Σελίδες

14/5/11

Πυρκαγιές στη Βρετανία:

Οι περικοπές οδηγούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε διάλυση, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι! 

Μετά από ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας κύμα ξηρασίας κατά τη διάρκεια της Άνοιξης, η Βρετανία τις τελευταίες μέρες βρέθηκε αντιμέτωπη με εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της. Ακολουθούν αποσπάσματα της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, που εξηγεί ότι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τις περικοπές στις δαπάνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αποτελούν ένα σημαντικό κίνδυνο, τόσο για την ασφάλεια των πυροσβεστών, όσο και για τα δάση της χώρας. 

Το πρόσφατο κύμα δασικών πυρκαγιών σε μεγάλες εκτάσεις της χώρας ανέδειξε τον κίνδυνο στον οποίο οδηγούν οι περικοπές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που προωθούνται από την κυβέρνηση τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός και το μέγεθος των πυρκαγιών συχνά απαιτούν την συνεχόμενη, (πολλές φορές για αρκετές μέρες, ή ακόμη και εβδομάδες) παρουσία και δράση εκατοντάδων πυροσβεστών και επαρκούς εξοπλισμού, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο.
Η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες πυρόσβεσης και διάσωσης λόγω των κλιματικών αλλαγών, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δασικές πυρκαγιές του 2003 και του 2006. Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε επίσης αντιμετωπίσει μεγάλες πλημμύρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καταστάσεις που διήρκεσαν για εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι πλέον δεδομένες και συνεχιζόμενες. Η Ομοσπονδία απαιτεί να πάρει απάντηση από την κυβέρνηση, στο ερώτημα πως θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που ήδη λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό μετά από συνεχείς περικοπές, που αγγίζουν το 25% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Συνδικάτου των Πυροσβεστών, Matt Wrack, 
«Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες έχουν δημιουργήσει τις τέλειες συνθήκες για τη δραματική αύξηση των δασικών πυρκαγιών. Αυτά τα γεγονότα υποχρεώνουν εκατοντάδες πυροσβέστες να δουλεύουν ασταμάτητα για μέρες. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν 15 ώρες χωρίς διάλειμμα, κάτω από απελπιστικές συνθήκες, που πολύ απέχουν από το να θεωρηθούν έστω και στοιχειωδώς ασφαλείς. Απλά δουλεύουν μέχρι εξάντλησης για να προστατέψουν τον πληθυσμό των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αντιμετωπίσει τεράστιο αριθμό συμβάντων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Το 2003 είχαμε 152.700 πυρκαγιές σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Το 2004 και το 2005 αντιμετωπίσαμε σοβαρές πλημμύρες, ενώ το 2006 είχαμε 93.500 δασικές πυρκαγιές, που επίσης ακολουθήθηκαν από πλημμύρες τον επόμενο χειμώνα, αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να δουλεύουν ασταμάτητα μέχρι τελικής πτώσης». 

10/5/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: