10/2007 & 22/10/2007 και www.capital.gr 2/8/2007



Προκήρυξη της GreenAttack Ταύρου - Καλλιθέας



Δεν υπάρχουν σχόλια: