Σελίδες

23/5/11

Χωματερή Ταγαράδων: Ένα πάρκο για ξεκάρφωμα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» στην πρώην χωματερή των Ταγαράδων στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα έργα αποκατάστασης συνολικού κόστους περίπου 17,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο σύμφωνα με την εφημερίδα είναι να «αποκατασταθούν περιοχές συνολικής έκτασης 174 στρεμμάτων και δύο λίμνες συγκέντρωσης στραγγισμάτων, έκτασης 34 στρεμμάτων», ενώ «θα δημιουργηθεί ένα πάρκο 800 στρεμμάτων με 100.000 δέντρα τουλάχιστον».

Μα αυτό είναι υπέροχο, θα μπορούσε να πει κανείς. Ο πολιτισμός έρχεται! Χωματερές κλείνουν και στη θέση τους εμφανίζονται πάρκα! Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτή την καταπληκτική ιδέα; Δυστυχώς θα μπορούσε. Και αυτό γιατί πέρα από το πάρκο των 800 στρεμμάτων με τα τουλάχιστον 100.000 δέντρα στην περιοχή σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και κάτι ακόμα: ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που θα δέχεται τα σκουπίδια από δέκα γειτονικούς δήμους και το 40% των απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, σε απόσταση μόλις 6 χιλιομέτρων από την πρώην χωματερή και αυριανή «ανάσα» για την περιοχή.

Τι σημαίνει εργοστάσιο καύσης;

Η καύση απορριμμάτων απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους ρύπους, όπως διοξίνες, φουράνια, αιωρούμενα μικροσωματίδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα, κ.α. Παράλληλα δημιουργεί τεράστιες ποσότητες τέφρας με μεγάλες συγκεντρώσεις εξαιρετικά τοξικών βαρέων μετάλλων, η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να τύχει ασφαλούς διαχείρισης.

Και τι ακριβώς θα καίγεται;

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που έχει εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία της μονάδας, το εργοστάσιο θα έχει «μέγιστη δυναμικότητα 350.000 τόνων» και θα δέχεται «αστικά απορρίμματα, καθώς και τα προσομοιάζοντα σε αυτά». Η απόφαση έχει υπογραφεί από τέσσερα υπουργεία, ανάμεσα στα οποία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τι μπορεί όμως να «μοιάζει» με τα αστικά σκουπίδια και άρα να καταλήγει (ως καύσιμη ύλη;) στη μονάδα που σχεδιάζεται; Ανάμεσα στα υπόλοιπα, το εργοστάσιο θα δέχεται σύμφωνα με την ΚΥΑ «δημοτικά απόβλητα» αλλά και «απόβλητα από εμπορικές δραστηριότητες, βιομηχανίες και ιδρύματα». Έχουμε επομένως μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την υπογραφή της υπουργού Περιβάλλοντος, που θεωρεί τα αστικά σκουπίδια «παρόμοια» με τα βιομηχανικά απόβλητα.

Ανάμεσα στα παραπάνω αναφέρονται συγκεκριμένα: φάρμακα, μπαταρίες και συσσωρευτές, απόβλητα από τον καθαρισμό λυμάτων, απόβλητα από την παραγωγή και την κατεργασία πολτού, χαρτιού και χαρτονιών, κ.α. Βέβαια, η ΚΥΑ δεν διευκρινίζει αν όλα τα παραπάνω βιομηχανικά και άλλα απόβλητα που «μοιάζουν» με αστικά σκουπίδια θα καίγονται ή θα θάβονται. Ωστόσο, από τη στιγμή που το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω είναι «παρόμοια», κατά πάσα πιθανότητα τα προορίζει για τον ίδιο σκοπό: την καύση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάρκο – φάντασμα

Προκειμένου ωστόσο να μην κατηγορηθεί κανείς για έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας, δίπλα σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που θα ρυπάνει σε τεράστια ακτίνα γύρω του το έδαφος, τον αέρα και τους υπόγειους υδροφορείς, θα έχουμε ένα ωραιότατο πάρκο που θα ... καθαρίζει την ατμόσφαιρα! Το σίγουρο είναι ότι 100.000 δέντρα (ακόμη κι αν καταφέρουν να αναπτυχθούν πάνω σε μια πρώην χωματερή και δίπλα σε ένα εργοστάσιο καύσης), δεν είναι αρκετά για να «ξεπλύνουν» την τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση και τους ανυπολόγιστους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία που θα προκύψουν από την εγκατάσταση.

Η κυβέρνηση πάντως σίγουρα τα θεωρεί αρκετά για να κρύψουν το τέρας, τη λειτουργία του οποίου έχει αδειοδοτήσει. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν σε αυτό το πάρκο θα βγάζατε βόλτα το σκύλο σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: