Σελίδες

19/11/07

Προκήρυξη για την Αέρια Ρύπανση της GreenAttack Βόλου

Ως πότε θα αναπνέουμε μολυσμένο αέρα;

Όλοι γνωρίζουμε το τεράστιο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Οι πνευμονοπάθειες και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος χτυπάνε «κόκκινο» στην περιοχή, όπως επισημαίνουν και οι γιατροί της πόλης.

Ο σημαντικότερος ρύπος του αέρα είναι τα λεγόμενα αιωρούμενα σωματίδια PM10, που προκαλούνται από τις καύσεις (βιομηχανίες, αυτοκίνητα). Τα σωματίδια αυτά, λόγω του μικρού τους μεγέθους, διεισδύουν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος σε χρόνο-ρεκόρ στον οργανισμό μας και προκαλούν βλάβες σε ζωτικά όργανα (νεφρά, ήπαρ, θυρεοειδή κ.α.), σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό, ακόμη και καρκίνους.

Οι τιμές των μικροσωματιδίων αυτών έχουν φτάσει τα ύψη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει ως ανώτατη τιμή ασφαλείας τα 50mg/m3. Η τιμή αυτή δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 φορές το χρόνο. Κι όμως, έκθεση της ΔΕΥΑΜΒ για την αέρια ρύπανση μας ενημερώνει ότι τον τελευταίο χρόνο (Σεπτέμβρης 2006- Αύγουστος 2007) η μέγιστη αυτή τιμή ξεπεράστηκε 119 φορές!! Για την ακρίβεια, η μέση τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων για όλο το έτος είναι 51,8 mg/m3.

Άλλοι βασικοί ρύποι είναι το όζον και το βενζόλιο. Και τα δύο προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας (κυρίως αναπνευστικά) και στο περιβάλλον. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της ΔΕΥΑΜΒ, και για τους δύο αυτούς ρύπους καταγράφηκαν επίσης ανησυχητικές τιμές τον τελευταίο χρόνο, σε κάποιους μήνες μάλιστα τιμές επίσης πάνω από τα όρια της νομοθεσίας!

Ποιοί είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά;

- Βιομηχανίες

Ξέρουμε καλά ότι τη βασική ευθύνη για αυτήν την κατάσταση τη φέρουν οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και κυρίως η ΑΓΕΤ.

Το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο (που είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο) μολύνει αλόγιστα τον αέρα χωρίς να λαμβάνει τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος:

- Ενώ το φυσικό αέριο έχει φτάσει στην πόρτα της ΑΓΕΤ, η ίδια αρνείται να το χρησιμοποιήσει, και εξακολουθεί να καίει πετ-κοκ (κάρβουνο σε μορφή πολύ ψιλής σκόνης) και μαζούτ, ουσίες που με την καύση τους απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες σωματιδίων PM10 στην ατμόσφαιρα. Κι όλα αυτά για να γλυτώσουν λεφτά! Οι διευθυντές της ΑΓΕΤ έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο γιατί κοστίζει πολύ! (εφημ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ 02/02/07)
- Αρνείται να αντικαταστήσει τα ηλεκτροστατικά φίλτρα παλαιάς τεχνολογίας με τα υβριδικά φίλτρα νέας τεχνολογίας, όπως θα έπρεπε. Ενδεικτικά έχει μεταθέσει την αλλαγή των φίλτρων της για το 2011 (εφημ. ΘΕΣΣΑΛΙΑ 02/10/07).

- Εμπορικό Λιμάνι

Πολύ σημαντικό ρόλο στην αέρια ρύπανση παίζουν και οι δραστηριότητες του εμπορικού λιμανιού της πόλης. Εκεί διακινούνται καθημερινά τόνοι σκραπ (παλιοσίδερα), πετ-κοκ, λιπασμάτων, και άλλων υλικών, πολλά από τα οποία είναι ακόμη και καρκινογόνα. Όμως τα προϊόντα αυτά μεταφέρονται χύμα, και όχι συσκευασμένα όπως θα έπρεπε, ενώ το λιμάνι καθαρίζεται μόνο κατόπιν πιέσεων από τους κατοίκους. Σαν αποτέλεσμα σχεδόν καθημερινά ένα σύννεφο σκόνης σηκώνεται και καλύπτει ολόκληρη την περιοχή (συνοικία Παλιού Λιμεναρχείου). Ο τραγικός απολογισμός από αυτή την κατάσταση είναι 43 θάνατοι από καρκίνο στην συγκεκριμένη μόνο συνοικία τα τελευταία 10 χρόνια και άλλοι 10 σε εξέλιξη!

- Κυκλοφοριακό

Πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην αέρια ρύπανση έχει βέβαια και το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ο περιφερειακός δρόμος, που θα αποσυμφόριζε το κέντρο από την κίνηση και θα χρησιμοποιούνταν για να περνάνε τα μεγάλα φορτηγά, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί! Ακόμη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αρκετά ακριβά και πιο αργά σε σχέση με τα Ι.Χ. και δεν εξυπηρετούν όλες τις γειτονιές, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι μέσα στην πόλη. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες να προτιμούν τη χρήση των Ι.Χ.

Οι ευθύνες της τοπικής εξουσίας

Οι ευθύνες των τοπικών αρχών και συγκεκριμένα της Νομαρχίας, που θεωρείται αρμόδια για την προστασία του περιβάλλοντος και την επίβλεψη της τήρησης της νομοθεσίας από τις βιομηχανίες, είναι τεράστιες. Η Νομαρχία δεν έχει κάνει τίποτα το ουσιαστικό για να λυθεί το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης.

Αν η Νομαρχία ήθελε πράγματι να λύσει το πρόβλημα θα έπρεπε:

- να έχει θέσει εδώ και καιρό σε λειτουργία ένα οργανωμένο δίκτυο με σταθμούς μέτρησης των τιμών των ρύπων.
- να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στις βιομηχανίες και το λιμάνι για τις δραστηριότητές τους και να τους αναγκάζει να τηρούν την περιβαλλοντική νομοθεσία επιβάλλοντας σκληρά πρόστιμα. Κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε. Χαρακτηριστικά όταν πέρσι το Φλεβάρη αποδείχτηκε ότι η ΑΓΕΤ έκαιγε τη διπλάσια ποσότητα πετ-κοκ από αυτή που επιτρέπονταν (200,000 τόνους αντί για 100,000) η Νομαρχία της επέβαλε το γελοίο πρόστιμων των 14,000 ευρώ! Αυτό ήταν επιβράβευση της παρανομίας και όχι ποινή!
- να επιβάλλει την κλειστή συσκευασία σε όλα τα προϊόντα που διακινούνται στο λιμάνι.
- να πάρει μέτρα ουσιαστικά, και όχι αποσπασματικά, για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού.

Την ίδια ακριβώς στάση για το θέμα κρατά και η κεντρική εξουσία: πλήρης σιωπή για το πρόβλημα, απόκρυψη των υπεύθυνων και αδιαφορία. Χαρακτηριστικά, όταν τον Μάρτη του 2007 το ζήτημα της αερορύπανσης απασχολούσε έντονα στην επικαιρότητα, ο τότε υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης, είχε δηλώσει με θράσος ότι για την αέρια ρύπανση φταίει…η Σαχάρα!

Φτάνει Πιά!

Η κατάσταση πραγματικά δεν πάει άλλο! Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να αναπνέουμε μολυσμένο αέρα, παίζοντας κορώνα-γράμματα την υγεία μας, επειδή λιμάνι και βιομηχανίες αρνούνται να ξοδέψουν λεφτά να προστατεύσουν το περιβάλλον, κι επειδή η Νομαρχία αρνείται να τους αναγκάσει να τηρήσουν τη νομοθεσία.

Διεκδικούμε:

- Να εγκατασταθούν άμεσα σε πολλά σημεία της πόλης σταθμοί μέτρησης όλων των αέριων ρύπων και τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται σε καθημερινή βάση.

- Την ευθύνη της παρακολούθησης της αερορύπανσης να έχει επιτροπή αποτελούμενη από: πανεπιστημιακούς καθηγητές (μηχανολόγους, γιατρούς κλπ), εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκπροσώπους των εργαζομένων της περιοχής (Εργατικό Κέντρο, σωματεία της ΑΓΕΤ και των λιμενεργατών), εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

- Η ΑΓΕΤ να σταματήσει τώρα να καίει κάρβουνο και μαζούτ, και να αρχίσει να καίει φυσικό αέριο
- Η ΑΓΕΤ να βάλει άμεσα φίλτρα υψηλής τεχνολογίας (υβριδικά).
- Η Νομαρχία να κάνει τακτικούς ελέγχους σε όλες τις βιομηχανίες να τις υποχρεώνει να τηρούν όλα τα απαραίτητα περιβαλλοντικά μέτρα

- Η Νομαρχία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις δραστηριότητες του λιμανιού πρώτα και κύρια την απαγόρευση της χύδην φορτοεκφόρτωσης, την επιβολή κλειστών συσκευασιών για όλα τα προϊόντα

- Φτηνές και γρήγορες αστικές συγκοινωνίες, ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων σε όλο τον ιστό της πόλης, άμεση αποπεράτωση του περιφερειακού δρόμου, για να δοθούν λύσεις στο κυκλοφοριακό.

- Δημιουργία ανοιχτών χώρων πρασίνου στο εσωτερικό της πόλης, οι οποίοι συγκρατούν τους αέριους ρύπους

Το καθαρό περιβάλλον είναι δικαίωμά μας!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

GreenAttack Βόλου: εκστρατεία για την αέρια ρύπανση

Η περιβαλλοντική οργάνωση GreenAttack στο Βόλο έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες ενημερωτική εκστρατεία για το ζήτημα της αέριας ρύπανσης στην περιοχή.

Στα πλαίσια της εκστρατείας γίνεται μοίρασμα ενημερωτικών φυλλαδίων και συλλογή υπογραφών από τον κόσμο που συμφωνεί ότι το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό και ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης από τη Νομαρχία, τις βιομηχανίες, το λιμάνι και κάθε υπεύθυνο φορέα.

Στην πρώτη ενημερωτική εξόρμηση που έγινε την Πέμπτη 22 Νοέμβρη τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά καλά: μοιράστηκαν εκατοντάδες φυλλάδια και μαζεύτηκαν- σε μιάμιση περίπου ώρα- 90 περίπου υπογραφές. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, πράγμα που μας υπενθυμίζει πως οι πολίτες του Βόλου θεωρούν το ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό.
Τις επόμενες μέρες θα γίνουν κι άλλες ενημερωτικές εξορμήσεις και μάζεμα επιπλέον υπογραφών, καθώς και αφισοκόλληση μέσα στην πόλη με αφίσα για το ζήτημα.

Η ανταπόκριση του κόσμου στην πρώτη ενημερωτική εξόρμηση μας γεμίζει με αισιοδοξία ότι η εκστρατεία μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στο μέλλον.

Συνοικία Παλιού Λιμεναρχείου: νέα κινητοποίηση για τη μόλυνση που προκαλεί το εμπορικό λιμάνι

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής του Παλιού Λιμεναρχείου (συνοικία στα Παλαιά Βόλου που πεθαίνει καθημερινά από τη μόλυνση που προκαλεί το εμπορικό λιμάνι εκεί) ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση τις επόμενες εβδομάδες.

Τις επόμενες μέρες θα γίνει συνέλευση των κατοίκων, η οποία θα αποφασίσει ποια μέρα θα προβεί σε αποκλεισμό του εμπορικού λιμανιού προς ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η GreenAttack παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές από κοντά, στηρίζει τους κατοίκους του Παλιού Λιμεναρχείου σε αυτόν τους τον αγώνα, και θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση που θα γίνει.

Jack Nicholson είπε...

Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ως δικαιολογία ότι αυτό είναι παρέμβαση στο Σύνταγμα της Χώρας
βλέπε Άρθρο 24, περί 'δασικών εκτάσεων και δασών' !!...

Εκτός, αυτού, προχτές οι ειδήσεις ακόμα και των κρατικών καναλιών - αναφέραν οτι 2.000 και πλέον στρέμματα στη Ζαχάρω 'παραχωρήθηκαν για ήπια τουριστική ανάπτυξη' σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα

Οφείλουμε να δείξουμε σε όλα τα κόμματα οτι δεν είμαστε σύμφωνοι και οτι δεν αδιαφορούμε: υπογράψτε το petition για την προστασία των δασών. Οι τωρινές 80.000 υπογραφές είναι πάρα πολύ λίγες - οφείλουμε να τις κάνουμε 2.000.000 , αφού η αίτηση αυτή θα σταλεί στη Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στον ΟΗΕ.



Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ!

www.petitiononline.com/forestgr/

Ανώνυμος είπε...

Μια πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας (ΝΑΜ)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Η αέρια ΡΥΠΑΝΣΗ είναι ΥΠΟΘΕΣΗ όλων μας
ΔΕΥΤΕΡΑ 7/4/08
Όλοι οι τοπικοί φορείς ενώνουμε τις φωνές μας για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της αέριας ρύπανσης που αποτελεί έναν περιβαλλοντικό «βραχνά» για την περιοχή μας. Επειδή η αντοχή και η ανοχή της τοπικής κοινωνίας έχουν προ πολλού εξαντληθεί, αποφασίζουμε να συντονίσουμε τις παρεμβάσεις μας και να υιοθετήσουμε μια κοινή βάση διεκδίκησης απέναντι στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στόχος μας είναι να ληφθούν χωρίς άλλη χρονοτριβή τα απαιτούμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Οι διεκδικήσεις μας περιλαμβάνουν:
1. Έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αέρια ρύπανση.
2. Έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εργοστασίου της ΑΓΕΤ.
3. Έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Λιμένα Βόλου.
4. Έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ».
5. Αναβάθμιση του δικτύου μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Περιφέρεια και εγκατάσταση νέου σταθμού μέτρησης ειδικά για την κυκλοφοριακή ρύπανση.
6. Εκπόνηση, με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, ανά δύο έτη, μελέτης, για να εκτιμηθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής Βόλου – Αγριάς από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ.
7. Ολοκλήρωση σε έξι μήνες από σήμερα του πρώτου τμήματος του Περιφερειακού από Λαρίσης μέχρι Αγριά.
Απευθυνόμαστε πάνω απ’ όλα στους πολίτες της Μαγνησίας. Τους ζητούμε να ευαισθητοποιηθούν, να αντιδράσουν στην απάθεια και την αδράνεια των υπευθύνων και να στηρίξουν ενεργά τις διεκδικήσεις μας.
Ενέργειες Αυτοδιοίκησης
α) Βραχυπρόθεσμες
* Ενθάρρυνση χρήσης φυσικού αερίου σε δημοτικά κτίρια και σχολεία, καθώς και λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης.* Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό.* Πράσινο στα σχολεία.* Έλεγχοι τήρησης ΜΠΕ μεγάλων έργων, βιομηχανιών και επιβολή προστίμων.* Έλεγχοι οχημάτων και κεντρικών θερμάνσεων.* Μέτρα διαχείρισης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης.* Πράσινο στις ταράτσες.* Συνεχής ανακοίνωση μέτρησης ρύπων από κυκλοφορία (εβδομαδιαία δελτία).
β) Μεσοπρόθεσμες
* Χωροταξική συγκέντρωση δημοσίων υπηρεσιών.* Βιοκλιματικά δημόσια κτίρια.* Πεζοδρόμηση κέντρου.* Λειτουργία Τραμ.
Συντονιστική Επιτροπή Κινητοποιήσεων:
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, Δήμος Βόλου, Δήμος Νέας Ιωνίας, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.
Συμμετοχή φορέων:
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εργατικό Κέντρο Βόλου, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Νομού Μαγνησίας, ΤΕΕ Παράρτημα Μαγνησίας, Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, Σύλλογος Εργαζομένων Ν.Α.Μ., ΕΠΣΘ, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Μαγνησίας, Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργειών Αυτοκινήτων & Μοτοσικλετιστών Νομού Μαγνησίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, Εξωραϊστικός Σύλλογος Παλιού Λιμεναρχείου, Σύλλογος Τραπεζοϋπαλλήλων Νομού Μαγνησίας, Σταθμός προστασίας Άγριων Ζώων και Πουλιών Νέας Ιωνίας, Σύλλογος Γερμανόφωνων Καθηγητών Βόλου, Οικολόγοι Πράσινοι, Σύλλογος Γονέων Παιδιών με καρκίνο «ΠΙΣΤΗ», Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας, Σύλλογος Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Μαγνησίας, Σύνδεσμος Χημικών Θεσσαλίας, Σύλλογος Σιδηροδρομικών, Φίλοι του Κραυσίδωνα, Ομοσπονδία Γονέων.
Πορεία διαμαρτυρίας
Δευτέρα 7 Απριλίου 2008 και ώρα 12:00 μ.μ.
Από πλατεία Ελευθερίας προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Κτίριο Παπαστράτου – Παραλία Βόλου
Δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των πολιτών (Παραλία – Κτίριο Παπαστράτου)
* Ενημέρωση πολιτών και μαθητών από στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ν.Α.Μ., των Διευθύνσεων Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου και Νέας Ιωνίας.
* Διανομή έντυπου υλικού από εθελοντές και διευκολυντές πόλης σε οδηγούς.
* Διεξαγωγή έκτακτων ελέγχων από τα συνεργεία ελέγχου καυσαερίων της Ν.Α.Μ.
* Δωρεάν έκδοση Κάρτας Καυσαερίων από συνεργεία αυτοκινήτων (προσφορά του ΣΙΣΑΜ), μετά από υπόδειξη των συνεργείων ελέγχου.
* Διαβροχή δρόμων
Κυψέλες ενημέρωσης των τοπικών φορέων της Μαγνησίας
Παραλία – Κτίριο Παπαστράτου
Οι κυψέλες ενημέρωσης θα διαμορφωθούν σε ειδικό περίπτερο στην παραλία του Βόλου σε ειδικά stands που θα τοποθετηθούν στο χώρο με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, ΜΚΟ, συλλόγων και εθελοντικών οργανώσεων.
Παιδί - Περιβάλλον
Διαγωνισμός καλύτερης «οικολογικής» ζωγραφιάς με θέμα «Αέρια Ρύπανση – διώξτε το τέρας από την πόλη μας» για μαθητές Δημοτικών Σχολείων.
Προβολές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Προβολή του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Μια ενοχλητική αλήθεια», πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αμφιθέατρο Γιάννης Κορδάτος ώρα 19:00 μ.μ.)
Εκπομπές Ενημέρωσης από τα τοπικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα
Από την ενημέρωση στην ενεργό συμμετοχή
Ζωντανές εκπομπές τοπικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.
Τα τοπικά Μ.Μ.Ε. θα παρουσιάσουν ειδικό πρόγραμμα για την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στα προβλήματα της αέριας ρύπανσης με την συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, συλλόγων, τοπικών φορέων και πανεπιστημιακών.
Συμμετέχουν:
1. Ιατρικός Σύλλογος Βόλου ( Αλέκος Δούρος, Λεωνίδας Μαυρογιάννης, Μάνθος Δραμιτινός). Επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης στην υγεία.
2. Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία (Κ. Βολιώτης: Περιβαλλοντικές Οργανώσεις & Αέρια Ρύπανση)
3. Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Μαγνησίας (ΔΙΚΕΟΜΑ) (κ. Κώστας Λαγός: Εθελοντισμός & Περιβάλλον)
4. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας (Νικόλαος Ντίτορας: Αέρια Ρύπανση & Ν.Α.Μ., Ευδοκία Αδαμάκη: Μεταφορές & Περιβάλλον).
5. Εργατικό Κέντρο: Πρόεδρος κ. Τασιός Ηλίας
6. ΑΔΕΔΥ: Πρόεδρος κ. Κουτσούκος Δημήτριος
7. Δήμος Βόλου (Απόστολος Φοινικόπουλος: Περιβάλλον & Αέρια Ρύπανση - Ως μέλος της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου, Χαράλαμπος Σκυργιάννης: Ρύπανση από αυτοκίνητο – Αέρια Ρύπανση & Κυκλοφοριακό)
8. Δήμος Ν. Ιωνίας (Χρυσούλα Βαϊου Γουσοπούλου: Περιβάλλον & Αέρια Ρύπανση)
9. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Αντπρ. Γουργουλιάνης Κωνσταντίνος Νίκος Δαλέζιος, Νικόλαος Ανδρίτσος,)
10. Γεώργιος Κουμπαρέλος, περιβαλλοντολόγος (Αέρια Ρύπανση)
11. ΕΠΣΘ: Πρόεδρος Πέτρος Μπατζιάκας (Επιβάρυνση αθλητών από αέρια ρύπανση.
12. Εκπρόσωπος ΓΕΩΤΕΕ: Σκόρδας Κωνσταντίνος (Επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης στα οικοσυστήματα & το περιβάλλον)
13. Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου (Γαϊτάνης Λάζαρος: Νομικά ζητήματα για το περιβάλλον – Συνήγορος του Πολίτη)
14. Ένωση Ελλήνων Χημικών: Πρόεδρος Αριστοτέλης Καρλής
15. Εμπορικός Σύλλογος Βόλου (Μαγαλιός Αλέξανδρος: Περιβάλλον & Εμπορικοί Σύλλογοι)
16. ΣΙΣΑΜ (Ευαγγέλου Χρήστος: Αέρια ρύπανση & αυτοκίνητο)
17. Εκπρόσωπος Συλλόγου Παλιού Λιμεναρχείου. (Μουκαντάσης Πέτρος: Αέρια Ρύπανση – Λιμάνι & Οικισμός)
Ηλεκτρονική διαμαρτυρία
Αποστολή e-mail - διαμαρτυρίας από τους πολίτες της Μαγνησίας
στο ΥΠΕΧΩΔΕ από εδικό Mail Stand της ΝΑΜ
Οι πολίτες της Μαγνησίας στέλνουν γρήγορα και απλά το δικό τους ηλεκτρονικό μήνυμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω των τερματικών που θα εγκατασταθούν στην παραλία (hot spot – Ασύρματο Internet) με την βοήθεια των εθελοντών του προγράμματος Ευρυζωνικότητας της ΝΑΜ.
Ηλεκτρονική διαμαρτυρία μέσω blog – Ηλεκτρονική κονκάρδα
Πρόσκληση σε όλους του bloggers να αναρτήσουν την ηλεκτρονική κονκάρδα στα ιστολόγια τους ενάντια στην αέρια ρύπανση και την εκπομπή καυσαερίων των οχημάτων.
Συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων για 2 ώρες
Με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν από 12:00 – 14:00.
Στάση εργασίας από την ΕΛΜΕ για 2 ώρες
Με απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας θα κηρυχτεί στάση εργασίας για 2 ώρες από 12:00 – 14:00.
ΑΔΕΔΥ στάση εργασίας