Σελίδες

22/1/11

Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω…το εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών

Με πόσους τρόπους πληρώνουμε τις αστικές συγκοινωνίες

Οι αστικές συγκοινωνίες της Αττικής υποτίθεται ότι επιδοτούνται από το κράτος σε ποσοστό 70%.* Τα χρήματα για την επιδότηση αυτή προέρχονται από την φορολογία μας. Μόνο που τα τελευταία 12 χρόνια, τα λεφτά που παίρνουν οι κυβερνήσεις από εμάς για να επιδοτήσουν τις αστικές συγκοινωνίες δεν φτάνουν ποτέ στις αστικές συγκοινωνίες - για την ακρίβεια φτάνει μόνο ένα μικρό ποσοστό.
Εφόσον τα λεφτά της επιδότησης δεν δίνονται, οι αστικές συγκοινωνίες για να καλύψουν τα έξοδά τους (μισθοδοσίες, βενζίνη, συντήρηση κοκ) αναγκάζονται να δανείζονται από τράπεζες με ληστρικά επιτόκια… και να συσσωρεύουν χρέη – κάθε χρόνο πληρώνουν γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ σε τοκοχρεολύσια.

Επίσης, μια σειρά υπουργεία που υπογράφουν συμβάσεις για τη δωρεάν ή με έκπτωση μετακίνηση πολλών κοινωνικών ομάδων, δεν καταβάλλουν το αντίτιμο ή τη διαφορά που προκύπτει από το ισχύον εισιτήριο, όπως οφείλουν. Σήμερα τα χρέη 7 υπουργείων προς τον ΟΑΣΑ φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά που έχουν πάρει τα υπουργεία αυτά για να υπογράψουν τις εν λόγω συμβάσεις, είναι και αυτά χρήματα, επιπρόσθετα στα προηγούμενα, που πήραν από εμάς, μέσω της φορολογίας, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στις συγκοινωνίες.

Τα χρέη που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις στις αστικές συγκοινωνίες καλούμαστε σήμερα να πληρώσουμε εμείς. Εργαζόμενοι και επιβάτες.
Οι εργαζόμενοι με περικοπές στους μισθούς τους, μετατάξεις και απολύσεις.
Οι επιβάτες με άνοδο στην τιμή του εισιτηρίου, αραίωση δρομολογίων και κατάργηση γραμμών.

Με παρόμοιους τρόπους, οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δημιούργησαν τα ελλείμματα και τα χρέη που καλούμαστε σήμερα να πληρώσουμε με περικοπές στους μισθούς μας, αύξηση της φορολογίας – άμεσης και έμμεσης – με απολύσεις, με χτύπημα των συντάξεων, με κατάργηση αναρίθμητων δικαιωμάτων μας.

Φτάνει πια!

Δίνουμε, μέσω της φορολογίας μας, χρήματα για να έχουν οι αστικές συγκοινωνίες φθηνό εισιτήριο και ταχτικά δρομολόγια. Αλλά επειδή αυτά τα λεφτά, τα δικά μας λεφτά, κάποιοι τα τρώνε, τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε πιο ακριβά το εισιτήριο και μάλιστα για χαμηλότερης ποιότητας συγκοινωνιακό έργο. Δεν θα το κάνουμε!

- Αρνούμαστε να πληρώσουμε εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες!

- Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής!
- Φτιάχνουμε επιτροπές άρνησης πληρωμής του εισιτηρίου σε κάθε περιοχή και γειτονιά...
... για να συντονίσουμε τον αγώνα μας.
... για να δημιουργήσουμε ένα μαζικό κίνημα άρνησης πληρωμής.

Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί! Όλοι μαζί όμως μπορούμε να αντισταθούμε!

Πρωτοβουλία για την δημιουργία τοπικών επιτροπών “Δεν Πληρώνω”
Τηλ. Επικοινωνίας: 6932374852, 6978942123, 6937123505, 6973322182
E-mail: greenattack2007@gmail.com, den_plirono_athina@yahoo.gr

*Ο ρόλος των αστικών συγκοινωνιών δεν είναι, ή δεν θα έπρεπε να είναι, η παραγωγή κέρδους. Οι αστικές συγκοινωνίες επιτελούν κοινωνικό έργο, καθώς χρησιμοποιούνται βασικά από χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή βελτιώνουν σε σχέση με τα ΙΧ το σύνολο των μετακινήσεων σε μια πόλη και είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον. Γι’ αυτούς τους λόγους, σ’ όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, επιδοτούνται από το κράτος σε ποσοστό 60% κατά μέσο όρο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://epibates-thess.blogspot.com/

Επιβάτες Θεσσαλονίκης: το ανοιχτό συντονιστικό φορέων, κινήσεων, σωματείων, ενάντια στο χαράτσι κυβέρνησης-ΟΑΣΘ

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
http://el-gr.facebook.com/pages/%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%92%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%A3-%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3/157661724290636