Σελίδες

9/5/08

ΔAS.O.S.

Να σώσουμε οτιδήποτε, αν σώζεται...

Συμμετέχουμε στους Εθελοντές Δασοπροστασίας
Περιφρουρούμε και Περιπολούμε στα δάση


Ο Υμηττός, ένας από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής, απειλείται κάθε καλοκαίρι με αφανισμό.

H GreenAttack Ζωγράφου καλεί τους φοιτητές και τους κατοίκους των περιοχών γύρω από τον Υμηττό, να συμμετέχουν ενεργά αυτό το καλοκαίρι στην προστασία του Υμηττού.

Πώς;

Οι «εθελοντές δασοπροστασίας Καισαριανής»
οργανώνουν
το Σάββατο και την Κυριακή, 17 & 18 Μαίου
σεμινάρια εκπαίδευσης νέων εθελοντών στη δασοπροστασία.

Οι εθελοντές δασοπροστασίας (στην Καισαριανή υπάρχουν από το 1985), περιφρουρούν τον Υμηττό κάνοντας περιπολίες και βάρδιες σε φυλάκια, από τα μέσα Μάη μέχρι τα μέσα Οκτώβρη (περίοδος που ξεσπούν δασικές πυρκαγιές), με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό και την αναγγελία της φωτιάς στην πυροσβεστική υπηρεσία και την εθελοντική ομάδα δασοπυρόσβεσης της Καισαριανής

Οι βάρδιες είναι τρίωρες και ο καθένας μπορεί να δηλώσει τα ωράρια και τις ημέρες που τον βολεύουν. Ο καθένας μπορεί να κάνει όσες βάρδιες του επιτρέπει ο χρόνος του. Ακόμα και 2-3 βάρδιες μόνο, στο σύνολο της περιόδου Μάης – Οκτώβρης, είναι ευπρόσδεκτες και πολύ χρήσιμες. Αν όμως κάποιος θέλει να έχει τον τιμητικό τίτλο του «εθελοντή δασοπροστασίας» θα πρέπει να κάνει μια 3ωρη βάρδια την εβδομάδα, για την περίοδο Μάης - Οκτώβρης.

Στις περιπολίες και τις βάρδιες στα φυλάκια, μπορεί κάποιος να φέρει και κάποιους φίλους του, για να έχει παρέα, αρκεί βέβαια να μην αποσπαστεί η προσοχή του σε τέτοιο βαθμό που δεν πάρει χαμπάρι μια πιθανή φωτιά.

Είναι σημαντικό όσοι μπορούμε να συμμετέχουμε στην εκπαίδευση και στους «εθελοντές δασοπροστασίας», ώστε να προστατέψουμε ένα από τελευταία δάση της Αττικής που βρίσκεται δίπλα μας.

Το καλοκαίρι που πέρασε, ένα τεράστιο κομμάτι των ελληνικών δασών εξαφανίστηκε. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η κυβέρνηση έχει κάνει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, ώστε το καλοκαίρι που έρχεται … να καεί ότι απέμεινε.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά:

- 4.200 οργανικές θέσεις πυροσβεστών είναι κενές - αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% των προβλεπόμενων θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Περισσότερες από 15 ώρες κάθε μέρα θα αναγκαστούν να δουλεύουν οι πυροσβέστες αυτό το καλοκαίρι.
- Ακόμα δεν έχουν δοθεί τα κονδύλια για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, διάνοιξη δασικών δρόμων, καθαρισμοί δασών, πρόσληψη εποχικού προσωπικού κοκ) στα δασαρχεία και τους Δήμους.
- Μόλις 13 πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair θα σηκώσουν το βάρος της πυρόσβεσης, τα οποία μάλιστα είναι τόσο παλιά, που δεν μπορούν να πετάξουν με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 35 βαθμούς!

Είναι προφανές, ότι αν τους επόμενους μήνες επαναληφθεί η περσινή τραγωδία, η μόνη «ασύμμετρη απειλή» που θα ευθύνεται, θα είναι οι τραγικές ελλείψεις που εξακολουθούν να εντοπίζονται σε κάθε τομέα της προστασίας των δασών.

Την ίδια στιγμή που διεκδικούμε,
- να αυξηθούν άμεσα οι δαπάνες για τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση
- να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα και να γίνουν περισσότερες προσλήψεις
- να βελτιωθεί ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός της πυροσβεστικής,
κλπ
χρειάζεται να κινηθούμε άμεσα και να αποτρέψουμε με κάθε μέσο την επόμενη καταστροφή.

Γι’ αυτό ας συμμετέχουμε όσοι έχουμε τη δυνατότητα στην εκπαίδευση των νέων εθελοντών δασοπροστασίας και στην περιφρούρηση του Υμηττού:
Σάββατο, 17/5
2.00 μ.μ.
Δημαρχείο Καισαριανής,
για το θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης
&
Κυριακή, 18/5
9.00 π.μ.
πάρκο Καισαριανής, («Ξύλινα»),
για το πρακτικό κομμάτι της εκπαίδευσης

greenattack2007@gmail.com
τηλ. Επικοινωνίας GreenAttack
Ζωγράφου: 6932374852 (Ελένη), 6978942123 (Ηλέκτρα)
Κεντρικά: 210 2283019

Δείτε επίσης την ιστοσελίδα των εθελοντών δασοπροστασίας Καισαριανής:
http://www.dasoprostasia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: