Σε μια πόλη που υποφέρει από την έλλειψη πνευμόνων πρασίνου...
Σε μια πόλη που οι ελεύθεροι χώροι σπανίζουν...
Σε μια περιοχή (Μεσογείων στα σύνορα με τον Χολαργό) που είναι ήδη επιβαρημένη κυκλοφοριακά, πρώτον γιατί η Μεσογείων είναι από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και δεύτερον επειδή υπάρχουν ήδη πολλές δημόσιες υπηρεσίες εκεί (ΕΟΦ, Κτηματική Υπηρεσία, Νομαρχία)...
... το αίτημα των κατοίκων για την δημιουργία πάρκου πρασίνου στο χώρο του Νομισματοκοπείου γίνεται πολύ πιο επιτακτικό!
Τι προβλέπουν τα σχέδια* και τι αποκρύπτουν:
Σύμφωνα με την μελέτη:
- Τα κτήρια του Υπουργείου Οικονομικών θα καλύψουν το 30% του χώρου
Δεν λένε όμως ότι:
- Τα κτήρια αυτά θα έχουν συνολικό εμβαδόν 55.000 τμ. Ο συντελεστής δόμησης παραβιάζεται (από 0,9 που είναι σήμερα φτάνει στο 2) και έτσι το Νομισματοκοπείο θα χαρακτηρίζεται από έναν τσιμεντένιο ογκόλιθο τύπου Μall.
Σύμφωνα με την μελέτη:
- Οι αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα πάρκο αναψυχής θα καλύψουν το 40% του χώρου
Δεν λένε όμως ότι:
Οι χώροι αυτοί χαρακτηρίζονται εμπορικά εκμεταλλεύσιμοι, πράγμα που σημαίνει ότι:
- οι αθλητικοί χώροι θα ενοικιαστούν σε ομάδες, οπότε οι πολίτες δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτούς.
- το πάρκο αναψυχής για να μπορεί να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο δεν θα είναι ένας χώρος πρασίνου. Θα έχει κατά πάσα πιθανότητα καφετέριες, μαγαζιά κοκ.
Σύμφωνα με την μελέτη:
- Οι χώροι πρασίνου θα καλύψουν το 30% του χώρου.
Δεν λένε όμως ότι:
- Στο χώρο του Νομισματοκοπείου σχεδιάζεται ακόμα η ανέγερση εγκαταστάσεων της Τράπεζας της Ελλάδας 5.500 τμ, ο νέος σταθμός του Μετρό, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου και του Δήμου καθώς και παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζομένων του Υπουργείου και του Δήμου. Και επειδή αυτά τα έργα δεν εντάσσονται σε καμιά από τις παραπάνω κατηγορίες, προβλέπουμε να «φυτεύονται» στο 30% του οικοπέδου που το σχέδιο χαρακτηρίζει «χώρο πρασίνου».
Για την πραγματοποίηση του έργου προβλέπεται Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που σημαίνει ότι το έργο θα γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ιδιωτικής εταιρίας, η οποία θα το εκμεταλλεύεται και για τα επόμενα 26 χρόνια και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής!
Εκτός απ’ όλα αυτά ...
... στο νέο Υπουργείο Οικονομικών θα προσέρχονται καθημερινά 3.225 εργαζόμενοι συν ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που θα εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και του Δήμου Χαλανδρίου. Αυτό σημαίνει περαιτέρω κυκλοφοριακή επιβάρυνση σε μια περιοχή ήδη φρακαρισμένη αλλά και ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στάθμευσης στην περιοχή. Η σύμπραξη προβλέπει μεν την κατασκευή χώρων στάθμευσης, μόνο που αυτοί οι χώροι δεν θα είναι δωρεάν, αλλά θα δοθούν σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση. Έτσι πολλοί εργαζόμενοι και πολίτες θα επιλέξουν το παρκάρισμα στις γύρω περιοχές, με τα γνωστά αποτελέσματα.
... η «αναβάθμιση» του Νομισματοκοπείου σημαίνει ότι οι τσιγγάνοι της περιοχής θα εκδιωχθούν. Δεν υπάρχει καμιά πρόνοια για την μετεγκατάστασή τους σε κάποιον άλλο χώρο ή οποιασδήποτε μορφής βοήθειας προς αυτούς.
Να υπερασπίσουμε τους ελεύθερους χώρους!
Μέχρι σήμερα ο χώρος του Νομισματοκοπείου ήταν ένας υποβαθμισμένος μεν, αρκετά πράσινος δε χώρος, όπου τα σχολεία της περιοχής πήγαιναν εκδρομή και οι κάτοικοι έκαναν τη βόλτα τους. Μετά την «ανάπλαση» του χώρου, το πράσινο που θα απομείνει θα είναι ελάχιστο, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι για τους κατοίκους της περιοχής θα μειωθούν δραματικά.
Το ξεπούλημα και η μετατροπή σε τσιμέντο ενός ελεύθερου χώρου, αποτελεί μια συνειδητή επιλογή του Δήμου Χαλανδρίου. Είναι η ίδια πολιτική που πάγια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, «αξιοποιώντας» και «αναπτύσσοντας» κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου. Είναι η ίδια πολιτική που θυσιάζει κάθε τετραγωνικό μέτρο πρασίνου στο βωμό των κερδών των κατασκευαστικών εταιριών.
Η Green Attack θεωρεί ότι δεν μπορεί η περιοχή να επιβαρυνθεί με ακόμα ένα «μεγάλο έργο» από τσιμέντο, πολύ περισσότερο όταν αυτό γίνεται εις βάρος ενός ελεύθερου χώρου, που οι κάτοικοι εδώ και χρόνια διεκδικούν να γίνει πάρκο πρασίνου.
Για αυτό το λόγο ζητάμε:
- Να μη χτιστεί το Υπουργείο Οικονομικών στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, ούτε κάποιο άλλο κτίριο.
- Να γίνει το Νομισματοκοπείο πάρκο πράσινου και αναψυχής για τους κατοίκους.
- Να έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
- Το Υπουργείο Οικονομικών να μετεγκατασταθεί, αν αυτό είναι απαραίτητο, σε κτίρια των Ολυμπιακών ακινήτων τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
- Να υπάρξει πρόβλεψη, σε συνεννόηση με τους τσιγγάνους που ζουν χρόνια σε καταυλισμούς της περιοχής, για τη μετεγκατάστασή τους σε ανθρώπινα κτίρια ώστε να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες.
Προκήρυξη της GreenAttack Χαλανδρίου και Β. Προαστίων
*Ανακοίνωνση τον περασμένο Αύγουστο και δελτίο τύπου της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ [Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα], με απόφαση της 02.08.2007
1 σχόλιο:
να φυγουν γιατι ειναι οντως πολυ ενοχλητικοι.(η μουσικη τους ειδικα το καλοκαιρι με ανοιχτα παραθυρα δεν αντεχεται) αλλα να βρεθει λυση στο προβλημα στεγασης τους. Ειτε με δανειο ειτε με ανευρεση νεου χωρου.
Δημοσίευση σχολίου