Σελίδες

9/10/07

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην τσιμεντοποίηση της βίλας Ζωγράφου

Πέμπτη 11 Οκτώβρη 19:30, Πλατεία Γαρδένια, Ζωγράφου,
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην τσιμεντοποίηση της βίλας Ζωγράφου

Τι είναι η «βίλα Ζωγράφου»

Το κτήμα Ζωγράφου είναι μια έκταση 20 στρεμμάτων η οποία έχει χαρακτηριστεί και πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας ( ΣτΕ, Ε τμήμα απόφαση 963/2007) ως:
«μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της πόλης», καθώς «εντός του… αναπτύσσεται πλούσια βλάστηση, με αιωνόβια ή μη δέντρα (πεύκα, κυπαρίσσια, φοίνικες κλπ)… έκταση ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους».
Μέσα στο κτήμα Ζωγράφου υπάρχουν 2 βίλες, που χτίστηκαν από την οικογένεια Ζωγράφου το 1910-1920, και οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέες από το ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 10/Δ/19.1.04).

Αποφάσεις απαλλοτρίωσης που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ...

Παρόλο που τόσο το 1974 όσο και το 2003 το σύνολο του κτήματος Ζωγράφου είχε κηρυχθεί απαλλοτριωτέο, δεν έγινε καμιά ουσιαστική ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι η οικογένεια Ζωγράφου (της οποίας μάλιστα οι τίτλοι ιδιοκτησίας πάσχουν) άρχισε να κάνει σχέδια για την «αξιοποίησή» του. Εδώ και χρόνια η οικογένεια Ζωγράφου κάνει μια συστηματική προσπάθεια αποψίλωσης της βλάστησης του κτήματος, ώστε να είναι πιο εύκολη η πώληση και η οικοδόμησή του.

Και αποφάσεις οικοδόμησης

Και φτάνουμε στο σήμερα... όπου το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου παραχώρησε το δικαίωμα στην οικογένεια Ζωγράφου να οικοδομήσει στο χώρο του κτήματος τριώροφο εμπορικό κέντρο! Την ίδια στιγμή ο Δήμος Ζωγράφου προσφέρει το ποσό των 19.400.000 ευρώ για να αγοράσει από την οικογένεια Ζωγράφου την… ταράτσα του εμπορικού κέντρου για να την κάνει, όπως ισχυρίζεται, χώρο πρασίνου για τους δημότες. Επειδή τα 19.400.000 € θα προκύψουν μέσα από δανεισμό, το τελικό ποσό, μαζί με τους τόκους θα φτάσει τα 45.000.000 € και το οποίο θα πληρώνουν δυο γενιές δημοτών. Με δεδομένο δε ότι στις ταράτσες δεν φυτρώνουν πεύκα και κυπαρίσσια, το πολύ να δούμε μια «δημοτική» ταράτσα με γκαζόν και μικρά φυτά…

Εξοργιστική


Η απόφαση για την τσιμεντοποίηση του κτήματος Ζωγράφου είναι εξοργιστική. Ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής χάνεται! Ο Δήμος Ζωγράφου διαθέτει μόλις 97 στρ. πρασίνου από τα 390 στρ. που θα έπρεπε (σύμφωνα με το ΣτΕ). Το κτήμα Ζωγράφου πρέπει να απαλλοτριωθεί από το Δημόσιο υπέρ των κατοίκων του Δήμου και να μπει μια για πάντα τέρμα στα παζάρια του δημάρχου με την οικογένεια Ζωγράφου και τα διάφορα άλλα συμφέροντα στην περιοχή.

Γι’ αυτό, καλούμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση του κτήματος Ζωγράφου, που πραγματοποιείται την Πέμπτη 11/10 στην πλατεία Γαρδένιας του δήμου Ζωγράφου (λεωφορεία 235 και 608, από Ακαδημίας και Ευαγγελισμό).

Δεν υπάρχουν σχόλια: