Σελίδες

29/10/07

Προτάσεις Δράσης για το Σειχ-Σου

Στα πλαίσια της εκστρατείας για τη διάσωση του Σέιχ Σου από τους καταπατητές και για τη λήψη μέτρων προστασίας του, οργανώνεται η 2η συνάντηση της Green Attack Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 4 Νοέμβρη, 6 το απόγευμα στο Κοινωνικό Κέντρο - Στέκι Μεταναστών στην οδό Φιλίππου 51. Παράλληλα, όποιος θέλει μπορεί να γράψει προτάσεις και σχόλια στο μπλογκ, για να ξεκινήσουμε και έναν διαδικτυακό διάλογο.

Κάποιες αρχικές προτάσεις είναι:

- Να ξεκινήσουμε μια μακρόπνοη εκστρατεία, με συλλογές υπογραφών, σε ένα τύπου ψήφισμα, όπου θα απαιτούμε να ληφθούν μέτρα προστασίας του Σέιχ Σου, να γίνουν οι αναδασώσεις σε όσες περιοχές έχουν κριθεί αναδασωτέες από την πυρκαγιά του 1997, να καθαριστεί το δάσος, να παρθούν όλα τα δυνατά μέτρα πρόληψης από τις πυρκαγιές που αυτό συνεπάγεται τη χρηματοδότηση και επάνδρωση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής. Και το σημαντικότερο να απαιτήσουμε να μην χτιστεί ούτε τετραγωνικό χιλιοστό στο δάσος!

Κάτι που έχει ήδη συμβεί, όπως για παράδειγμα μια περιοχή 17 στρεμμάτων στο Πανόραμα δίπλα στα εκπαιδευτήρια Απόστολος Παύλος, όπου η Δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών διαφορών έκρινε ότι η περιοχή δεν ήταν δάσος, αλλά ιδιόκτητη καλλιέργεια πεύκης! Επομένως, ο ιδιοκτήτης έκοψε τα δέντρα και αυτή τη στιγμή χτίζεται συνεδριακό κέντρο! Είναι παράνομο και αντισυνταγματικό η αποψίλωση δασικής έκτασης!

- Προτείνεται να διοργανώσουμε μιας μορφής διαμαρτυρία απ' έξω απ' το συγκεκριμένο χώρο, όπου να σταματάμε τα διερχόμενα αυτοκίνητα , να μοιράζουμε την προκήρυξη μας και αυτό να το κάνουμε σε σταθερή και επαναλαμβανόμενη βάση, π.χ. ανά 2 βδομάδες.

- Τέλος μπορούμε να διοργανώσουμε μια "φωτογραφική εξόρμηση" στο δάσος του Σέιχ Σου για να βγάλουμε φωτογραφίες από τα καμένα, τις ανεπαρκείς αναδασώσεις, τα σκουπίδια που πνίγουν το δάσος. Τις φωτογραφίες μπορούμε να τις εκθέτουμε στις εκδηλώσεις μας και να τις στείλουμε στα ΜΜΕ (για να πάρει το θέμα του Σειχ-Σου περισσότερη δημοσιότητα).

Περιμένουμε τα σχόλια και τις προτάσεις σας στο blog και φυσικά ελάτε να κουβεντιάσουμε κι' από κοντά.

Κλαίρη Κουντούρη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αναδημοσίευση από το
greece-salonika.blogspot.com

Ένα καινούργιο παρεκκλήσι ξεφύτρωσε στην καμένη περιοχή του Σέιχ Σου, 2 χλμ μετά την περιφερειακή οδό πάνω από την οδό Διαγόρα της Τούμπας.
Δίπλα στο παρεκκλήσι έχουν ήδη τοποθετηθεί κάδοι απορριμμάτων και έχουν φυτευτεί πικροδάφνες γρήγορης ανάπτυξης προφανώς για να οριοθετηθεί ο χώρος.
Σε γενικές γραμμές έχει τηρηθεί η τάξη στα καμένα και αν εξαιρέσουμε τα λεγόμενα "προσφυγικά" στο Πανόραμα δεν υπήρχαν περαιτέρω καταπατήσεις πάνω στην καμένη γη.
Στη Θεσσαλονίκη πάντως υπήρχαν ψίθυροι πως η μεγάλη φωτιά του '97 είχε ξεκινήσει απ΄ το μοναστήρι της περιοχής το οποίο και μετά τη φωτιά διπλασίασε τον προαύλιο χώρο του υψώνοντας τοίχο 4 μέτρων.