Σελίδες

5/5/08

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ

προκήρυξη της GreenAttack Ν. Προαστίων

«...Σε τι κόσμο μπαμπά μ' έχεις φέρει να ζήσω...;», που λέει και το τραγούδι!

Είναι πράγματι απίστευτο:


Σε μια πόλη που ολοένα χάνει τους «πνεύμονες» που διαθέτει, οι ιθύνοντες κρίνουν απαραίτητο να «τσιμεντοποιούν» και τους τελευταίους χώρους που θα μπορούσαν να σώσουν την κατάσταση! ...Μέχρι και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Σταύρος Δήμας φαίνεται να βγάζει τα ίδια συμπεράσματα: «Η απλή λογική επιτάσσει χώρους πρασίνου, ιδιαίτερα σε μια πόλη όπως η Αθήνα» και συνεχίζει κατηγορώντας ευθέως το ΥΠΕΧΩΔΕ: «...Χώροι του Ελληνικού, του Γουδί και του Ελαιώνα πρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι χώροι και να μετατρέπονται σε πράσινο»!

Η περιοχή του Ελαιώνα δεν ξεφεύγει απ' τον κανόνα. Ο δήμαρχος, κος Ν. Κακλαμάνης, στην κυριολεξία χαρίζει στους μεγαλοεργολάβους και τους επιχειρηματίες έναν ακόμα χώρο που ήταν προορισμένος για πράσινο!

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

- Ο Ελαιώνας, αποτελεί έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Μόνο το τμήμα που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων έχει έκταση 2.000 στρέμματα.
- Αυτό το «φιλέτο» πρόκειται να φαγωθεί από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, δυο εμπορικά μεγαθήρια τύπου «The Mall», υπέργεια πάρκινγκ, άλλες εμπορικές χρήσεις, κοκ.
- Το πράσινο που χάνεται ΔΕΝ αντισταθμίζεται σε άλλα σημεία του Ελαιώνα, ΧΑΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του 1995, το μεγαλύτερο μέρος του Ελαιώνα θα μετατρεπόταν σε κοινόχρηστο πάρκο πρασίνου. Στην προκειμένη περίπτωση, το διάταγμα καταπατάται, όπως όλα τα διατάγματα που αφορούν το περιβάλλον, όπως και το άρθρο 24 του Συντάγματος...

Ας μην το ξεχνάμε: το καλοκαίρι που μας πέρασε κάηκε το μεγαλύτερο μέρος της Πάρνηθας και αρκετά τμήματα του Υμηττού...! Σαν αποτέλεσμα η θερμοκρασία της πόλης αναμένεται να αυξηθεί 1-2 βαθμούς στα επόμενα χρόνια, κάνοντας τη ζωή μας κόλαση!

...Δυστυχώς όμως, για μας, το άτυχο ανθρώπινο είδος που ζει και ασφυκτιά στο Αθηναϊκό άστυ, χώροι όπως ο Ελαιώνας που θα μπορούσαν να μας δώσουν μια ανάσα οξυγόνου και δροσιάς, καταπατούνται βίαια, γίνονται βορρά συγκεκριμένων συμφερόντων, αφού οδεύουν εσπευσμένα στην «τσιμεντοποίηση»!

Εμείς θεωρούμε ότι κάθε πολίτης του Λεκανοπεδίου, με τον τρόπο του, οφείλει να συμβάλλει στην αποτροπή της «τσιμεντοποίησης» των ελεύθερων χώρων! Όμως...

Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα!

Ο αγώνας μας για να γίνουν οι χώροι αυτοί εστίες πρασίνου είναι αγώνας ενάντια στις απάνθρωπες πολιτικές των απάνθρωπων κυβερνήσεων, όχι μόνο της τωρινής αλλά και των προηγούμενων, που βάζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, κέρδη και τις μίζες πάνω ακόμα και από το δικαίωμα μας στο οξυγόνο, πάνω από το δικαίωμα μας στη ζωή!

Μόνη μας ελπίδα...

Η ανάπτυξη των κινημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, οι πρωτοβουλίες από τα κάτω, η εμπλοκή του καθενός από μας και όλων μαζί σ' αυτήν την προσπάθεια! Τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα... Δεν έχουμε άλλο χρόνο!!!

Διεκδικούμε:


- Να γίνει ο χώρος του Ελαιώνα κοινόχρηστος χώρος υψηλού πρασίνου!
- Να μην χτιστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο χώρο του Ελαιώνα.
- Να μην δοθεί για εμπορική χρήση κανένα τμήμα του Ελαιώνα, αντιθέτως να απομακρυνθούν όλες οι υπάρχουσες ρυπογόνες βιομηχανίες απ' την περιοχή!
- Να αναδειχθεί η αρχαιολογική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής (κάτω από τον Αθηναϊκό Ελαιώνα, βρίσκεται ένας μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός).

GreenAttack N. Προαστίων

Τηλ. Επικοινωνίας:
Ν. Προάστια 6942841714 (Σάββας) και 6939691505 (Σοφία),
Κεντρικά: 2102283019, 6932374852 (Ελένη)

1η φωτογραφία: Ο Αθηναϊκός Ελαιώνας σήμερα.

2η φωτογραφία: Ο Αθηναϊκός Ελαιώνας όπως θα ήταν σύμφωνα με το ΠΔ του 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια: