Tο Σάββατο 20/10/2007, στις 18:00 το απόγευμα, στα Άνω Ιλίσια, θα γίνει η συνάντηση της επιτροπής GreenAttack των περιοχών: Ζωγράφου, Παγκράτι, Καισιαριανή, Βύρωνας κοκ. Η συμμετοχή στην επιτροπή είναι ανοιχτή σε όλους όσους έχουν χρόνο και διάθεση. Όποιος θέλει να συμμετέχει μπορεί να τηλεφωνήσει στο 6932374852 (Ελένη) για να του δώσω πληροφορίες για το πώς να έρθει.
Στόχος αυτής της συνάντησης είναι:
να βάλουμε βάλουμε μια σειρά προτεραιότητας στα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας, να κάνουμε έναν καταμερισμό εργασίας (έρευνα και μελέτη των ζητημάτων που χρειάζονται περισσότερο ψάξιμο, επαφές με άλλους φορείς όπως πανεπιστήμια, δασαρχεία, δήμους, ΜΜΕ, άλλες οικολογικές κινήσεις κοκ) και να σχεδιάσουμε την πρώτη μας εκστρατεία.
Παρακάτω είναι μερικά από τα θέματα που έχουμε υπόψη μας για συζήτηση και εκστρατεία.
Είναι ευπρόσδεχτα και οποιαδήποτε άλλα (ακόμα κι' αν κάποιος δεν μπορεί να συμμετέχει στη συνάντηση, μπορεί να στείλει με e-mail greenattack2007@gmail.com, θέματα που έχει υπόψη του για να μπουν στη συζήτηση)
Θέματα που έχουμε υπόψη:
- Υμηττός
Η περίοδος που υπάρχει κίνδυνος για φωτιές τελείωσε. Όμως πρέπει να δούμε τι προγράμματα αναδάσωσης και καθαρισμού του δάσους υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν να δούμε πώς μπορούμε να τα οργανώσουμε εμείς. Επίσης να έρθουμε σε επαφή με φορείς (εθελοντές δασοπροστασίας, πυροσβεστική, δασαρχεία κλπ) για να μας προετοιμάσουν και να μας εκπαιδεύσουν για το καλοκαίρι (για περιπολίες, πυρόσβεση κοκ)
- Πάρκο Γουδί
Είναι μια έκταση 4.500 στρεμμάτων. Υπάρχει μια μελέτη του πολυτεχνείου (ΕΜΠ σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος – ιστοσελίδα: http://147.102.12.19:8086/NODE/L0/3429.html) σύμφωνα με την οποία αν ο χώρος αυτός ενοποιηθεί και φυτευτεί με δέντρα, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι πολύ θετικές όχι μόνο για τις γύρω περιοχές αλλά και για όλο το λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα μιλάνε για: α) σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης β) βελτίωση της ποιότητας του αέρα γ) μείωση της ηχορύπανσης δ) βελτίωση του μικροκλίματος (εφημερίδες, στις οποίες υπήρχε παλιότερα αρθρογραφία για το Πάρκο Γουδί, αναφερόταν πτώση της θερμοκρασίας για τις γύρω περιοχές κατά 3 βαθμούς κελσίου, κάτι που το καλοκαίρι είναι πλέον απολύτως απαραίτητο). Η μελέτη αυτή παρόλο που έγινε το 1997 μετά από παραγγελία του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει μείνει στα χαρτιά και ο χώρος αυτός συνεχώς καταπατείται και οικοδομείται.
- Πανεπιστημιούπολή
Το 2000 ξεκίνησαν μια σειρά νέα έργα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Ανέγερση βιβλιοθήκης, διδασκαλείου ελληνικής γλώσσας κ.α. ενώ σχεδιάζεται ακόμα η ανέγερση ενός ανοιχτού θεάτρου και μιας εκκλησίας. Τα έργα αυτά είναι πολύ ωραία και χρήσιμα αλλά έγιναν χωρίς κανέναν σεβασμό προς τη δασική έκταση της πανεπιστημιούπολης και απ’ ότι φαίνεται χωρίς να γίνουν οι αναγκαίες περιβαλλοντικές μελέτες. Το αποτέλεσμα είναι εδώ και μερικά χρονια να έχουν κοπεί πολλά δέντρα για να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων θέσεις πάρκινγκ (θέσεις που δεν είχαν προβλεφθεί στο σχεδιασμό των νέων κτηρίων π.χ. στο υπόγειό τους). Επίσης εκεί που παλιότερα υπήρχαν χωματόδρομοι και μικρά δρομάκια, και όπου ο κόσμος της περιοχής έκανε βόλτα, τώρα υπάρχει άσφαλτος και ειδικά φέτος αυξημένη κυκλοφορία ΙΧ. Το πράγμα δεν σταματά όμως εδώ, γιατί από ότι φαίνεται σιγά-σιγά και κρυφά κόβουν όλο και περισσότερα δέντρα και ρίχνουν χαλίκι στο χώμα δίπλα από τους δρόμους, για να μην φυτρώνει τίποτα. Σημεία που παλιά ήταν γεμάτα με κυκλάμινα και θάμνους τώρα είναι γυμνά. Τα σχέδια των νέων κτηρίων προβλέπουν επίσης τσιμεντοποιημένους προαύλιους χώρους (που σημαίνει ότι θα χάσουμε ακόμα περισσότερα δέντρα). Την ίδια στιγμή το δάσος της πανεπιστημιούπολης είναι εδώ και χρόνια γεμάτο με μπάζα και σκουπίδια (ακόμα και σύριγγες ναρκομανών). Πρέπει να προλάβουμε να κάνουμε κάτι πριν γίνει ο χώρος εντελώς αγνώριστος.
- Μοναστήρι του Άη Γιάννη μέσα στην πανεπιστημιούπολη από τη μεριά της Καισαριανής
Η εκκλησία θέλει να χτίσει πολιτιστικό κέντρο στο χώρο αυτό, που σημαίνει τσιμεντοποίηση ενός λόφου γεμάτου με πεύκα. Υπάρχουν ήδη κινήσεις ενάντια σε αυτά τα σχέδια από το Δήμο Καισαριανής, τους εθελοντές δασοπροστασίας Καισαριανής και άλλους. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς και πώς να συντονιστούμε με αυτούς.
- Βίλα Ζωγράφου
Ο δήμος, παρά την αντίθετη απόφαση του ΣτΕ, και παρά παλαιότερες αποφάσεις για απαλλοτρίωση όλης της έκτασης, έδωσε την άδεια στην οικογένεια Ζωγράφου να χτίσει 3όροφο εμπορικό κέντρο στα 10 από τα 20 στρ. του χώρου της Βίλας. Από το εμπορικό κέντρο ο δήμος αγοράζει για τους δημότες την ταράτσα(!) για να την κάνει δημοτικό χώρο πρασίνου. Υπάρχει ήδη δράση διαφόρων δημοτικών κινήσεων πάνω σε αυτό το θέμα. Να δούμε και εμείς τι μπορούμε να κάνουμε, γιατί χάνεται ένας από τελευταίους χώρου πρασίνου του Δήμου.
- Κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Υπάρχουν και μέσα στην πανεπιστημιούπολη και στις γειτονιές μας και σκορπάνε καρκίνο. Σημειωτέον: είναι παράνομο οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας να βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Θα ήταν καλό να αναλάβουμε κάποια στιγμή δράση και σε αυτόν τον τομέα.
Ελένη Μήτσου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου