Σελίδες

2/5/11

ΔΑSOS

Στην εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας για τα δάση...

... απαντάμε με δράση!

Συμμετέχουμε στους Εθελοντές Δασοπροστασίας

Περιφρουρούμε τα δάση μας!

Τα τελευταία χρόνια, κάθε καλοκαίρι, τεράστιες δασικές εκτάσεις καταστρέφονται από πυρκαγιές. Την τελευταία δεκαετία κάηκαν συνολικά πάνω από 5.000.000 στρέμματα δασικής έκτασης, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταστράφηκε μέσα στα τελευταία 4 χρόνια:

• 2.000.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν το 2007

• 290.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν το 2008

• 310.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν το 2009 μέσα σε 3 μέρες

• 62.500 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν το 2010

Όσο για τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, το μόνο που έκαναν πραγματικά καλά, ήταν να εφευρίσκουν τις πιο απίθανες δικαιολογίες για την ανεπάρκειά τους. Άλλοτε ασύμμετρες απειλές, άλλοτε ο “στρατηγός άνεμος” κ.α. ήταν οι «υπεύθυνοι» των καταστροφών...

Στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να μην έχουμε τέτοιες καταστροφές όταν όλα τα τελευταία χρόνια πυροσβεστική και δασική υπηρεσία συστηματικά υποχρηματοδοτούνται και απαξιώνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις!

• το 40% των θέσεων στην Πυροσβεστική είναι κενές.

• το 55% των θέσεων των δασοφυλάκων της Δασικής Υπηρεσίας είναι κενές

• δεν δίνονται επαρκή κονδύλια για την αγορά και τη συντήρηση πυροσβεστικών οχημάτων, αεροπλάνων και λοιπών μέσων. Τα τελευταία 10 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ξόδεψαν 96,9 δις για όπλα αλλά μόνο 300 εκ. για πυροσβεστικό εξοπλισμό.

• δεν δίνονται επαρκή κονδύλια για τα έργα πρόληψης των πυρκαγιών: δασικοί δρόμοι, δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών κ.α.

Φέτος μάλιστα, οι δαπάνες για την προστασία των δασών μειώνονται ακόμα περισσότερο. Συγκεκριμένα, για το σύνολο των λειτουργικών αναγκών της Πυροσβεστικής θα δοθούν φέτος 45% λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2009 (65.200.000€ αντί για 121.008.569€).

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Την ίδια στιγμή που διεκδικούμε...

… να αυξηθούν οι δαπάνες για τη δασοπροστασία (πρόληψη) και τη δασοπυρόσβεση,

… να καλυφθούν οι κενές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα και τη δασική υπηρεσία, και να γίνουν περισσότερες προσλήψεις,

… να ενισχυθεί και να βελτιωθεί ο εξοπλισμός της πυροσβεστικής


... χρειάζεται να κινηθούμε άμεσα και να συμβάλουμε με κάθε μέσο ώστε να αποτραπεί η επόμενη καταστροφή:

Η GreenAttack καλεί τους κατοίκους, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους των περιοχών γύρω από τον Υμηττό να συμμετέχουμε στους Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής.

Οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής περιφρουρούν τον Υμηττό κάνοντας περιπολίες και βάρδιες σε παρατηρητήρια του βουνού, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό και την αναγγελία της πυρκαγιάς στην Πυροσβεστική και στο κέντρο επιχειρήσεων των εθελοντών.

Για την εκπαίδευση των νέων εθελοντών (αλλά και την επανεκπαίδευση των παλιότερων) οργανώνεται ένα διήμερο “βασικής εκπαίδευσης”.

Ακόμα, οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής συμμετέχουν στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών (στον Υμηττό και αλλού) επικουρώντας την πυροσβεστική - για την εκπαίδευση αυτών των εθελοντών οργανώνεται μια ακόμα εκπαίδευση, μετά από τη “βασική”.

Μπορούμε λοιπόν να συμβάλλουμε στην προστασία, ενός από τα τελευταία δάση της Αττικής, συμμετέχοντας στους Εθελοντές Δασοπροστασίας και ξεκινώντας από τη βασική εκπαίδευση:

Σάββατο 7/5/2011

1:00 μ.μ.

Δημαρχείο Καισαριανής

(Βρυουλων 125)

για το θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης

Κυριακή 8/5/2011

8:30 π.μ.

Στάδιο Μ. Κρητικόπουλος

(Τέρμα Λ. Εθνικής Αντίστασης)

για την πρακτική εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: