Σελίδες

9/10/07

GreenAttack Ζωγράφου

Την Κυριακή 7/10 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ιδρυτική συνάντηση της Green Attack Ζωγράφου και γύρω περιοχών (Καισαριανή, Βύρωνας, Παγκράτι, κλπ). Η συνάντηση έγινε στην καφετέρια «Το κουμπί», στην Πλατεία Κύπρου στα Ιλίσια, και συμμετείχαν 20-25 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί περίπου ήταν από του Ζωγράφου και οι άλλοι μισοί από τις γύρω περιοχές.

Η συζήτηση ήταν ζωντανή, και φυσιολογικά ξεκίνησε από το ζήτημα των πυρκαγιών του καλοκαιριού που συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα, αλλά που αγγίζει ιδιαίτερα την ευαισθησία των δημοτών της περιοχής μας που γειτονεύουν με τον Υμηττό (ο οποίος για μια ακόμη φορά κινδύνευσε φέτος). Πέρα απ’ αυτό η συζήτηση προχώρησε στα τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα, με ιδέες δράσης και εκστρατειών για την γύρω περιοχή.

Κάποιες από τις ιδέες για δράση που μπορούμε να ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα, αφορούν καταρχήν το θέμα της προστασίας των γειτονικών δασών – του Υμηττού και του δάσους της Καισαριανής. Αποφασίστηκε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για επαφή με τους εθελοντές Καισαριανής ώστε να ενισχυθούν σημαντικά οι δυνάμεις που θα περιπολούν στα δάση των περιοχών μας. Επίσης, να υπάρξει επαφή με το δασαρχείο της Πεντέλης για να ενημερωθούμε για τυχόν σχέδια αναδάσωσης την επόμενη περίοδο.

Τα δύο εντονότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή του Ζωγράφου τα τελευταία χρόνια είναι το Πάρκο Γουδί και η Βίλα Ζωγράφου.

Η προστασία των 20 στρεμμάτων της Βίλας Ζωγράφου από την τσιμεντοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής αφού είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου που έχει απομείνει στο δήμο Ζωγράφου.

Τα 4.500 στρέμματα του πάρκου Γουδί, είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν αφορά μόνο τους δημότες του Ζωγράφου, αλλά ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Αν μετατραπούν σε μητροπολιτικό πάρκο, υψηλού πρασίνου, υπολογίζεται ότι μπορεί να μειώσουν την θερμοκρασία της Αθήνας μέχρι και τρεις βαθμούς Κελσίου. Και εδώ βέβαια τα σχέδια της κυβέρνησης και των δήμων (Ζωγράφου, Παπάγου, Αθήνας) στους οποίους εμπίπτει το Πάρκο Γουδί είναι η σταδιακή τσιμεντοποίηση.

Πέρα από τα παραπάνω, μας απασχόλησε το ζήτημα της Μονής της Καισαριανής που διεκδικεί κομμάτια δάσους για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της, επιστρατεύοντας μάλιστα την αστυνομία για να αποτρέψει την αναδάσωση της περιοχής, αλλά και ζητήματα που αφορούν με πολύ πιο άμεσο τρόπο την ίδια μας την υγεία, όπως αυτό των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Το επόμενο διάστημα θα οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας στην περιοχή σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, συνεχίζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια η Green Attack Ζωγράφου και γύρω περιοχών να αγκαλιάσει ακόμη περισσότερο κόσμο, και να κάνει ακόμη πιο δυναμική την παρουσία της σε ένα κομμάτι της Αθήνας κυριολεκτικά πνιγμένο στο τσιμέντο. Το πρώτο βήμα είναι κάθε ένα από τα πιο πάνω θέματα να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής και σε βάθος μελέτης. Στη συνέχεια να αποφασίσουμε τις ανάλογες δράσεις.

Ηλέκτρα Κλείτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια: